Home Aankoophulp Zwembadoverdekking – Een stijlvolle optie

Zwembadoverdekking – Een stijlvolle optie

168
0

Een zwembad in de tuin is een investering die zich terugbetaalt. Hiermee brengt u het strand met zijn badgenot praktisch tot aan uw eigen voordeur. In plaats van ’s zomers door het drukke verkeer naar het strand te ploeteren, hoeft u maar een paar stappen te zetten om in het koele water van uw eigen zwembad te duiken. Bovendien verfraait zo’n zwembad uw eigendom. Een zwembadoverkapping voor uw zwembad heeft ook een dergelijk effect. Een overdekking zal u helpen meer uit uw zwembad te halen. U kunt het langer gebruiken en daarbij geld besparen. Bovendien is een stijlvolle zwembadoverdekking een esthetisch hoogstandje. Zo wordt uw zwembad een blikvanger en middelpunt van de tuin.

Wat is een zwembadoverdekking?

Een zwembadoverkapping is een vaste zwembadoverkapping die volgens hetzelfde principe als een serre wordt gebouwd. In tegenstelling tot een zwembadoverdekking, blijft een zwembadoverdekking steeds boven het zwembad. Zwembadoverkappingen bestaan uit draagprofielen die zijn gemaakt van lichte maar sterke aluminiumprofielen. Transparante platen van polycarbonaat worden gebruikt voor dakbedekking. Dit is een materiaal dat bijna dezelfde optische eigenschappen heeft als glas, maar veel lichter en elastischer is. Hierdoor is een zwembadoverkapping van polycarbonaat panelen veel beter bestand tegen hagel, hevige regen en sneeuw dan een zwembadafdekking. De weerstand wordt verder bevorderd door de gebogen vorm van de dakbedekking. Regen en sneeuw kunnen het gewelfde zwembaddak niet vasthouden en opdwarrelen.

Welke soorten zwembadoverdekkingen zijn er?

In principe maken deskundigen een onderscheid tussen een lage zwembadoverdekking en een inloopzwembadoverdekking. Een lage overdekking overspant het hele zwembad. Wanneer u wilt zwemmen, moet u de zwembadoverdekking op haar loper, een vast ingebouwde vloerrail, opzij schuiven zodat u in het zwembad kunt zwemmen. Er zijn ook modellen met deuren. Afzonderlijke segmenten van de behuizing kunnen worden geopend om toegang te verlenen.
Een inloop zwembadoverkapping daarentegen is hoog genoeg zodat u er comfortabel in kunt lopen. De overdekking creëert bijna zoiets als je eigen binnenzwembad. Dit type zwembadoverdekking heeft meestal deuren aan de uiteinden en/of zijkanten. De zwembadoverdekking kan op lopers worden verplaatst voor onderhoud of zelfs bij warm weer.

Hoe is de zwembadoverdekking gebouwd?

Een frame zorgt voor de nodige stabiliteit van de overdekking. Om ervoor te zorgen dat de zwembadoverdekking licht genoeg blijft om met de hand te worden verplaatst, is gekozen voor aluminium als materiaal. Het metaal is licht maar sterk.
De behuizing rust op een rail, ook wel grondrails genoemd. Deze rails moeten bijzonder stevig in de grond worden verankerd, omdat de volledige belasting van de zwembadoverdekking op de rails in de grond rust. Hoogwaardige zwembadoverkappingen, zoals die verkrijgbaar zijn in de online shops, maken gebruik van dubbele webpanelen gemaakt van polycarbonaat, niet van glas. In de regel zijn de panelen 10 mm dik. Voor sommige modellen kunt u echter ook kiezen voor panelen van 4 mm dik. De looprails van de zwembadoverdekking reiken verder dan de lengte van het zwembad. Hierdoor kunt u de zwembadoverdekking naar één kant of gedeeltelijk naar de andere kant schuiven op de bodemrails. Gewoonlijk is een dergelijke looprail ten minste 2 m langer dan het bassin.

Wat zijn de voordelen van zwembadoverdekkingen?

Een zwembadoverdekking heeft meerdere voordelen tegelijk. Deze omvatten:

Verlenging van het zwemseizoen

Uw zwembadoverdekking verlengt het zwemseizoen. In normale jaren duurt het zwemseizoen in Duitsland slechts enkele weken. Zelfs begin mei is de watertemperatuur vaak te koud om te zwemmen. Door de koudere nachten daalt de watertemperatuur tegen eind september zo sterk dat het badseizoen alweer voorbij is nog voor het begonnen is. Aangezien het weer in Duitsland wisselvallig is, kan het gebeuren dat zelfs midden in het badseizoen de watertemperatuur zo sterk daalt dat baden niet erg aangenaam is.

Het dak van het zwembad creëert een serre-effect waardoor de watertemperatuur op natuurlijke wijze wordt verhoogd.

De polycarbonaat panelen laten zonlicht door, maar houden de infrarode straling binnen, net als bij een glazen huis. Onder gunstige omstandigheden kan de watertemperatuur hierdoor met ongeveer 10°C stijgen. Door de hogere watertemperatuur wordt het zwemseizoen met enkele weken verlengd. Dankzij het dak van het zwembad kunt u zwemmen vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst.

Besparing op verwarmingskosten

De stijging van de watertemperatuur als gevolg van het zwembaddak heeft een ander positief effect. U bespaart op verwarmingskosten. Bij zonnig, hogedrukweer in de zomer kan de watertemperatuur zo hoog zijn dat u helemaal geen verwarming nodig hebt.

Het dak van het zwembad verwarmt het zwembad op natuurlijke, kosteloze en milieuvriendelijke wijze.

Besparingen op exploitatiekosten

Het dak van het zwembad is rondom gesloten. Hierdoor werkt het als een beschermhoes. Er kan geen vuil of stof in. Dit houdt het water schoner en voorkomt vervuiling. U hebt minder zwembadchemicaliën nodig en het filtersysteem wordt ontlast. Uiteindelijk draagt het zwembaddak bij tot de bescherming van het milieu.

Veiligheid

Een ander voordeel is de veiligheid die een zwembadoverdekking kan bieden. Het voorkomt dat kinderen of huisdieren per ongeluk in het zwembad terechtkomen en verdrinken. Zwembadoverkappingen zijn als kassen. Ze zijn aan alle kanten ingesloten. Hoogwaardige modellen, zoals de zwembadoverkappingen, hebben afsluitbare deuren of zijpanelen, zodat het zwembad veilig is, zelfs wanneer men niet thuis is. Bovendien bieden zwembadoverkappingen bescherming tegen ongeoorloofd gebruik.

Wat zijn de nadelen van een zwembadoverkapping?

Zoals elk product heeft ook een zwembadoverkapping niet alleen maar positieve kanten. Deze wegen echter ruimschoots op tegen de negatieve aspecten.

  • Een zwembadoverkapping is alleen geschikt voor ingegraven zwembaden.
  • Voor ronde zwembaden en bovengrondse zwembaden moet u andere constructies gebruiken.
  • Een zwembadoverkapping neemt veel ruimte in beslag.

De hogere prijs van zwembaddaken wordt niet als nadeel genoemd omdat het gewoon een kwestie van planning is. Als u een zwembad wilt installeren, moet u van meet af aan een zwembadoverdekking in uw budget opnemen. De kosten van de zwembadoverdekking zullen zichzelf terugbetalen in de grote voordelen die ze met zich meebrengt, vooral de hogere watertemperatuur en het langere zwemseizoen.

De zwembadoverdekking in vergelijking met een zwembadafdekking

De zwembadoverdekking

Een zwembadoverdekking is stevig en solide. Eenmaal geïnstalleerd, blijft het permanent over het zwembad liggen en beschermt het het hele jaar door. Zelfs in de winter hoeft hij niet verwijderd te worden. Wanneer u het zwembad wilt gebruiken, opent u gewoon de deur of een zijpaneel. Door zijn stevige constructie biedt een zwembadafdekking een goede veiligheid en bescherming, zelfs tegen plotse stormen.

De afdekking van het zwembad

Vergeleken met een zwembadoverkapping is een zwembadafdekking licht en flexibel. De zwembadafdekking is niet duur en geschikt voor alle soorten zwembaden. U moet er echter rekening mee houden dat de levensduur van een zwembadafdekking slechts enkele jaren is. Bovendien biedt het niet zo veel praktisch nut als een massief zwembaddak. In de regel is een zwembadafdekking bijvoorbeeld niet wintervast. Het plaatsen en verwijderen van een zwembadafdekking is omslachtiger dan dat van een zwembadoverdekking. Het verhoogt de watertemperatuur ook lang niet zo veel als een zwembadoverkapping. Een zwembadafdekking is ook niet zo veilig als een zwembadoverdekking. Extra veiligheidsmaatregelen zijn nodig om zwemongevallen te voorkomen.

Als u een hoogwaardig ingegraven zwembad bezit of wilt installeren, is een zwembadoverdekking de beste oplossing.

Als u een goedkoop ingegraven zwembad hebt, is een zwembadoverdekking meer aan te bevelen, omdat deze zonder veel moeite kan worden geïnstalleerd.

Kunt u zelf zwembadafdekkingen plaatsen?

Ja, dit is meestal geen probleem voor ervaren doe-het-zelvers. Afhankelijk van de grootte en het ontwerp worden zwembadoverkappingen geleverd in geprefabriceerde segmenten of, in het geval van kleinere modellen, compleet. Bij de installatie van de zwembadoverkappingen vormen de grondrails het grootste probleem. De rails moeten stevig worden verankerd en elke rail moet precies evenwijdig aan de andere rail worden gelegd, zodat de zwembadoverdekking gemakkelijk kan worden geopend of verplaatst. De meeste zwembadoverdekkingen worden ook geleverd met montage-instructies. Als u geen volleerde klusjesman bent, is een beroep doen op een installatiedienst waarschijnlijk uw beste gok. Dit bespaart u tijd, zenuwen, en dure touch-ups. Plus, je krijgt een garantie op het vakmanschap.

Waar moet u op letten bij de keuze van zwembadoverdekkingen?

Grootte en benodigde ruimte

Neem de tijd om de zwembadoverdekkingen in de online catalogus te bekijken en uw keuze te maken. Vergeet niet dat de zwembadoverdekking groter is dan het zwembad. Sommige modellen hebben extra ruimte nodig omdat ze naar de zijkant schuiven om te openen. Daar moet genoeg ruimte voor zijn.

Materiaal

Bij de keuze van uw zwembadoverdekking moet u op zoek gaan naar materiaal van hoge kwaliteit. De draagconstructie moet gemaakt zijn van aluminium stutten. Dit vermindert het gewicht en maakt het gemakkelijker te openen. Aluminium is corrosiebestendig, terwijl stalen beugels gaan roesten. Panelen van polycarbonaat hebben hun deugdelijkheid als afdekking bewezen. Ze zijn licht en breukvast.

UV-coating

Polycarbonaat zwembaddaken hebben een UV-coating nodig. Dit is een dunne film die op de platen wordt aangebracht. Het beschermt het plastic tegen de hoogenergetische UV-straling. Zonder bescherming dringt de straling door in de structuur van het plastic en vernietigt de weekmaker. Hierdoor wordt het materiaal broos en breekbaar en valt het zelfs bij lichte aanraking uiteen. Zwembaddaken met UV-coating daarentegen zijn beschermd en gaan vele jaren mee.

Veiligheid

Als u geïnteresseerd bent in zwembadoverkappingen, mag u de veiligheid in geen geval verwaarlozen. Dit verwijst naar de apparatuur met afsluitbare deuren of zijopeningen. Ze voorkomen dat kinderen tijdens het spelen per ongeluk de deur openen en toegang tot het zwembad krijgen. Er is maar één onopgemerkt moment nodig om een ongeluk te veroorzaken.

Onderhoud en verzorging van de zwembadoverdekking

De zwembadoverdekking vergt zeer weinig inspanning. Het is ontworpen om de weersomstandigheden te weerstaan. U moet er alleen voor zorgen dat er zich geen zand, bladeren of puin in het spoor verzamelt. Van tijd tot tijd kunnen zij een snoerloze stofzuiger gebruiken om het vuil te verwijderen en zich zo te ontdoen van het vuil. Als er in de winter veel sneeuw valt, is het beter deze voorzichtig te verwijderen om de zwembadoverdekking te ontlasten. Anderzijds moet voorzichtig te werk worden gegaan bij het schoonmaken van de polycarbonaatruiten. De UV-coating is erg gevoelig. Daarom mag de zwembadoverdekking nooit worden schoongemaakt met lappen en afwasmiddel zoals een gewone ruit. Af en toe afspoelen met de tuinslang is voldoende.

De zwembadoverdekking, meer dan een accessoire

Denkt u aan de installatie of renovatie van een zwembad? Dan moet u zeker een zwembadoverdekking in uw budget opnemen. De zwembadoverdekking is gemakkelijk te installeren en biedt tal van voordelen. Met zijn hulp kunt u het zwemseizoen met enkele weken verlengen omdat het de watertemperatuur verhoogt. Daardoor bespaart u zelfs op verwarmingskosten. Alsof dat nog niet genoeg is, biedt een zwembadoverkapping veiligheid. Het voorkomt dat kinderen of huisdieren per ongeluk in het zwembad vallen. Bovendien heeft de zwembadoverdekking een positief effect op de kwaliteit van het water. Het voorkomt dat vuil, stof en pollen in het water terechtkomen. Hierdoor wordt het filtersysteem ontlast en kunt u genieten van kristalhelder water. Last but not least speelt ook de esthetiek een rol bij de beslissing voor een zwembadoverdekking. De zwembadoverdekking ziet er elegant en smaakvol uit. Het verbetert uw zwembad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in