Home Tips Zelf de tuin bestraten – Hoe leg je bestratingsstenen correct?

Zelf de tuin bestraten – Hoe leg je bestratingsstenen correct?

202
0

Straatstenen zijn een duurzame en natuurlijke bekleding voor tuinpaden, zithoeken, het tuinpaviljoen en het terras. Wanneer ze vakkundig worden gelegd, wordt het vereiste onderhoud tot een minimum beperkt. In deze stap-voor-stap gids wordt uitgelegd hoe u zelf uw tuin kunt bestraten.

Materiaallijst en voorbereidende werkzaamheden

Aan de praktijk gaat de theorie vooraf in de vorm van een schets op schaal. Informeer in detail naar de verschillende kwaliteiten van materialen, want straatstenen zijn ook verkrijgbaar als eco-stenen of kwelstenen met verbeterde waterdoorlaatbaarheid. De volgende materialen en gereedschappen zijn vereist:

  • Straatstenen
  • Curbstones
  • Zand, grind, steenslag
  • Beton
  • Voegzand
  • Kruiwagen
  • Spade, bezem, hark, waterpas, rubberen hamer
  • trilplaat (gehuurd)
  • Klinkersnijder (gehuurd)
  • Palen, liniaal, meetlat

Zet het gebied uit met de pinnen en de liniaal. Graaf met de spade de grond om tot een diepte van 30 à 35 cm. In regio’s met strenge wintervorst bevelen wij een graafdiepte van 60 tot 90 cm aan.

Stoepranden plaatsen en bedding maken – zo gebeurt het

Stoepranden zijn onontbeerlijk voor een betrouwbare stabiliteit van het gehele verharde oppervlak. Een betonnen fundering van 10 tot 20 cm dik voorkomt dat de stenen wegglijden. Ga steen voor steen te werk en klop alles op zijn plaats met een rubberen hamer nadat u het verloop met een waterpas hebt gecontroleerd. Als vuistregel geldt dat stoepranden voor een derde van hun hoogte in beton moeten worden uitgevoerd.

Pas wanneer het beton van de strokenfundering is opgedroogd, legt u het bed voor de straatstenen. Om ervoor te zorgen dat het regenwater goed kan weglopen, moet u rekening houden met een helling van ten minste 2 procent. Een 20 tot 30 cm dikke laag zand, grind of steenslag fungeert als een zettingsvrije ondergrond en wordt met de trilplaat vastgezet. Strooi er een laag zand van 4 à 5 cm over en strijk het glad.

Het leggen van straatstenen – de juiste manier om het te doen

Leg de straatstenen in het geplande patroon met een voegbreedte van 3 tot 5 millimeter. Tik elke steen in het bed met een rubberen hamer. Het is belangrijk op te merken dat u regelmatig met de waterpas moet controleren of u de stenen recht en in lijn plaatst. Gebruik de klinkersnijder om elke straatsteen in een precieze vorm te snijden.

Besteed bijzondere aandacht aan de kwaliteit van het voegzand, zodat u zich later geen zorgen hoeft te maken over onkruid en mieren. Polymeer voegzand, b.v. Dansand, is ecologisch veilig. Dankzij de samenstelling onderdrukt het materiaal hinderlijk onkruid en houdt het mieren weg. Veeg het voegzand herhaaldelijk in met een bezem totdat de straatstenen een kiervrij oppervlak vormen.

Tips

Heb je niet alle straatstenen opgebruikt? Gebruik dan het overschot om een open haard in de tuin te maken. Graaf daartoe een kuil van 15 cm diep, bedek de bodem met grind en leg de straatstenen rondom in een offsetpatroon. Een beetje mortel tussen de voegen zorgt voor de nodige stabiliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in