Home Tuin Zo verwijder je oud gras!

Zo verwijder je oud gras!

981
0

Is jouw gazon wel aan vervanging toe, of wil je je tuin gewoon een hele metamorfose geven? In beide gevallen moet je vaak als eerste stap het oude gras verwijderen. Gelukkig is dit geen moeilijke taak, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. In dit artikel lees je er alles over! 

Oud gras verwijderen
Bij het weghalen van een oud gazon is het van belang dat je al het gras (inclusief de wortels) en eventueel onkruid helemaal verwijdert. Als je iets laat zitten, dan is de kans namelijk groot dat het oude gras en onkruid op een later moment weer terug groeit. Dit is uiteraard onwenselijk als je net een nieuw gazon hebt aangelegd!

Bij het verwijderen van gras heb je twee opties: handmatige verwijdering met een schop of mechanische verwijdering met behulp van een speciale graszoden-snijder. Hieronder leggen we je uit wat de verschillen tussen beide zijn.

Handmatig verwijderen met schop
Met een schop gras verwijderen is een zware klus. Daarom raden we dit ook alleen aan als je slechts een klein gazon hebt. Met de schop moet je namelijk de oude grasmatten stukje voor stukje losmaken en daarmee ook de wortels kapotmaken. Aangezien oud gras soms heel diep geworteld zit, is deze klus heel erg arbeidsintensief te noemen! Wel is het de goedkoopste manier, aangezien een schop helemaal niet duur is.

Gras verwijderen met een graszoden-snijder
Een graszoden-snijder is een speciale machine die veel op een grasmaaier lijkt. Hiermee rijd je over het gazon heen en dan snijdt hij de oude grasmatten af. Vervolgens kun je de grasmatten makkelijk oprollen en weghalen. Is het oude gazon nog prima genoeg voor een tweede leven? Dan zou je de rollen eventueel ook kunnen weggeven of verkopen, zodat iemand anders het in zijn of haar tuin kan aanleggen.

Na het verwijderen van de bovenste laag met de graszoden-snijder, wordt het nu tijd om de onderliggende wortellaag weg te halen. Gebruik hier een grondfrees voor, want hiermee kun je de wortels kapot hakken, waarna de wortels makkelijk opgeschept en afgevoerd kunnen worden.

Gelukkig hoef je niet meteen veel geld te investeren in deze apparaten. Je kunt zowel de graszoden-snijder als de grondfrees namelijk ook gewoon huren bij bouwmarkten of tuincentra. Heb je geen zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Schakel dan een hovenier of grasspecialist in. Zij hebben de expertise en de machines om het verwijderen van oud gras efficiënt en netjes te laten verlopen.

Oude graszoden afvoeren
Oude graszoden kun je afvoeren met een aanhangwagen en naar de milieustraat brengen. Heb je geen aanhanger en/of gaat het om grote hoeveelheden gras? Huur dan een speciale afvalcontainer om het gras in te dumpen. Deze container wordt namelijk bij jouw huis geplaatst en als hij vol zit, wordt hij ook weer opgehaald. Het is alleen niet de bedoeling dat je hier ook ander afval zoals takken, snoeiafval of bouwafval in deze containers gooit, want anders moet je extra toeslag betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in