Home Tips Welk materiaal is het meest geschikt voor een overkapping?

Welk materiaal is het meest geschikt voor een overkapping?

121
0

Glas, plastic, hout of metaal?

Overkappingen voor voordeuren kunnen tegenwoordig van de meest uiteenlopende materialen worden gemaakt. Doorslaggevend voor de keuze van het juiste materiaal is in de eerste plaats de persoonlijke smaak en daarnaast de stijl van het gehele huis en vooral van de ingang.
Een overkapping moet natuurlijk niet alleen u en uw gasten beschermen in weer en wind, maar moet er ook goed uitzien en een passende omlijsting bieden voor de gehele entree.

De voordelen en zwakheden van de materialen

Het materiaal glas

Zeer populair tegenwoordig is de overkapping van glas. Het is modern en heeft een in het oog springende elegantie, terwijl het functioneel en van hoge kwaliteit is. Bovendien laat een glazen dak het licht door en is het dus altijd lekker licht voor de voordeur. Zelfs in moeilijke ruimten en met een klein installatieoppervlak kan een glazen dak probleemloos worden geïnstalleerd en past het goed in elke gevel. Het is alleen van belang dat het splintervrij veiligheidsglas is, ook wel gelaagd veiligheidsglas (VSG) genoemd, zodat het bijvoorbeeld bestand is tegen grote sneeuwlasten of stormen zonder schade op te lopen. Toch kan niet volledig worden uitgesloten dat een glazen dak bij zeer stormachtig weer door rondvliegende voorwerpen wordt beschadigd of door hagel wordt gebroken. Het is ook niet immuun voor vandalisme. Hoewel de afzonderlijke ruiten van gelaagd veiligheidsglas die worden aangeboden door een tussenlaag worden beschermd en nauwelijks versplinteren, kunnen zij toch worden beschadigd.

Het materiaal kunststof (acryl en polycarbonaat)

Vooral voor huiseigenaren met een wat kleiner budget zijn overkappingen van kunststof, zoals acryl en polycarbonaat, een goedkoop alternatief voor glas. Acryl is nog doorschijnender dan glas, ook vrij splintervrij en relatief hagelbestendig. Acrylglas kan echter gemakkelijk krassen oplopen en is daarom minder geschikt als er bijvoorbeeld overhangende boomtakken op de overkapping rusten. Als polycarbonaat platen wordt gekozen als materiaal voor de overkapping in plaats van acryl, is het net zo duurzaam en stevig als acryl, maar het laat slechts ongeveer 85 procent van het licht door en wordt na verloop van tijd wat dof.
Leer hier meer over plastic glas

Het materiaal metaal (roestvrij staal en aluminium)

Roestvrij staal en aluminium worden vaak samen met glas of kunststof verwerkt. Roestvast staal is zeer robuust en weerbestendig en vereist bovendien vrijwel geen speciaal onderhoud. Hetzelfde geldt voor aluminium als materiaal, het is ook zeer licht en laat uw overkapping er delicaat en licht uitzien.

Hout als materiaal

Naast glas, kunststof en metaal is de overkapping van hout natuurlijk ook een echt alternatief. Hout als materiaal is natuurlijk, klassiek en rustiek en past bijzonder goed bij veel huizen. Als u bijvoorbeeld houten ramen, houten deuren, een carport of een garage van hout hebt, kunt u het beste kiezen voor een houten overkapping. Op die manier past het harmonieus in de omgeving. Vooral in landelijke gebieden en midden op het platteland kiezen veel huiseigenaren voor een houten overkapping. Het kan worden uitgevoerd als monopitch, zadeldak of schilddak en kan desgewenst ook worden bedekt met leien, dakpannen, enz. Maar er zijn ook vrij moderne houten overkappingen. Hun enige nadeel is een iets grotere onderhoudsbehoefte. Hout moet regelmatig worden beschermd tegen vocht, geïmpregneerd of geschilderd.
Meer informatie over hout vindt u op de volgende bladzijden:

Conclusie

Een overkapping moet niet alleen u en uw gasten beschermen tegen slecht weer, hij moet er ook goed uitzien en passen bij het totaalbeeld van het huis. Aangezien alle materialen zoals glas, kunststof, hout en metaal goed geschikt zijn, bent u vrij om te kiezen volgens uw smaak en behoeften.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in