Het is al vele jaren bekend dat een sauna of stoombad goed is voor de gezondheid, vooral bij regelmatig gebruik. In Scandinavische landen zoals Finland of Rusland, maakt de sauna deel uit van de dagelijkse cultuur. Zelfs in Turkije, met zijn milde klimaat, gaan de mensen graag naar de hamam, zoals het stoombad daar wordt genoemd. Hier in Duitsland is het stoombad of de sauna pas de laatste jaren opgang gekomen. Dit is vooral te danken aan fabrikanten zoals het Finse bedrijf Harvia HGX, dat een van de wereldleiders is op het gebied van stoombaden, stoomdouches en sauna’s. Hun uitgebreide gamma omvat verschillende stoomgeneratoren voor het stoombad thuis. Dit maakt het gebruik van stoom populair als een middel voor welzijn. Als u thuis van een echt stoombad wilt genieten, hebt u daarvoor een generator nodig. Leer hier meer over hoe u de juiste generator voor uw stoombad of stoomdouche vindt en waar u op moet letten.
Wat is een stoombad generator?
De stoombadgenerator wordt ook wel een stoomgenerator of soms gewoon een generator genoemd. Het is een stoomgenerator die stoom produceert door water aan de kook te brengen. De stoomgenerator is het hart van het warme bad. Door stoom in de sauna te leiden, verandert deze in een stoombad of stoomdouche. Een stoomdouche is de kleinere versie van het stoombad. De stoombadgenerator bevindt zich buiten de sauna of stoomdouche. Alleen het bedieningspaneel bevindt zich binnenin, zodat u altijd kunt bepalen hoeveel stoom er in het stoombad komt. Als u uw sauna ombouwt met een stoomgenerator, kunt u kiezen of u een sauna of een stoombad of stoomdouche verkiest. Een van de bekendste merken van stoomgeneratoren is het Finse bedrijf Harvia HGX.
Wat zijn de voordelen van een stoombad met generator?
Met een stoombad met stoomgenerator kunt u kiezen of u een sauna of een stoombad verkiest. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de twee. In een sauna is de temperatuur hoog. Als warme lucht opstijgt, kan het op de bovenste banken soms meer dan +100 °C worden. Omdat er geen stoom in de kamer komt, is de lucht erg droog.
De hoge hitte kan problemen veroorzaken voor mensen met problemen met de bloedsomloop, een slechte algemene gezondheid of voor kinderen en ouderen.
De situatie is anders in een stoombad met een stoomgenerator. De temperatuur in het stoombad of de stoomdouche is lager. Het is gemiddeld +50 °C. Dit wordt door de meeste mensen beter verdragen. Bovendien zweet je meer in het stoombad dan in de sauna. Dit is te danken aan de stoom van de stoombadgenerator, die voor een hoge luchtvochtigheid zorgt. Het sterkere zweten zorgt voor een betere reiniging van de verstopte poriën van de huid en een betere zuivering, omdat bekend is dat zweet schadelijke stoffen uit het lichaam verwijdert. De stoombadgenerator kan worden uitgerust met accessoires die het stoombad of de stoomdouche tot een nog aangenamere ervaring maken. Kleine pompen voegen aromatische stoffen toe aan de stoom. Harvia HGX heeft bijvoorbeeld eucalyptus in zijn gamma. Lavendel is ook erg populair.
Voordelen van een stoomgenerator in een oogopslag:
- Uw sauna kan een stoombad worden met een stoomgenerator.
- Generator kan achteraf ingebouwd worden.
- Aangezien de stoomgenerator bij lagere temperaturen werkt, bespaart hij energie.
- Stoombad wordt vaak beter verdragen dan sauna.
- Stoomgenerator creëert een gevoel van welzijn.
- Goede reiniging en zuivering in het stoombad, want stoom veroorzaakt hevig zweten.
Hoe werkt de stoombadgenerator?
De stoomgenerator werkt volgens hetzelfde principe als een waterkoker, behalve dat het bij de generator niet om het kokende water gaat, maar natuurlijk om de stoom. De stoomgenerator bestaat uit een grote roestvrij stalen tank die met water is gevuld. Het waterreservoir is ingesloten in een gesloten behuizing, die is ontworpen om ongecontroleerd ontsnappen van stoom te voorkomen. In de watertank zitten elektrische verwarmingselementen. Wanneer deze op het elektriciteitsnet worden aangesloten, warmen ze op en geven ze de warmte door aan het water. Er wordt stoom geproduceerd. De stoom wordt in het stoombad of de stoomdouche geleid.
Aangezien warmte naar boven stijgt, bevinden de inlaatopeningen van de stoombadgenerator zich meestal onderin de cabine. Om verbranding of brandwonden door de hete stoom te voorkomen, wordt de inlaatopening van de generator vaak verborgen achter een dicht gemaasd beschermrooster. Het bedieningspaneel voor de stoombadgenerator bevindt zich aan de buitenkant van de cabinedeur. Bij sommige modellen bevindt het bedieningspaneel zich ook aan de binnenkant. Dit is mogelijk als het bestand is tegen hoge temperaturen en vochtigheid. Een stoombadgenerator waarbij het bedieningspaneel is uitgevoerd als een aanraakscherm is bijzonder handig. Een touchscreen bedieningspaneel kan als optie worden besteld voor bijvoorbeeld de Harvia HGX stoomgenerator.
Net als de relatief kleine waterkoker in de keuken, heeft ook de stoomgenerator voor de sauna of het stoombad een zogenaamde droogkookbeveiliging. Dit is een veiligheidsvoorziening die voorkomt dat de generator wordt ingeschakeld als er geen water in de tank zit. Een tweede, even belangrijke veiligheidsvoorziening, is een overdrukklep. Als de stoom om een of andere reden niet kan ontsnappen, bouwt de druk zich op. Om te voorkomen dat de stoomgenerator explodeert, laat de ontlastklep de stoom naar buiten stromen.
In kleine stoomgeneratoren wordt water met de hand in de tank gegoten om er stoom van te maken. Een grote stoomgenerator heeft gewoonlijk een speciaal geïnstalleerde pijp als watertoevoer. Dit kan bijvoorbeeld automatisch worden geregeld door sensoren. Deze zorgen voortdurend voor een bepaald minimum waterniveau in de tank. Andere modellen, waaronder sommige Harvia HGX stoomgeneratoren, zijn eenvoudig en gemakkelijk te bedienen via het bedieningspaneel. Harvia HGX biedt ook een comfortfunctie voor zijn stoomgeneratoren. Met behulp van een kleine pomp kunnen aroma’s aan de stoom worden toegevoegd. Zij maken de wellness-ervaring in de stoomdouche of het stoombad nog aangenamer. De dosering kan desgewenst ook automatisch worden geregeld.
Voor onderhoud en reiniging is een klep voorzien, waarmee het waterreservoir in de stoombadgenerator volledig kan worden geleegd. Bij hoogwaardige modellen zoals de Harvia HGX stoombadgenerator werkt de aftapkraan automatisch en spoelt hij het waterreservoir regelmatig door om kalkafzetting tot een minimum te beperken.
Waar moet u op letten als u een stoomgenerator koopt?
Als u van plan bent een stoomgenerator te kopen, is vermogen de belangrijkste overweging. De stoomgenerator moet krachtig genoeg zijn om een comfortabele atmosfeer in de sauna of stoomdouche te creëren. Als u een complete set koopt, een stoomdouche of een sauna met een stoomgenerator, kunt u er meestal op vertrouwen dat de stoomgenerator voldoende vermogen heeft om de gewenste stoom te produceren. De situatie is anders als u uw sauna achteraf uitrust met een stoomgenerator, zodat u hem ook als stoombad kunt gebruiken. Dan moet je een stoomgenerator kiezen met voldoende vermogen. Het volume van de cabine van de sauna of de stoomdouche in kubieke meter dient als basis.
Voor een kleine stoomdouche is een generator met een vermogen van 2 – 3 kW voldoende. Als de sauna groter is, hebt u natuurlijk een generator met een groter vermogen nodig. Het merk Harvia HGX biedt stoomgeneratoren met verschillende vermogens:
2,2 kW
4,5 kW
5,7 kW
9 kW
10,8 kW
15,0 kW
Een Harvia HGX generator is leverbaar voor elke grootte, van een kleine stoomdouche tot een grote sauna in een hotel of fitnesscentrum.
Attentie!
Het vermogen dat de stoomgenerator moet hebben wordt niet alleen bepaald door de grootte van de ruimte. Als de cabine van licht materiaal is gemaakt, zoals glas of Ytong, is minder vermogen nodig. Indien het daarentegen is gemaakt van massief metselwerk en dakpannen, is een hoger vermogen vereist.
Uitrusting
Kies een stoomgenerator met een goede uitrusting, bijvoorbeeld modellen van de marktleider Harvia HGX. Deze hebben onder andere automatische ontkalking en terugspoeling. Dit maakt het onderhoud veel eenvoudiger. In de meeste gevallen is de tank in de stoombadgenerator moeilijk te bereiken. Handmatig ontkalken is vervelend en tijdrovend. Aansluitingen voor pompen zijn ook zeer nuttig, zodat u de toevoeging van geurstoffen aan de stoom via het bedieningspaneel kunt regelen.
Elektrische aansluiting
Bijna elke generator heeft een 400 V stroomaansluiting nodig. Alleen een kleine stoombadgenerator met een relatief laag vermogen kan op netstroom worden gebruikt. Als er nog geen stroomaansluiting is, moet u die door een elektricien laten aanleggen. Aangezien het gaat om hoge spanningen en stromen in verband met vochtigheid, is dit geen klus voor doe-het-zelvers.
Bediening
Een belangrijk punt om op te letten bij de aankoop is de gemakkelijke bediening. Voor een Harvia HGX stoomgenerator kunt u een bedieningspaneel bestellen dat is uitgevoerd als touch screen. Het bedieningspaneel is waterdicht en hittebestendig. U kunt hem zonder problemen meenemen in de sauna. Het bedieningspaneel kan echter veel meer doen. Het toont u het waterniveau in de generatortank of optioneel de temperatuur en de vochtigheid. Het bedieningspaneel kan nog meer doen. U kunt het aansluiten op nuttige accessoires en het bedieningspaneel gebruiken om bijvoorbeeld de verlichting of een muziekinstallatie te bedienen.
Belangrijke aspecten om te overwegen voordat u koopt:
Nu weet u welke kenmerken een goede stoomgenerator moet hebben. U moet echter met verschillende factoren rekening houden alvorens een stoomgenerator te kopen:
Ventilatie
Als u uw sauna wilt upgraden naar een stoombad met een stoomgenerator, zijn er een paar dingen die u moet overwegen voordat u tot aanschaf overgaat. U hebt bijvoorbeeld beslist ventilatie nodig om de overtollige stoom uit de stoomcabine of stoomdouche af te zuigen. Zonder ventilatie blijft er vocht in de cabine, wat kan leiden tot schimmelvorming. Bovendien zal zonder ventilatie stoom in de voorkamer sijpelen en vochtschade veroorzaken.
Benodigde ruimte
De stoomgenerator heeft ruimte nodig. Een klein model zoals de Harvia HGX 2,2 kW kan zo nodig in de stoomdouche onder een bankje worden geïnstalleerd. Grotere modellen moeten buiten de sauna worden geplaatst. De stoomgenerator kan naast of zelfs onder het stoombad worden geplaatst. Bij de keuze van de positie moet u ervoor zorgen dat de stoomgenerator toegankelijk blijft voor onderhoudswerkzaamheden. Het bedieningspaneel wordt op de deur geplaatst of kan binnen in de sauna worden gebruikt.
Installatie
In de regel is het beter om uw nieuwe stoomgenerator door een vakman te laten installeren. Uitgebreide kennis en speciaal gereedschap zijn nodig voor een eerste installatie. Een vakman weet bijvoorbeeld hoe de leidingen die de stoom in de cabine brengen, moeten worden afgeschuind. Als de helling te laag is, kan zich condens verzamelen, wat een broedplaats kan vormen voor bacteriën (legionella). De situatie is anders als u alleen een oude generator wilt vervangen door een nieuwe. Op voorwaarde dat de aansluitingen passen, kunt u dit zelf doen, tenminste als het om hetzelfde model gaat.