Home Vloeren Wat zijn de voor- en nadelen van kunstharsvloeren?

Wat zijn de voor- en nadelen van kunstharsvloeren?

347
0

Bij harsvloeren wordt epoxyhars op een betonnen oppervlak gegoten, dat vervolgens uithardt en een stevige laag vormt. Het is nuttig in commerciële en industriële ruimtes omdat het duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en goedkoop is – maar het kan ook in woonruimtes worden toegepast.

Om te bepalen welk type vloer het beste bij je past, kan het een uitdaging zijn om de juiste optie te vinden. Het belangrijkste om te onthouden is dat er geen ‘beste’ keuze is. De vloer die je kiest hangt af van het soort gebruik, je budget en eventuele ontwerpoverwegingen.

Over het algemeen zijn er veel voordelen aan harsvloeren. Maar soms kunnen een paar nadelen ervoor zorgen dat het een ongeschikte keuze is. Als experts in het installeren van epoxyharsvloeren in vele omgevingen zijn wij goed geplaatst om een overzicht te geven van de voor- en nadelen van harsvloeren.

Voordelen van harsvloeren

De voordelen van epoxy coatings zijn onder andere

Prijs
Hars is een goedkoop materiaal. Het is een afgeleide van kunststof, heeft een zeer eenvoudige productiemethode en is relatief snel te installeren. Kosteneffectiviteit is een belangrijk voordeel van harsvloeren en maakt ze geschikt voor grote ruimtes zoals magazijnen.

Extra lagen, zoals afdichtmiddelen en beschermende lagen die slipvast zijn, maken de installatie duurder. In de basis is hars echter een heel goedkoop materiaal.

Duurzaamheid
Zodra hars is uitgehard, is het extreem stevig. Dikkere vloeren zijn bestand tegen bijna constant gebruik van zware voertuigen, wat ze nuttig maakt voor garages. Heftrucks zijn een ander potentieel voertuig dat geschikt is voor gebruik op een harsvloer.

De duurzaamheid betekent dat hars bestand is tegen schokken en stoten, zoals van vallen of morsen. Als een vloer belopen wordt, is hars een goede optie omdat het na verloop van tijd niet slijt, zelfs niet bij constant gebruik.

Levensduur
Het heeft weinig zin om een nieuwe vloer te installeren als die kort daarna vervangen moet worden – of als er schade optreedt. Epoxyharsvloeren gaan uitzonderlijk lang mee en kunnen zelfs bij constant gebruik meer dan 10 jaar meegaan.

Omdat ze zo lang meegaan, zijn harsvloeren een goede investering en daarom zijn ze zo populair voor commerciële en industriële ruimtes. De juiste afdichtmiddelen en beschermlagen kunnen de levensduur nog verlengen.

Nadelen van harsvloeren

De nadelen van epoxy coatings zijn onder andere de volgende:

Glad als het nat is
Zonder het aanbrengen van een extra antisliplaag is een harsvloer glad als hij nat is. Dit kan een uitdaging zijn voor gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en het risico op ongelukken op de werkplek vergroten.

Een stroeve laag is meestal een optionele extra, maar wordt essentieel voor veel ruimtes. Je kunt dit probleem vermijden door een ander type vloer te installeren, zoals een geborstelde betonvloer die een betere tractie heeft en voldoende grip biedt voor voertuigen en mensen.

Ultravioletgevoeligheid
Een harsvloer kan reageren op ultraviolet licht van de zon, waardoor het uiterlijk van het oppervlak wordt aangetast. Dit is vooral een probleem voor buitenruimtes, zoals garages en opritten.

Een beschermende laag ultraviolet afdichtmiddel is nodig om de hars te beschermen tegen licht. Hierdoor blijft het uiterlijk van de vloer behouden en wordt voorkomen dat de vloer stralen absorbeert en reageert op zonlicht.

Harsvloerenzijn een uitstekende vloerbedekking

Over het geheel genomen bieden harsvloeren veel voordelen die ze tot een verstandige optie maken voor veel omgevingen. Ze zijn goedkoop en sterk en hoewel ze op bepaalde plekken problemen kunnen hebben, is het in de meeste gevallen mogelijk om deze te verminderen.
Harsen vloeren werken goed in commerciële en industriële omgevingen, maar kunnen ook worden toegepast in woonruimtes.