Home Aankoophulp Welke pellets zijn het best?

Welke pellets zijn het best?

362
0

Wat is de beste pellet (voor u)?

Of het nu in een pelletkachel of een pelletketel is, wie pellets voor verwarming gebruikt, wil meestal goedkoop en duurzaam verwarmen. Om dit te laten werken, moeten de pellets van onberispelijke kwaliteit zijn. Harry vertelt u waar u op moet letten bij het kopen van houtpellets en welke pellet voor u het meest geschikt is.

Dit is wat er besproken wordt:

  • Wat zijn pellets precies?
  • Hoe herken je goede pellets?
  • Welke kwaliteitsklassen en -zegels zijn er?
  • Welke pellet is het beste voor u?

Wat is een pellet? Eigenschappen & tips voor gebruik

Pellets zijn geperste korrels in cilindervorm, gemaakt van natuurlijke houtbijproducten zoals zaagsel of zaagsel.

Bij het persen ontstaan onder hoge druk kleine staafjes van 3 à 4 cm lang met een diameter van 6 à 8 mm.

De sterkte en stabiliteit van de geperste stukken wordt bijna uitsluitend geleverd door de eigen lignine van het hout. Af en toe wordt een kleine hoeveelheid zetmeel toegevoegd. Uiteindelijk mag dit echter maximaal 2% van de houtmassa uitmaken.

De calorische waarde van houtpellets bedraagt gemiddeld 4,5 kWh per kilogram. Dit betekent dat de calorische waarde van twee kilogram houtpellets overeenkomt met die van ongeveer één liter stookolie. Bij een gemiddelde warmtebehoefte van 28.000 kWh – zoals in een eengezinswoning – en een systeemvermogen van 15 kW, kunt u uitgaan van een jaarlijkse behoefte van ongeveer 5,6 ton pellets per jaar.

Brandstof voor pelletkachel en pelletketel

Als u met pellets wilt verwarmen, hebt u de keuze tussen een pelletkachel en een pelletketel.

  • Een pelletketel werkt als een centraal verwarmingssysteem, dat warmte levert voor het hele huis en sanitair warm water verwarmt. Een pelletketel werkt semi-automatisch of volautomatisch en vereist ook een pelletopslag en een transportsysteem om een continue toevoer van brandstof naar de ketel te garanderen. Meer over pelletverwarming >
  • Een pelletkachel daarentegen vervangt de klassieke houtkachel. Hij wordt in de woonruimte geplaatst, verwarmt slechts één ruimte en straalt een gezellige sfeer uit dankzij het zicht op het vuur. Watergestuurde pelletkachels kunnen ook meerdere kamers verwarmen, het centrale verwarmingssysteem ondersteunen of worden gecombineerd met thermische zonne-energie. Meer over de pelletkachel >

Hoe herken ik goede pellets? Kwaliteitscriteria bij aankoop

Om te beginnen: de goedkoopste pellets zijn zelden de goedkoopste!

Zowel voor de pelletkachel als voor het pelletverwarmingssysteem is het belangrijk pellets van hoge kwaliteit te kopen. Alleen deze branden efficiënt en schoon.

Dit betekent dat u dubbel profiteert: van een hoger rendement en een vrijwel restloze verbranding. Dit garandeert ook een probleemloze werking – vooral van automatische systemen.

Voor particulier gebruik: pellets van de kwaliteitsklassen A1 en A2

De pellets van de hoogste kwaliteit worden verkocht als kwaliteitsklasse A1.

  1. Zij hebben de hoogste calorische waarde,
  2. zijn gegarandeerd perfect gedroogd
  3. en laten nauwelijks as achter bij het verbranden. Gemaakt van vers geoogst hout of onbehandelde houtresten, het asgehalte is niet meer dan 0,7%.

Pellets van kwaliteitsklasse A2 worden ook gemaakt van vers geoogst hout of van onbehandelde houtbijproducten. Hun as- en stikstofgehalte is slechts iets hoger.

Kijk voor een van deze pellet kwaliteit zegels

U kunt er zeker van zijn dat de pellets daadwerkelijk voldoen aan de strenge eisen van de kwaliteitsklassen A1 en 2 door te kijken naar het DIN Plus-keurmerk of het ENplus-certificaat.

Deze zegels garanderen dat de hoge kwaliteit van de houtpellets ook wordt gewaarborgd door een geschikte opslag en een correct vervoer.

Houtsoorten ” Spelen ze een rol in termen van pelletkwaliteit?

Wat de vergelijking van houtsoorten betreft, mag men de verbrandingswaarde van pellets niet vergelijken met die van klompen hout. Brandhout wordt immers per volume verkocht. In het geval van brandhout heeft loofhout, zoals beuk, van nature een voorsprong wat de calorische waarde betreft: dankzij de hogere dichtheid is deze bij aankoop per volume natuurlijk hoger dan die van naaldhout, zoals sparrenhout.

De situatie is anders wanneer men de verschillende houtsoorten vergelijkt op basis van de calorische waarde per kilogram: dan kan naaldhout het zelfs iets beter doen dan loofhout.

Daarom is sparrenhout een van de houtsoorten bij uitstek voor pellets van kwaliteitsklasse A1.

Welke pellet is geschikt voor u?

Voor particulier gebruik is het antwoord eenvoudig: alleen pellets van kwaliteitsklasse A1 zijn geschikt voor uw pelletkachel of pelletverwarmingssysteem.

Dit garandeert duurzame verwarming en u weet dat het hout afkomstig is van verantwoorde productie. Ook de veiligheid van uw systeem is gegarandeerd door het gebruik van A1 pellets. Zij branden immers bijzonder schoon en belasten de technologie niet met onnodige onzuiverheden.

Efficiënt verwarmen betekent ook dat u bij de aankoop van pellets let op een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding. “Goedkoop” kan – zoals zo vaak het geval is – ook bij pellets duurkoop zijn: Als ze door een slechte kwaliteit onzuiver branden, kan dit leiden tot dure reparatiekosten voor uw systeem.

Gezien het grote assortiment losse en verpakte producten, alsmede de verschillende verpakkingen en leveringsgrootten, is het niet altijd gemakkelijk prijzen te vergelijken.

Conclusie: Welke pellet is de beste?

Welke pellets u moet kopen, hangt in wezen af van het beoogde gebruik. Als zakgoed bijzonder geschikt is voor het regelmatig vullen van een pelletkachel, wordt het magazijn van een pelletketel meestal bevoorraad met losse goederen rechtstreeks van de vrachtwagen.

Anders, is het een kwestie van goed kijken: Als u wilt profiteren van de beste prijs-kwaliteitverhouding, moet u ook zeker rekening houden met aspecten zoals een laag stof- en asgehalte.

Met houtpellets van de kwaliteitsklasse A1, zoals Harry die ook aanbiedt, neemt u in ieder geval een goede aankoopbeslissing! Als Harry’s pellets niet geschikt zijn voor u, kijk dan hoe u goedkoop pellets kunt kopen.

Winnende pellet:

Pellet van de hoogste, gecertificeerde kwaliteitsklasse A1.
Duurzaam geproduceerd in Nederland
Hoge calorische waarde
Schoon en veilig verpakt
Extreem laag asgehalte
Levering in het hele land inbegrepen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in