Home Tips De waarde van een domoticasysteem

De waarde van een domoticasysteem

89
0

Een domoticasysteem, ook wel bekend als een smart home, automatiseert veel handelingen in huis. De gordijnen openen en sluiten op een bepaalde tijd, muziek gaat automatisch aan en uit en als jij een kamer inloopt, hoef je het licht niet zelf aan te zetten. Via je mobiel of een muurpaneel kun je zelfs instellen dat er op een bepaalde tijd een warm bad wordt gevuld! Mensen die voorheen huishoudelijke hulp nodig hadden, zijn een stuk zelfstandiger als zij hun smart home laten installeren door een domotica expert. In dit artikel vertellen we je over het gebruiksgemak van domotica, en hoe het in de zorg een waardevolle aanvulling biedt.

De toepassingen van domotica

De toepassingen van domotica maken voor vrijwel iedereen het leven makkelijker, maar hebben vooral voor ouderen of lichamelijk beperkten grote waarde. Door een domoticasysteem in te zetten, hoeven zij niet na te denken over handelingen die voor hen lastig zijn. Ook dingen die mensen met bijvoorbeeld Alzheimer misschien vergeten, gaan automatisch. Een domoticasysteem heeft onder andere de volgende toepassingen:

  • Licht gaat automatisch aan als iemand de kamer binnenkomt, of gaat aan en uit op basis van een timer;
  • Gordijnen gaan op bepaalde tijden open en dicht, of gaan dicht als de zon op de ramen schijnt;
  • Verwarming en airconditioning werken automatisch, op basis van de gewenste temperatuur in huis;
  • Ramen gaan uit zichzelf open bij een koolmonoxide alarm en de ketel schakelt op dat moment uit;
  • Verlichting knippert als de bel gaat. Dit is nuttig voor slechthorenden;
  • Je kunt via je telefoon zien wie er aanbelt en opent de deur op afstand;
  • Sensoren houden bij of de bewoner van een huis hulp nodig heeft, bijvoorbeeld als iemand ‘s nachts uit bed valt of (te) lang weg blijft tijdens toiletgebruik. Dit heet mobiliteitsbewaking.

Verder registreert een domoticasysteem automatisch medische incidenten.

De mythen over domotica

Veel mensen denken dat als zij aan een domoticasysteem beginnen, meteen alle handelingen in huis worden geautomatiseerd. Dit is gelukkig niet zo, want bij de aanschaf van een domoticasysteem kies jij zelf uit wat er in jouw huis wel en niet vanzelf zal gaan. Een domoticasysteem is een systeem op maat, dat wordt aangepast aan de wensen en voorkeuren van de gebruiker. Bij een zaak als Comfortica kun je terecht om een domoticasysteem te laten installeren door een specialist. Je hebt dan keuze uit verschillende componenten, zoals bijvoorbeeld FIBARO. Kies componenten die bij jouw wensen aansluiten en je domoticasysteem past precies bij jou. De installatie is helemaal niet ingewikkeld, want je domoticasysteem wordt voor je ingesteld door een expert. Ga jij voor een domoticasysteem, of laat je er juist een installeren bij je vader, moeder, opa of oma? Neem dan contact op met een specialist zoals Comfortica.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in