Home Zwembad Wil je de juiste waterverzorging voor je zwembad? We helpen je stap...

Wil je de juiste waterverzorging voor je zwembad? We helpen je stap voor stap met de verzorging!

471
0

Een zwembad of zwemvijver ziet er alleen uitnodigend uit als de waterkwaliteit goed is. Dit is alleen goed als de verzorging van het zwembad ook rondom in orde is. Dit kan op lange termijn niet worden volgehouden door het zwembad gewoon mechanisch te reinigen. Zonder chemicaliën is het niet mogelijk. Schrik niet, maar een paar factoren moeten goed samenwerken:
Naast mechanische filtratie door het zwembadfiltersysteem omvat een succesvolle waterbehandeling in een zwembad ook voldoende doorstroming, chemische desinfectie en pH beheersing van het zwembadwater.
Mechanische filtratie alleen zal niet alle verontreinigende stoffen verwijderen en het zwembadwater zal niet kiemvrij zijn. Behandeling met geschikte chemische producten is dus in principe onontbeerlijk.

Waar moet je speciaal op letten bij de verzorging van het water?

Let op: voor het plannen van schoon zwembadwater is eerst wat theorie nodig: 4 stappen naar de juiste waterverzorging. Eerst en vooral moet je het volume berekenen dat je zwembad zal bevatten.
De berekeningsformules voor de verschillende zwembadvormen en -types worden hier in een notendop opgesomd:
Belangrijk: Niet de hoogte van het zwembad is doorslaggevend, maar de hoogte van het water. Voor skimmerbaden is de waterhoogte 5 ? 15 cm lager dan de zwembadhoogte.

  • Rechthoek: L x B x D = V
  • Rond zwembad: D x D x T x 0.79 = V
  • Ovaal zwembad: grootste L x grootste B x D x 0.89 = V
  • Achtvormig zwembad: grootste L x grootste B x D x 0.85 = V
  • L = lengte [m], B = breedte [m], T = waterhoogte [m], D = diameter [m],
  • V = volume in m³

Alvorens met het onderhoud te beginnen, moeten eerst de stroomwaarden (pH waarde, chloorgehalte, alkaliniteit en cyanuurzuur) gemeten worden met een zwembadtester of fotometer. Hoe nauwkeuriger de meting, hoe preciezer de dosering kan zijn.

De waterbehandeling wordt dan in vier stappen uitgevoerd. De volgorde bepaalt ook de volgorde waarin de verzorgingsproducten gedoseerd worden.

1. pH waarde regeling

De belangrijkste parameter voor wateronderhoud is de pH waarde. Het moet liggen binnen een bereik van 6.8 ? 7.6. Buiten dit bereik hebben ontsmettingsmiddelen weinig of geen effect. Bovendien worden ingebouwde onderdelen, zwembad en pompen zwaar aangevallen. Een verkeerde pH waarde kan leiden tot corrosie en kalkaanslag.
De pH waarde is ook belangrijk om het welzijn van de zwembadeigenaar niet te schaden. Een verkeerd ingestelde pH waarde kan de oorzaak zijn van chloorgeuren, huid- en oogirritatie.

2. desinfectie van water (chlorering)

Het toevoegen van chloorproducten heeft alleen zin als de pH waarde van tevoren is bijgesteld.
Het gemeten gehalte aan vrij chloor (DPD1) moet nog steeds correct geëvalueerd worden met behulp van de cyanurische waarde. Chloor kan toegevoegd worden met snel oplossend chloorgranulaat of -tabletten of langzaam oplossende lang houdbare tabletten. De toevoeging gebeurt direct in het zwembad, bijvoorbeeld via een doseervlotter.
Meervoudige tabletten hebben het voordeel dat ze, behalve chloor, altijd een algicide, pH stabilisator en flocculant bevatten. Ze zijn er in 4-voud tot 7-voud. Vanwege het vlokmiddel moeten deze tabletten in de afschuimer geplaatst worden en zijn ze alleen geschikt voor zandfilters…

3. voorkomen van algen

In principe moet onderscheid gemaakt worden tussen de vraag of er al algen aanwezig zijn en de vraag of ze in de toekomst voorkomen moeten worden. Het doden van algen kan alleen met chloor. Algezide (algicide) is een middel om algen te voorkomen en niet om algen te doden. Het voorkomt dus de vorming van algen.
Zelfs als er voldoende vrij chloor in het zwembad is, kunnen er toch algen in het water ontstaan, vooral bij vochtig weer of onweer. Daarom moet altijd een algicide toegevoegd worden.

4. flocculatie / verwijdering van troebelheid

In het zwembadwater zitten niet alleen zichtbare onzuiverheden, die in het filter kunnen worden vastgehouden, zoals haren. Er zitten ook colloïden, d.w.z. bacteriën, ziektekiemen, lichaamsvetten en dergelijke in het water. Deze worden niet of onvoldoende door een filter uitgefilterd. Deze stoffen zijn te zien als onderwaterverlichting aan is, vergelijkbaar met het Tyndall effect. Als het licht door een boomkruin valt, kun je ook de verstrooiing van de zonnestralen zien door de microscopisch kleine zwevende deeltjes. Dit effect is waarschijnlijk bij meer mensen bekend dan bij degene in het zwembad. Om de deeltjes kwijt te raken bindt een flocculant ze samen tot grotere vlokken, die dan in het zandfilter uitgefilterd kunnen worden.
Belangrijk: Flocculant kan alleen gebruikt worden met zandfilters en moet na elke terugspoeling vernieuwd worden.

Er zijn twee verschillende soorten flocculanten voor verschillende zwembadomstandigheden. Er zijn vloeibare snelle flocculanten, die gebruikt worden voor verstopt zwembadwater, en langzaam oplossende zakjes flocculant, die gebruikt kunnen worden voor permanente flocculatie.

Hoe vaak moet je het water in het zwembad verversen?

Hoe goed de waterverzorging ook is, er is meestal geen ontkomen aan het verversen van het water. Het zwembadwater moet altijd jaarlijks ververst worden. Op z’n laatst echter na 3 jaar. In de winter wordt automatisch een gedeeltelijke waterverversing uitgevoerd door het water tijdens de winteropslag te laten zakken. Door het niettemin zeer ?bacterie-vriendelijke? Door de warmte in de whirlpool en ook door het meestal kleinere volume van de inhoud, is hier frequenter water verversen aan te bevelen.

Wat zijn de verschillende tips en trucs voor waterverzorging?

Er is niet één juiste manier. Water verzorgen kan op verschillende manieren en met verschillende filtersystemen. Er zijn veel verschillen in het filtersysteem, de installatie-onderdelen en de technieken om het water schoon te houden. Het is belangrijk dat de verschillende onderdelen van zwembadonderhoud goed samenwerken. De 4 stappen naar goed wateronderhoud laten ruimte voor verschillende methoden en manieren om zwembadwateronderhoud uit te voeren. Zowel pH regeling als waterontsmetting kunnen ondersteund worden door complete regelsystemen, automatische doseersystemen en alternatieven zoals zoutelektrolyse systemen. Algenpreventie en ook flocculatie hangen altijd enigszins af van de beginsituatie in het zwembad. De dosering hangt dan af van de huidige algenplaag. Dan wordt beslist of er snelle flocculanten of meer chloor gebruikt moet worden. Pas als het zwembad vrij van algen is, kan een permanente dosering bepaald en ingesteld worden.

Trouwens, “veel helpt veel” geldt niet voor waterverzorging. Te veel chloor kan irritatie van de huid en de ogen veroorzaken. Een te hoge dosering van pH-regulerende producten verschuift het probleem alleen maar van de ene kant naar de andere. Daarna is het zwembad niet meer zuur, maar basisch, of omgekeerd. Het doel voor zwembadeigenaars en hun gasten moet zijn om zo veel zwembadchemicaliën te gebruiken als nodig is, maar zo weinig mogelijk. Niet te vergeten is dat zwembadwater dat te veel chemicaliën bevat allesbehalve milieuvriendelijk is.

Welke producten kan ik gebruiken om mijn water te verzorgen?

Als je een keuze hebt, word je verwend. Wij bieden een uitgebreid assortiment waterverzorgingsproducten. Om het de klanten gemakkelijker te maken, zijn de producten verdeeld in de vier categorieën volgens welke ook zwembadonderhoud in de praktijk werkt, en we baseren onze inhoud op deze vier stappen:

  • pH regeling: de producten worden door de fabrikant al pH-Minus en pH-Plus genoemd. De keuze hier zou dus na een eerste meting niet moeilijk moeten zijn.
  • Waterontsmetting (chlorering): hier is iets meer kennis en besluitvaardigheid vereist. Er zijn producten voor zwembadelektrolyse, vloeibaar chloor, tabletten en korrels voor verschillende tijdsduur en zwembadgrootte.
  • Algenpreventie: sommige producten hebben een heldere werking en zijn vrij van chloor en zware metalen. In het geval van een acute algenplaag is een consultatie beslist de moeite waard om het probleem direct en efficiënt aan te pakken.
  • Flocculatie / troebelheidsverwijdering: Het zandfiltersysteem heeft deze steun nodig, want zonder die steun kunnen de kleinste deeltjes niet uit het water gefilterd worden.
  • In onze winkel vind je producten van Pool Professional en het topmerk Bayrol. We werken graag met je samen om de juiste producten voor je zwembad te vinden.

Hoe duur is professionele waterverzorging?

Een professioneel, volautomatisch doseersysteem dat de punten 1 en 2 (4-staps) voor zijn rekening neemt, is verkrijgbaar vanaf 1.500 euro. Bovendien zijn er de kosten voor de afzonderlijke verbruiksstoffen en het onderhoud.

Welke onderhoudskosten moet ik gemiddeld verwachten?

Dit is moeilijk te voorspellen. Het hangt sterk af van het weer, de watertemperatuur, de luchttemperatuur, het gebruiksgedrag, de grootte van het zwembad en het tijdstip waarop het zwembad gebruikt wordt. Je moet echter rekenen op kosten in de middelste drie cijfers per seizoen.

Stap voor stap naar je eigen waterverzorging

Het kan wat tijd kosten om je eigen waterverzorgingssysteem op te zetten en te zorgen voor blijvend helder en schoon water. Externe omstandigheden, zoals een ongewoon groot aantal baden, stormen of dergelijke, kunnen ook leiden tot een vermindering van de waterkwaliteit, terwijl de gebruikelijke zorg gehandhaafd blijft. Maar als het zwembadwater eenmaal goed is ingesteld, zou herdoseren geen grote problemen mogen opleveren.

  1. Bepaal de huidige waarden: pH, chloorgehalte, alkaliniteit en cyanuurzuur. Dit kun je doen met een zwembad tester of fotometer.
  2. Bepaal het volume van het zwembad: Het is belangrijk om het volume van het water te berekenen en niet de grootte van het zwembad. Poolhoogte is niet altijd vulhoogte. Trappen nemen ook watervolume in beslag.
  3. Het kiezen van een filtratiesysteem of regelsystemen en, indien nodig, automatische doseersystemen. In het geval van een bestaand zwembad moet bij de keuze van de onderdelen rekening gehouden worden met de bestaande omstandigheden.
  4. Keuze van geschikte producten voor pH-waarde regeling, desinfectie, algenpreventie en flocculatie. Daarvoor moet niet alleen rekening gehouden worden met de technische toestand van het zwembad, maar ook met de huidige waterkwaliteit.
  5. Toepassing van de gekozen producten.
  6. Regelmatige controle van de onder 1. bepaalde waarden. Dit kan door controlesystemen of handmatig.
  7. Pas zo nodig de zwembadchemie voor de waterverzorging aan de huidige toestand van de waterkwaliteit aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in