Home Tuin Tropische plantenbakken

Tropische plantenbakken

129
0

Decoratieve plantenbakken scheppen kleur en textuur wanneer ze gecombineerd worden met tropische planten. De keuze van de bakken hangt af van de soort plant en de plaats. De juiste plantenbak bevordert een gezonde groei en de productie van bloemen. De stijl en vorm van de plantenbak vullen de tropische plant aan, waardoor ze een eigen, individuele uitstraling krijgt. Plant je planten niet in om het even welke handige plantenbak.

Kenmerken van de plantenbak

Een belangrijke overweging bij het kiezen van een plantenbak is de grootte. De bak moet de wortels en de grond van de tropische plant houden. Als een plantenbak buiten proportie is, kan de plant last krijgen van waterretentieproblemen. Te grote bakken hebben de neiging te veel water vast te houden en de wortels blijven nat, wat wortelrot kan veroorzaken. Te kleine plantenbakken hebben de neiging snel uit te drogen, maar werken goed voor tropische planten die droge grond verkiezen. Kies altijd een plantenbak met drainagegaten en, als je ze binnenshuis gebruikt, een wateropvangbak om vloeren en meubels te beschermen.

Materialen

Plastic plantenbakken zijn goedkoop en minder vatbaar om te breken, maar plastic is niet de enige optie. Stem het materiaal van de plantenbak af op de behoeften van de tropische plant. Terra cotta bakken brengen warme, aardse kleuren in de inrichting en houden de grond droger dan andere plantenbakken, omdat vocht door de kleiige zijkanten naar buiten verdampt. Keramische plantenbakken zijn er in vele kleuren en hebben een glanzende afwerking, maar dit materiaal is gevoelig voor afbrokkelen en verdraagt geen vriezend weer. Containers van glasvezel zijn gemaakt om op terra cotta of steen te lijken en zijn licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Stijlen

Een andere eigenschap om te overwegen is de stijl van de plantenbak en hoe die samengaat met de tropische planten. Hangende plantenbakken werken goed voor cascade bloemen en gebladerte, maar moeten bij warm, droog weer vaak water krijgen. Vensterbakjes verfraaien het uitzicht buiten het raam en maken gebruik van extra groeiruimte. Het nadeel is dat de bloembakken bij slecht weer niet in bescherming kunnen worden genomen. Vloerbakken, bakken die ontworpen zijn om plat op de vloer te staan, werken goed met het uitstallen van hoge, weelderige planten zoals bananenplanten (Musa spp.) en olifantsoren (Colocasia esculenta).

Recepten voor plantenbakken

Plantenbakrecepten creĆ«ren visueel aantrekkelijke tropische bakken. Begin met centrumplanten, die rechtop groeien en in het midden of achterin de plantenbak staan. Dit zijn planten als olifantsoren en dracaena’s (Dracaena spp.). Vulplanten omringen de centrumplanten, waardoor een ronde vorm ontstaat. Hoekplanten, zoals begonia’s (Begonia spp.), maken gebruik van hoekplaatsen om over de rand te draperen. Randplanten worden bij de rand van de plantenbak geplant zodat de stengels over de rand cascaderen en zo een afgewerkt uiterlijk aan de tropische plantenbak geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in