Home Zwembad Zwembad robot kopen – We helpen je de juiste te kiezen!

Zwembad robot kopen – We helpen je de juiste te kiezen!

94
0

Je eigen zwembad hebben is niet alleen veel plezier, maar ook een beetje werk. Want alleen een schoon en hygiënisch zwembad, nodigt uit tot zwemmen. Niemand wil in een vuil zwembad zwemmen. Natuurlijk is zwembadreiniging ook mogelijk zonder een schoonmaakrobot. Het is echter comfortabeler om het werk aan een robot over te laten. Als je niet al het werk met de hand wilt doen, kun je sommige stappen van de zwembadreiniging automatiseren. Zwembadreinigers zijn een mogelijkheid: hier worden halfautomatische en volautomatische helpers gebruikt voor het schoonmaken van zwembaden. De zwembadrobots zijn er voor verschillende zwembaden, vormen (rond, vierkant) en prijsklassen.

Klanten kiezen uit twee verschillende soorten zwembadrobots. Er is er een die alleen de bodem reinigt, of een model dat ook omhoog gaat en de wanden van het zwembad reinigt.
Er zijn volautomatische zwembadrobots, zoals het geavanceerde Shark Vac XL Pilot model, en halfautomatische zwembadrobots, zoals de WelaSol zwembadstofzuiger Wobble. Het wordt bediend via de afschuimer.
Al onze zwembadrobots hebben echter één ding gemeen: ze zijn uiterst efficiënt. Zo win je veel tijd voor je wellness-uurtjes en je vrije tijd in en rond het zwembad.

Wat is een zwembadrobot?

Een zwembadrobot is een elektrisch apparaat dat automatisch het zwembad schoonmaakt. In principe werken zwembadrobots in het water net als een stofzuiger in huis. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze alleen los vuil zoals zand, bladeren en bloemen oprapen. Ze dweilen niet, maar kunnen wel helpen de waterlijn maximaal schoon te maken. Het vuil wordt opgevangen in opvangmanden of filters, of wordt rechtstreeks in het filtratiesysteem van het zwembad gevoerd.

Vereisten voor een zwembadreinigingsrobot:

  • Gemakkelijk te bedienen
  • Corrosiebestendig tegen chloor of zout water
  • Hoekjes en moeilijk bereikbare plaatsen moeten ook schoongemaakt worden

De meeste modellen voldoen beslist aan deze criteria en de keuze aan modellen is nu zeer groot. Niettemin is niet elke zwembadrobot geschikt voor elk zwembad. Zwembadstofzuigers of zwembadreinigers kunnen in verschillende categorieën worden ingedeeld en maken zo een keuze mogelijk naar gelang van de eigen eisen en de omstandigheden van het zwembad ter plaatse.

De voordelen van een zwembadrobot

Een zwembadstofzuiger zorgt niet alleen voor reinheid, maar ook voor ontspanning. Het zorgt voor de reiniging van de zwembadbodem en zo nodig ook van de wanden, automatisch of halfautomatisch. Hier wordt de eigenaar van het zwembad veel werk uit handen genomen. Het schoonmaken met een net, borstels en andere mechanische hulpmiddelen kan geheel of gedeeltelijk achterwege gelaten worden zonder dat de waterkwaliteit eronder lijdt. Bovendien is schoonmaken theoretisch mogelijk, ook als de huiseigenaren bijvoorbeeld een dag niet ter plaatse zijn, of gewoon geen tijd hebben om zich met het schoonmaken van het zwembad bezig te houden.

Robots voor zwembadreiniging kunnen in drie groepen verdeeld worden:

Niet alle zwembadrobots zijn hetzelfde. De bodem en de wanden van het zwembad kunnen op verschillende manieren en met verschillende efficiëntie worden schoongemaakt. Dit betekent ook dat niet elke zwembadreiniger geschikt is voor elk zwembad en elk filtersysteem:

a) Robots voor trappen of heel kleine zwembaden.

Deze apparaten (WelaSol Pool Blaster) hebben een filterzak waarin het vuil wordt opgevangen. Ze worden aangedreven door een door batterijen aangedreven motor. Deze zwembadstofzuigers moeten met de hand bediend worden met een handgreep of telescoopstang. Ze worden vaak gebruikt als aanvulling op halfautomatische of volautomatische zwembadrobots, omdat de laatste twee gewoon niet bij zeer schuine hoeken van het zwembad en de treden kunnen komen. Dus de bodem en, indien nodig, de wanden worden met de ene zwembadrobot schoongemaakt, en de hoeken en treden worden dan met een andere schoongemaakt.

b) Halfautomatische zwembadrobots

Halfautomatische robots reinigen alleen de vloer. Ze hebben geen eigen motor, maar zijn via een zuigslang verbonden met de afschuimer of een zuigmond. Schoonmaken van het zwembad is dus alleen mogelijk als de filterpomp draait. Verder moet de pomp een hoog rendement hebben en moet het filter schoon zijn, zodat niet te veel zuigkracht verloren gaat. Het opgezogen vuil wordt in het filter vastgehouden en moet na elke zwembadreiniging teruggespoeld worden. Over het algemeen is de bediening ingewikkelder dan bij een volautomatisch toestel. Anderzijds zijn deze apparaten veel goedkoper.

c) Volautomatische zwembadrobots

Deze toestellen zijn de luxe klasse van zwembadrobots. Ze worden aangedreven door hun eigen elektrische motor, hebben een opvangbak om het vuil op te vangen en werken onafhankelijk van het filtersysteem. Het zwembad kan dus ’s nachts schoongemaakt worden. Het opgezogen vuil wordt opgevangen in zijn eigen bakje of filterzak. Voor zeer gladde muren, zoals tegels, zijn speciale Canebo borstels nodig. Deze robots maken geen trappen schoon, krappe hoeken en dergelijke.

Elke robot moet een caddy hebben om de reiniger gemakkelijk te kunnen vervoeren en om de reiniger, kabels en transformator in te bewaren. Bovendien moeten de borstels en de reinigingselementen passen bij het oppervlak van het zwembad. Hier is het nogal cruciaal of het een betegeld zwembad of een zwembad met liner is. Want vooral bij de wanden werkt de zwembadrobot alleen als hij tenminste enig houvast vindt op het te reinigen oppervlak.

Welke zwembadrobot is de juiste voor mij en mijn zwembad?

Verschillende factoren bepalen welke zwembadrobot de juiste is. Dit heeft niet alleen te maken met budget en plaatselijke omstandigheden, maar ook met de wensen en eisen van de gebruiker:
Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • vloerreinigers: maak alleen de zwembadbodem schoon, wat meestal voldoende is, want los vuil komt zelden op de wanden terecht.
  • zwembadreinigers: ze reinigen de vloer en de wanden volautomatisch.

Afhankelijk van de vorm van het zwembad is het schoonmaken van de wanden niet altijd mogelijk of praktisch. Dit moet beslist vóór de aankoop gecontroleerd worden. Want niets is vervelender dan een aankoop waarbij je uiteindelijk niet alle functies kunt gebruiken omdat de omstandigheden ter plaatse gewoon niet passen of het onmogelijk maken om de zwembadrobot efficiënt en doelgericht te gebruiken.

Een ander onderscheid is het controletype:

In de meeste huishoudens zijn de besturingstypen al bekend van robotgrasmaaiers of robotstofzuigers. De alternatieven voor een zwembadreiniger zijn vergelijkbaar:

(a) Automatische besturing.

Dit betekent in wezen niets anders dan dat de zwembadrobot volgens een schema, dat vooraf precies bepaald was, voor de gebruiker meestal doelloos en kriskras door het zwembad loopt tot hij alle plaatsen bereikt heeft. De toegangsapparaten zijn geprogrammeerd om binnen meestal twee uur alle plekken van het zwembad te bereiken. De gebruiker plaatst de robot in het zwembad, schakelt hem in en haalt het apparaat er na twee uur weer uit.

b) Radio-afstandsbediening op het toestel

Behalve het automatische programma heeft de operator ook de mogelijkheid de robot op afzonderlijke punten te besturen en ze te reinigen. Dit is in het begin misschien niet nodig, maar het maakt het veel gemakkelijker om specifiek vuil uit het zwembad te verwijderen. Vaak wordt het hinderlijk als de zwembadrobot theoretisch meerdere passen nodig zou hebben om een plek duurzaam schoon te maken en dan in plaats daarvan kriskras door het zwembad rijdt in plaats van deze plek specifiek te reinigen.

c) App-controle

Nog handiger is de bediening via mobiele telefoon of tablet met behulp van een app. In sommige gevallen kunnen deze apparaten ook via het internet gestart worden. Het zwembad is dan schoon als de zwembadbezitter ’s avonds thuiskomt. Dit lijkt erg handig, maar is niet altijd het optimale gebruik van de zwembadstofzuiger. Hier moet nagegaan worden of dit soort gebruik niet in strijd is met de gebruiksaanwijzing, want de meeste toestellen bepalen dat de robots alleen in het water mogen worden gezet om ze te reinigen. Bij gebruik via app zou de zwembadstofzuiger in het water moeten zijn voor hij start en daar blijven tot de eerste gezinsleden thuis zijn en hem uit het zwembad kunnen halen.

Wat zijn de verschillende vormen en maten?

De verschillende fabrikanten hebben natuurlijk verschillende vormen en ontwerpen op de markt. Er kan echter een algemeen onderscheid gemaakt worden: Halfautomatische zwembadrobots zijn meestal rond en dus ideaal voor ronde of achtvormige zwembaden. In de handel vind je deze onder de naam “Wobble”. Volautomatische toestellen zijn altijd rechthoekig.
Qua gewicht en afmetingen verschillen de meeste zwembadrobots eigenlijk maar minimaal. Dit komt omdat de verschillende zwembadrobots in kracht toenemen voor grotere zwembaden, maar de behuizing is meestal gelijkaardig. Het gewicht van de zwembadrobot is ook belangrijk. Dit is meestal tussen de 5 en 10 kilo. Bij zwaardere modellen is vaak een caddy speciaal voor de zwembadrobot inbegrepen.

Van welke materialen zijn zwembadrobots gemaakt?

Een schoonmaakrobot moet tijdens zijn leven onder moeilijke omstandigheden zijn werk doen. Vochtigheid, zon en chloorwater hebben hun effect op de kleur en het materiaal van de behuizing. Zwembadrobots zijn gemaakt van chloorbestendig plastic. Alleen zo kan de zwembadreiniger ook na enkele jaren in het zwembad nog zijn werk doen en er niet verbleekt en groezelig uitzien.

Wat is hun functie?

Behalve waterbehandeling moet elk zwembad ook schoongemaakt worden. Sediment of zwevende stof kan niet door de afschuimer worden weggezogen en moet dus uit het water verwijderd worden.
Daarom behoort een reiniger tot de basisuitrusting van elk zwembad. De enige vraag is hoe comfortabel het poetsen moet zijn.
Zwembadrobots maken het zwembad schoon als een stofzuiger. Ze zuigen los vuil op. Ze kunnen geen algen verwijderen of opzuigen. Ze helpen bij de waterzuivering: vuil dat verwijderd wordt vervuilt het water niet en hoeft dus niet in het filtersysteem of chemisch verwijderd te worden.

Vanaf welke zwembadgrootte moet ik een zwembadrobot gebruiken?

Zwembadrobots maken het schoonmaken van zwembaden gemakkelijker en zijn daarom nuttig voor elk formaat zwembad. Hoe groter het zwembad, hoe belangrijker en zinvoller een zwembadrobot is. Omdat handmatig schoonmaken, bijvoorbeeld met een borstel, stofzuiger, telescoopsteel en dergelijke steeds langer duurt naarmate het zwembad groter wordt, is het zinvol deze taken te automatiseren. Dit kan tot enkele uren duren voor grotere zwembaden.

Wanneer moet de zwembadrobot gebruikt worden?

Telkens als de vloer van het zwembad vuil is. Sommige klanten gebruiken het apparaat dagelijks, andere wekelijks. Andere klanten gebruiken altijd de robot voor ze het zwembad ingaan. Afhankelijk van het geluidsniveau en het volume van de werkende zwembadrobot, kan hij ook ’s nachts werken. Dit is echter vaak niet zo welkom, vooral in rustige woonwijken. Het hangt echt van het persoonlijke gevoel af.

Wat kost een zwembadrobot?

De prijsklasse van zwembadrobots is even groot als hun prestaties en kwaliteit. Er zijn al zwembadrobots vanaf een prijs van 79 euro. Hier zijn het vooral goedkope halfautomatische robots. Dan kun je eenvoudige automatische zwembadrobots vinden voor een paar 100 euro tot robots van 2.000 euro of meer.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten?

De onderhoudskosten van een zwembadrobot zijn heel redelijk. Een volautomatische zwembadrobot heeft om de paar jaar een nieuw patroon of filterzak nodig. Anders veroorzaakt het lage elektriciteitskosten tijdens het schoonmaken en mogelijk reparatiekosten bij een defect.
Een halfautomatische zwembadrobot heeft geen onderhoudskosten. Kosten ontstaan dan eigenlijk alleen bij technische problemen of alleen bij gebreken.

Stap voor stap naar de juiste zwembadrobot

Voordat de zwembadrobot zijn werk kan beginnen, moeten zwembadbezitters zich een paar vragen stellen om het juiste model te vinden. Van overweging en planning tot resultaat moeten een paar basisbeslissingen genomen worden:

  1. Wat beslist moet worden is hoe handig het schoonmaken zal zijn. Handmatig reinigen, halfautomatisch of volautomatisch reinigen. Budget?
  2. Welke vorm van zwembad heb ik? Rechthoekige volautomatische stofzuigers hebben het moeilijk met ronde zwembadvormen.
  3. Zwembadgrootte Voor kleine, goedkope zwembaden zijn toestellen op batterijen geschikt. Voor grotere zwembaden of zwembaden met overloopgoten zijn volautomatische toestellen de eerste keus.
  4. Hoe bedien ik mijn robot (afstandsbediening, app) of wil ik de eenvoudigst mogelijke bediening, d.w.z. zwembadrobots met automatische bediening?
  5. Welke service biedt de dealer?

Natuurlijk speelt ook het budget een niet onbelangrijke rol. Als dat bepaald is of tenminste een kader voor het budget bepaald is, kan de dealer van je vertrouwen met alle’ gegevens op zoek gaan naar het juiste model voor jou.

Vragen rond de zwembadrobot:

Bij onderzoek rond reinigingsrobots voor het zwembad komen vaak andere vragen op. Om het belangrijkste snel duidelijk te maken, volgen hier een paar antwoorden over de zwembadreiniger:

Welke accessoires en slijtdelen zijn er bij de zwembadrobot?

Afhankelijk van het model en de functies variëren de accessoires in omvang en kosten. Ze hebben echter allemaal gemeen dat de zwembadrobot met regelmatige tussenpozen een nieuw filter of een opvangzak voor vuil nodig heeft. Anders zijn er nog verschillende borstels en reinigingsrollen waarmee zwembadreinigers uitgerust kunnen worden. Hele garages, caddies en hoezen zijn ook in de handel. Deze zorgen ervoor dat de zwembadreiniger verstandig opgeborgen wordt als hij niet gebruikt wordt, en dat kabels en slangen opgerold en opgeborgen kunnen worden.

Waar moet ik nog meer op letten bij de aanschaf van een zwembadrobot?

Het is vooral belangrijk dat kabels en slangen lang genoeg zijn, zodat de schoonmaakrobot gemakkelijk alle delen van het zwembad kan bereiken. Dit klinkt op het eerste gezicht banaal, maar afhankelijk van de aansluitmogelijkheden op elektriciteit en het filtersysteem, kan het gebeuren dat de standaard meegeleverde lengtes niet voldoende zijn. Het is de moeite waard te meten voor je koopt. Omdat slangen en kabels natuurlijk snel verlengd zijn, maar als je de zwembadreiniger meteen na levering wilt gebruiken, moet je van tevoren rekening houden met de afmetingen. Anders kan het gebeuren dat opnieuw kostbare dagen verloren gaan.

Een kleine conclusie:

De zwembadrobot is beslist een grote hulp bij het schoonmaken van het zwembad en helpt de waterkwaliteit stabiel te houden. Samen met de andere componenten voor zwembadreiniging is het nu heel goed mogelijk om grote delen van de zwembadreiniging te automatiseren. Dit schept vrije tijd en verhoogt het plezier in het zwembad. Afhankelijk van budget en model kunnen verschillende delen van het zwembad halfautomatisch of volautomatisch met de zwembadrobot gereinigd worden.

We helpen je graag de juiste zwembadreiniger te vinden. Alleen als het past bij de rest van het systeem, bijvoorbeeld als het filtersysteem sterk genoeg is om het door de robot geleverde water te reinigen en als de robot bij het zwembad past, kan het zwembadreinigingssysteem optimaal werken en zal het zwembad op lange termijn schoon blijven. Onderdelen die niet bij elkaar passen kunnen niet alleen de reinigingsresultaten verslechteren, maar gaan op de lange duur ook ten koste van de levensduur van elk onderdeel van het filtratiesysteem. Immers, als ze niet op elkaar afgestemd zijn en gedeeltelijk overbelast worden, kan dat op den duur tot schade leiden. Opdat niets van dit alles gebeurt en je de vrijgekomen tijd kunt vullen met zwemplezier en badpret, vinden we de juiste zwembadreiniger voor jou en je zwembad. We doen dit om aan elk budget en aan je wensen en eisen voor de robot te voldoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in