Home Geen categorie Zo bereid je jouw tuin nu al voor op de lente

Zo bereid je jouw tuin nu al voor op de lente

253
0

Mensen met een tuin, een volkstuin of een moestuin genieten altijd met volle teugen van de lente en de zomer. Het zijn dé seizoenen bij uitstek om alles te zien groeien en bloeien. Hele middagen worden doorgebracht in de tuin en vrienden en familie worden uitgenodigd om te genieten van al het groen en van al het lekkers dat wordt geteeld in de tuin. In de loop van de herfst zijn de meeste planten, bomen en bloemen echter uitgebloeid. De winter staat vervolgens voor de deur en dat is nu eenmaal niet het meest favoriete seizoen voor tuinliefhebbers. Reikhalzend kijken we uit naar de lente. Gelukkig is er al veel dat je nu kunt doen om al vroeg in de lente weer te genieten van een kleurrijke en levendige tuin.

Bollen planten

Als je vanaf de vroege lente wilt genieten van mooie bloemen in jouw tuin, is nu het moment aangebroken om daar de voorbereiden voor te treffen. De bollen voor diverse voorjaarsbloeiers horen uiterlijk in oktober de grond in te gaan. Dit geldt zowel voor tulpen als voor de geliefde narcissen, blauwe druiven, irissen en hyacinten. Bereid die bloembedden dus maar alvast voor om in de lente de eerste bloempjes je kunnen spotten.

Het gazon maaien

Om een strak en net gazon te hebben, zul je het gras goed moeten onderhouden en regelmatig moeten maaien. Ook in de herfst kan de grasmat nog een laatste maaibeurt gebruiken. Of je nu een elektrische grasmaaier of een robotmaaier hiervoor gebruikt: maai het gras vooral niet te kort af. Verwijder ook zeker alle bladeren en grasresten van het gazon om verkleuring te voorkomen en je hebt een prachtig gazon in de lente.

Struiken snoeien

Diverse struiken en bomen kunnen een snoeibeurt in de herfst of winter wel gebruiken. Zo houd je de struik, heester of boom goed in vorm en bevorder je de bloei en de vruchtvorming. In de herfst kun je de lavendel, rozenstruik en diverse fruitbomen bijsnoeien. In de winter kunnen knotwilgen en leibomen wel een snoeibeurt gebruiken. De takken zijn dan goed zichtbaar en kunnen goed in vorm worden gesnoeid. 

Start een composthoop

Nu je volop aan het snoeien en maaien bent, is het ideale moment daar om een composthoop te starten. Op een composthoop, of in een compostcontainer, spaar je tuin en ander groen- en keukenafval op. Dit organisch materiaal wordt langzaam afgebroken en wordt omgetoverd tot een zeer waardevol goedje voor elke tuinder: compost. Met je eigen compost kun je jouw planten in het voorjaar voorzien van ontzettend voedingsrijke aarde. Een composthoop aanleggen is eenvoudiger dan je denkt en je hebt er het hele jaar door profijt van.

De tuin opruimen

Om in het voorjaar weer heerlijk in de tuin te zitten en te genieten van alle leuke accessoires en plantenpotten in de tuin, is het belangrijk om rond deze tijd van het jaar de tuin goed op te ruimen. Berg alle tuinmeubels die gevoelig zijn voor regen, ijs en kou goed op in de schuur. Vergeet ook zeker niet om leuke beeldjes, ornamenten en plantenpotten die niet bestand zijn tegen de vrieskou veilig op te bergen. Je wilt niet dat alles kapot en beschadigd raakt in de winter. 

Maak een beplantingsplan

Een groot deel van het plezier van tuinieren zit in de voorbereidingen. Het is ontzettend leuk om plannen voor de tuin te maken, na te denken over de aanplanting en bollen en zaden te kopen. Neem dan ook deze herfst en winter ruim de tijd om een uitgebreid beplantingsplan te maken voor de tuin. Dan kun je vanaf het vroege voorjaar direct met een plan in je hoofd aan de slag. Inspiratie en informatie voor een goed plan kun je opdoen op Pinterest of bij de Instagrammers met groene vingers, zoals de Belgische Mme Zsazsa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in