Home Zwembad Wat is er te weten over tegenstroomsystemen?

Wat is er te weten over tegenstroomsystemen?

538
0

Een tegenstroomsysteem is ideaal om van je eigen zwembad een lange-afstandszwembad te maken. Het zwembad is bijzonder leuk in combinatie met een moderne onderwatermassagefaciliteit. Bij de aanschaf van een tegenstroomsysteem moet je letten op een hoge prestatie. Het systeem moet passen bij de afmetingen van het zwembad.

Wat is een tegenstroomsysteem?

Met een tegenstroomsysteem is het mogelijk lange of eindeloze afstanden te zwemmen, ongeacht de grootte van het zwembad. De installatie van het systeem creëert een tegenstroom van water, waardoor je op dezelfde plaats blijft terwijl je in het zwembad zwemt. Als je bij de aanschaf van je tegenstroomsysteem een krachtig apparaat kiest, kom je als wedstrijdzwemmer altijd aan je trekken. Technisch gezien is het toestel niet meer dan een grote inlaatmond.

Van buitenaf is het toestel alleen zichtbaar als een scherm, dat voorzien is van spuitmonden of gleuven. Het water in het zwembad wordt met behulp van een krachtige pomp sterk aangezogen en door de sproeiers direct in je zwembad teruggevoerd. Hier hoeft het water maar een heel korte afstand af te leggen in een pijp. De complete installatie van het systeem met de pomp en een leidingsysteem en de sproeiers wordt permanent in de technische schacht geïnstalleerd.

Hoe werkt het systeem?

In een tegenstroomsysteem wordt in het zwembad een pomp gebruikt, die het water via een druk- en zuigleiding aanzuigt en het met een krachtige straal via enkele of één sproeikop weer in het water terugvoert. Vele kleine openingen rond de behuizing zorgen voor een onschadelijke en geringe zuigstroom.

Een tegenstroomsysteem is niet alleen verkrijgbaar in de vorm van ingebouwde onderdelen. Hij is ook verkrijgbaar als hangende versie. Dit systeem wordt aan de rand van je zwembad bevestigd en moet iets in het zwembad uitsteken. De opschortende versie geeft je het voordeel dat je je systeem kunt upgraden als dat nodig is. In geval van een defect kun je afzonderlijke onderdelen snel en gemakkelijk vervangen.

Er is één klein nadeel: Hangende systemen zien er meestal niet mooi uit. Dit betekent dat ze er niet zo esthetisch uitzien als een klassiek inbouwsysteem. Veel installaties geven ook het voordeel van enkele wellness functies. Vooral led-lampen zijn populair. Ze scheppen een aangename sfeer in het zwembad. De verlichting of een tintelend luchtbubbelbad kan handig bediend worden met een aan/uit schakelaar.

Aandrijfvormen van een tegenstroomsysteem

Een tegenstroomsysteem kan werken met pomp- of turbine-technologie. Beide varianten bieden voordelen en nadelen.

Met een turbine kan het hele lichaam met een krachtige stroom worden bestreken. Dit systeem is voorzien van een motor. Er stroomt badwater door de motor voor smering en koeling. Een door een turbine aangedreven tegenstroomsysteem kan traploos ingesteld worden. Hij geeft een brede waterstraal. Een systeem met pomptechnologie, daarentegen, resulteert vaak in een punctuele belasting van het lichaam. Met dit tegenstroomsysteem worden lucht en water onder grote druk in het zwembad gepompt. Door de kleine openingen in de behuizing kan de zuigdruk betrekkelijk laag gehouden worden.

Tegenstroomsysteem met pomptechnologie

Een tegenstroomsysteem met een pomptechnologie moet een vermogen hebben tussen 2.2 – 4 kW. Vergeleken met een zelfaanzuigende pomp moet de tegenstroompomp onder het waterniveau geïnstalleerd worden. Een pneumatische regelkast kan praktisch zijn om de tegenstroompomp te regelen. Met behulp van een PN toets kan het druksignaal direct naar de schakelkast worden doorgegeven. Hierdoor kan de tegenstroompomp sneller in- en uitgeschakeld worden. Een groot voordeel van de pompen is dat ze gemakkelijk te installeren zijn. Als een circulatiepomp wordt gebruikt voor een tegenstroomsysteem, wordt het water tegelijk gecirculeerd en gereinigd. Met een energiebesparende motor is continue werking mogelijk. Dit leidt niet tot hoge kosten. Veel pompen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en garanderen dus een lange levensduur. Een klein nadeel is dat veel pompen tijdens bedrijf wat lawaaierig kunnen zijn. Goedkope modellen hebben vaak wat stromingsgaten. Dit kan enigszins vervelend zijn tijdens zwemtraining.

Tegenstroomsysteem met turbine-technologie

Een tegenstroomsysteem met een moderne turbine-technologie maakt een bredere instroom van water mogelijk dan een systeem met pomptechnologie. Dit maakt ontspannen tegen de stroom in zwemmen mogelijk. Een zwembadsysteem met turbines kan continu geregeld worden. Afhankelijk van het model zijn ze geschikt voor stroomsnelheden tussen 0,1 m/s en 2,4 m/s. Met behulp van een vrij programmeerbaar besturingssysteem kunnen verschillende trainings- en wellness eenheden naar behoefte worden samengesteld. In een systeem met turbine-technologie zijn er geen stromingsgaten en wordt de zwemmer niet opzij geduwd. Dit betekent dat je in het zwembad kunt genieten van een hoog niveau van fitness en welzijn. Als je een grotere inspanning wilt, kun je de turbine iets sterker zetten. Dit maakt zwemtraining met hoge prestaties mogelijk. Met behulp van de turbine-technologie werkt het toestel ook heel stil.

Welk systeem is het beste voor je eigen zwembad?

Bij de aanschaf van een tegenstroomsysteem zijn de grootte van je zwembad en het soort gebruik de belangrijkste factoren. Als je alleen af en toe een stroom wilt opwekken om wat lichaamsbeweging te doen, is een systeem met een pomp-technologie volkomen voldoende. Voor grote zwembaden, daarentegen, zijn systemen met turbine-technologie geschikter. Veel modellen bieden hier hoge prestaties. Met een turbine technologie van 400 V is het mogelijk 14.000 liter water per minuut te laten circuleren. Daarom vind je zulke technologieën vooral in zwembaden of avonturenbaden, hotels en revalidatiecentra. Veel modellen zijn standaard uitgerust met 1 tot 7 turbines. Met een turbine technologie van 24 volt is een watercirculatie per minuut mogelijk van 8000 liter.

Waarvoor wordt een tegenstroomsysteem gebruikt?

Een tegenstroomsysteem wordt gebruikt om je tijdens het zwemmen wat tegendruk te geven. Dit geeft je de gelegenheid om precies de druk in te stellen die je voor je zwemtraining nodig hebt met behulp van de instelbare stroomsnelheden. Minstens een snelheid van 0,25 m/s is nodig, zodat je je bij het zwemmen iets meer moet inspannen.

Let er bij het afstellen van je systeem op dat de stromingsas altijd horizontaal staat. Het tegenstroomsysteem moet ook voldoen aan de voorschriften voor ongevallenpreventie. Een tegenstroomsysteem van dit type wordt vooral gebruikt voor sportieve activiteiten in een zwembad. Het maakt niet uit of je af en toe zwemt of een sportzwemmer bent. Zwemmen is een van de meest gewrichtsvriendelijke sporten. Zwemmen wordt vaak aanbevolen voor revalidatie na diverse operaties.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Als je een tegenstroomapparaat koopt dat je nodig hebt om te zwemmen, moet je er altijd op letten dat je er de snelheid nauwkeurig mee kunt instellen. Bovendien moet je letten op de manier waarop hij gemonteerd is.

De volgende punten behoren tot de belangrijkste koopcriteria:

Vermogen
De prestaties van het systeem hebben altijd te maken met het debiet. Het wordt opgegeven in m³ per uur. Hoe groter de waarde, hoe groter de prestaties van het tegenzwemsysteem. Ben je een sportieve zwemmer, dan moet je kiezen voor een systeem met een capaciteit van 70 m³/h of meer. Als je daarentegen alleen af en toe zwemt om fit te blijven, is een systeem met een capaciteit van 40 tot 50 m³/h voldoende. Veel systemen met een capaciteit tot 30 m³/h kunnen ook als massagestation gebruikt worden.

Installatie
Er wordt onderscheid gemaakt tussen ingebouwde en hangende tegenstroomsystemen. Een hangend tegenstroomsysteem is ideaal voor montage achteraf. Dit type installatie wordt vaak gebruikt als het niet mogelijk is een zwembad achteraf aan te passen. De installatie van een tegenstroomsysteem is altijd aan te bevelen bij de bouw van een nieuw zwembad. Het maakt dus een groot verschil of je het systeem achteraf in een bestaand zwembad wilt aanbrengen of dat je een nieuw zwembad wilt laten bouwen.

Materiaal
Ook het materiaal van het systeem speelt een grote rol bij een aankoop. Een tegenzwemsysteem is verkrijgbaar in een ruime keuze aan materialen. Voor veel modellen is een voormontagekit verkrijgbaar. Deze bestaat uit een deksel en een verbindingspijp, die meestal van plastic is. Deze systemen behoren tot de laaggeprijsde varianten. Als je veel belang hecht aan een goed uiterlijk van je tegenstroomsysteem, kies je een systeem met veel roestvaststalen onderdelen.

Op die manier krijgt je tegenstroomsysteem in verbinding met je zwembad een uniform uiterlijk. De voormontageset van deze tegenstroomsystemen is meestal ook van plastic. Het deksel is echter gemaakt van hoogwaardig roestvast staal. Alleen dit afdekzeil van roestvrij staal is te zien in je zwembad. De rest van de voormontageset is niet zichtbaar. Sommige installaties daarentegen zijn van brons gemaakt. Dit is een hoogwaardig materiaal dat lang meegaat. Deze tegenstroomsystemen zijn veel duurder dan de plastic versies. Maar ze zijn veel robuuster en dus duurzamer.

Prijs
De prijs van een tegenstroomsysteem wordt gewoonlijk berekend aan de hand van het materiaal en de prestaties. Vaak zijn systemen om op te hangen met tegenstroom iets goedkoper dan de ingebouwde modellen. Bij het vergelijken van prijzen mogen details als stroomaansluiting of prestaties niet over het hoofd gezien worden.

Stroomaansluiting
Een tegenstroomapparaat vereist een 230 V of een driefasige 400 V aansluiting. Zo’n systeem heeft vaak een hoog debiet. Het is echter niet geschikt voor elk zwembad. Niet elk zwembad is uitgerust met een stroomaansluiting voor zware stroom. Alvorens te kopen moet je beslist nagaan welke verbinding op je eigendom beschikbaar is.

Vergelijk de specificaties met je gewenste tegenstroomsysteem. De pretfactor speelt voor veel kopers een grote rol. Maar de mogelijkheid om op elk moment een aquajogging of aquatraining te doen is ook een veel voorkomende reden voor aanschaf. Met behulp van een zwembadsysteem kun je een grote verscheidenheid aan massage-effecten toepassen, vergelijkbaar met een wervelbad.

Voordelen en nadelen van een tegenstroomsysteem
Zoals met alle apparatuur zijn er voordelen en nadelen aan een tegenstroomsysteem. De nadelen kunnen vermeden worden door het gewenste systeem vóór de aankoop goed te bekijken op het gebied van uitrusting en installatie.

Voordelen:

  • Eenvoudige montage / snelle installatie
  • Op elk moment te gebruiken
  • Optimaal geschikt voor sportdoeleinden
  • Uitrusting van hoge kwaliteit voldoet aan de voorschriften van ÖVE en ongevallenpreventie
  • De sproeiers kunnen gebruikt worden voor massages

Nadelen:

  • Sommige modellen zijn niet afzonderlijk verstelbaar
  • Niet elk tegenzwemsysteem is geschikt voor je eigen zwembad
  • Hoe wordt het systeem geïnstalleerd?

Volg bij de installatie van het tegenstroomsysteem altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Als je niet zeker bent over de installatie, kun je beter een vakman inhuren. Hij zorgt ervoor dat het tegenstroomsysteem goed aangesloten is en dat er een tegenstroom in het water gevormd wordt.

Onderhoud en verzorging kun je ook in handen van een vakman leggen. Zo kun je er zeker van zijn dat je systeem goed en veilig werkt. Het niet opvolgen van de gebruiksaanwijzing kan leiden tot schade en onnodige risico’s bij het gebruik van je zwembad. Onjuiste installatie kan ook leiden tot het verlies van alle aanspraken op schadevergoeding tegen de fabrikant. De stromingsbron moet zich altijd 15 centimeter onder water bevinden. Een schoepenrad debietmeter kan gebruikt worden om de snelheid te meten.

De as van het schoepenrad van de debietmeter bevindt zich voor een meting tien centimeter onder het waterniveau van het zwembad. De meetafstand moet ongeveer twee meter vóór de uitmonding van de stroom zijn. De doorstroming is mogelijk door het tegenzwemsysteem zonder dat er ook maar een beetje lucht aan te pas komt. Het water kan individueel geregeld worden door draaibare sproeiers. Bij reiniging en onderhoud worden vooral de spuitmonden gecontroleerd. Ze mogen niet vervuild zijn door vuil of kalk. Anders konden de sproeiers in het zwembad niet meer voldoende druk opwekken.

Een tegenstroom zwemsysteem zorgt voor meer conditie

Je kunt een tegenstroomsysteem met draaibare jets in je zwembad gebruiken voor aquasporten of gewoon voor je plezier. Het toestel verbetert je zwembad en geeft je meer gelegenheid om te ontspannen en tot rust te komen. Veel installaties kunnen ook als massager gebruikt worden. Dit vereist het gebruik van een extra massageslang. Het wordt eenvoudig op de sproeikop van het systeem gemonteerd. Met de massage verwen je je spieren met een weldadige en gerichte massage.

Een tegenstroomsysteem kan niet alleen voor kleine zwembaden gebruikt worden. In deze tijd kun je ook tegen de stroom ingaan in je grote zwembad. Omdat de eisen van veel zwembadeigenaars zijn toegenomen, is de technologie in de systemen de laatste jaren geëvolueerd. Het eigenlijke principe van het tegenstroom zwemsysteem is echter in de meeste systemen hetzelfde gebleven. Een tegenstroomsysteem pompt water of lucht onder druk in het zwembad.

Welk systeem het beste is voor je eigen zwembad hangt vooral af van het soort zwembad dat je hebt. Als je een bestaand zwembad hebt, kun je bij aankoop beter kiezen voor een hangend systeem. Als je een nieuw zwembad bouwt of een bestaand renoveert, is een inbouwsysteem geschikter. Afhankelijk van je behoeften en smaak kun je kiezen uit roestvast stalen of kunststof systemen. Veel modellen kunnen uitgerust worden met een LED verlichtingssysteem in het zwembad. Hiermee kun je geweldige effecten in het water bereiken. Let erop dat deze modellen voorzien zijn van een afstandsbediening. Dit biedt je meer comfort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in