Home Tuin Wat is het beste hout voor je omheining?

Wat is het beste hout voor je omheining?

485
0

Je hebt besloten dat je een nieuwe omheining nodig hebt. Je weet welke functie je wilt dat het vervult en welk uiterlijk je er aan wilt geven. Maar de soort hout die je moet gebruiken…dat is niet zo duidelijk. Hoe weet je welk hout het beste is om voor een omheining te gebruiken?

Er zijn veel mogelijkheden voor afrasteringsmateriaal, maar enkele van de meest gebruikte houtsoorten voor afrasteringen zijn Western Red Cedar, Douglas hout, Fir, Drukgeïmpregneerd hout en Redwood. Ze zijn niet allemaal gelijk geschapen, maar je krijgt er wel een sterke, stevige omheining van (ervan uitgaande dat ze goed geïnstalleerd zijn). Je keuze heeft minder te maken met veiligheid en meer met het uiterlijk dat je wenst, de kenmerken die je aan je omheining wilt geven en je budget.

Hier zijn feiten over elke soort op basis van uiterlijk, kenmerken en budget om je te helpen de beste houtsoort voor je houten omheining te kiezen.

Western Red Cedar voor omheining

Western Red Cedar heeft warme, roodachtige tinten met een uniek nerfpatroon en goed verdeelde knoesten. Het verweert mettertijd tot een zilvergrijze patina – dit kan geminimaliseerd worden door regelmatig beits of sealer aan te brengen. Het verdraagt gemakkelijk verschillende afwerkingen, dus je kunt het aanpassen om het uiterlijk te krijgen dat je wenst.

Sterkte, Stabiliteit, Weerstand

Western Red Cedar is sterk en duurzaam. Het is zeer stabiel en zal na plaatsing niet krimpen of kromtrekken. Het bevat oliën die het van nature resistent maken tegen insecten en rot, voor een omheining die lang meegaat. Het is niet aan te bevelen de palen direct in de grond te begraven zonder ze met een geschikt houtverduurzamingsmiddel te behandelen, want dan zal het hout na verloop van tijd gaan rotten. Als je van het uiterlijk van Western Red Cedar houdt, maar bezorgd bent over de paal, kun je drukgeïmpregneerde palen gebruiken met Western Red Cedar piketten en achterliggers.

Western Red Cedar is duurder dan drukgeïmpregneerd hout en Douglas spar, maar minder duur dan Redwood.

Douglas spar voor omheining

Douglas spar hout is meestal lichtbruin van kleur met een zweem van rood en/of geel. Het heeft een rechte, gelijkmatige nerf met af en toe knoesten, afhankelijk van de kwaliteit. Het behoudt zijn kleur een tijdje voordat het een grijze tint krijgt, die met verzegelen kan worden uitgesteld. Het kan geschilderd, gebeitst, of verzegeld worden om aan een gewenst uiterlijk te voldoen.

Sterkte/Stabiliteit/Weerstand

De douglasspar is wijd en zijd bekend om zijn superieure sterkte, stabiliteit, en hoogwaardige uiterlijk, waardoor het een populair bouwmateriaal is voor projecten van houten spanten tot hekwerk. Onbehandeld bezit het enige natuurlijke weerstand tegen rot en bederf, die kan worden versterkt door een beschermende afwerking aan te brengen. Veel piketten van douglasspar voor omheiningen zijn al voorzien van een in de fabriek aangebrachte afwerking.

Douglas spar is duurder dan drukgeïmpregneerd hout, maar minder duur dan Western Red Cedar.

Drukgeïmpregneerd hout voor omheiningen

Onder druk behandeld hout heeft een natuurlijke gele tot licht mintgroene tint met enkele knoesten, die kan variëren op basis van de kwaliteit en de houtsoort. Er zijn ook met kleur behandelde soorten die met een pigment zijn doordrenkt om het uiterlijk van Redwood of Cedar na te bootsen. Net als Western Red Cedar accepteert drukgeïmpregneerd hout verf, beits en sealer, zodat je het kunt aanpassen aan je gewenste uiterlijk.  We raden een semi-transparante beits aan voor het beste resultaat. Ook dit hout verweert tot grijs als het niet onderhouden wordt – volg een goed onderhoudsplan om je omheining er fris te laten uitzien.

Sterkte/stabiliteit/weerstand

Onder druk behandeld hout is een sterk en duurzaam materiaal. Het is behandeld met een conserveringsmiddel om het te beschermen tegen rot, bederf en termietenaanvallen. Onder druk behandelde hekken zijn veilig voor jou, je kinderen en je huisdieren als ze gebruikt worden volgens het informatieblad Veilig hanteren. Onder druk behandeld hout kan iets minder stabiel zijn dan Western Red Cedar en Redwood en kan na het plaatsen iets krimpen of verschuiven. De aankoop van een Kiln Dried After Treatment (KDAT) drukgeïmpregneerd product zal de mogelijke dimensionale veranderingen minimaliseren. Onder druk behandeld hout wordt volgens verschillende normen behandeld, afhankelijk van de toepassing. Als je bijvoorbeeld palen koopt, kies dan zeker producten die behandeld zijn voor contact met de grond.

Drukgeïmpregneerd hout is de voordeligste keuze voor hout dat bestand is tegen insecten en rot.

Rood hout voor omheining

De kleur van roodhout varieert op basis van het deel van de boom. Het kernhout uit het binnenste gedeelte van de boom heeft een diep roodbruine kleur. Het buitenste spinthout is crèmekleurig. Het heeft een strak nerfpatroon en goed verdeelde knoesten; minder knoesten hoe hoger de kwaliteit. Dit hout verdraagt allerlei afwerkingen, maar moet goed schoongemaakt worden voor het aangebracht wordt. Net als ceder en druk-behandeld hout zal het verweren, en de effecten van verwering kunnen geminimaliseerd worden door een goed onderhoudsplan te volgen.

Sterkte/Stabiliteit/Weerstand

Roodhout is het hardste van de drie materialen, waardoor het erg sterk en duurzaam is. Het is ook zeer stabiel – het zal niet krimpen of kromtrekken na installatie. Net als zijn kleur varieert de weerstand van Redwood tegen insecten en rot naargelang het deel van de boom. Kernhout zal de grootste weerstand hebben. Als je roodhout wilt gebruiken voor afrasteringspalen, is het essentieel een kernhoutsoort te gebruiken.

Roodhout is het duurste bouwmateriaal op onze lijst.

Behalve Western Red Cedar, Douglas Fir, Drukgeïmpregneerd hout en Redwood, zijn er ook andere minder gebruikelijke houten omheiningsmogelijkheden, waaronder importceder, cypres, en onbehandeld blank hout. Of je nu zelf een nieuwe omheining bouwt of ze uitbesteedt, het is belangrijk dat je jezelf informeert over de voor- en nadelen van elk.

Bron: https://www.douglashout.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in