Home Zwembad Wat is een zwembadpomp

Wat is een zwembadpomp

62
0

De zwembadpomp is de motor, het hart van het zwembad. Zonder pomp en filter zal het zwembad snel kiemachtig worden, het water troebel, en is het gedaan met de pret van het zwemmen. De zwembadpomp is meestal een centrifugaalpomp. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zelfaanzuigende pompen met voorfilter, die hoger dan het waterniveau kunnen staan, en normaal aanzuigende pompen, die lager dan het waterniveau moeten staan. De hoeveelheid opgepompt water hangt enerzijds af van de pompkarakteristiek, omdat de circulatiecapaciteit, d.w.z. het debiet van de pomp, afneemt met een hogere tegendruk, en anderzijds van de systeemkarakteristiek. Het snijpunt van de systeemkromme en de pompkromme is het bedrijfspunt.

Druk en tegendruk

Elke pomp heeft zijn “identiteitskaart”, dat is de karakteristieke curve waarmee zijn prestaties kunnen worden afgelezen tegen de werkdruk. In het geval van de zwembadpomp moet dus, wanneer het debiet wordt opgegeven, ook de bijbehorende tegendruk worden aangegeven.

De technologie van de circulatiepomp

Elke pomp wekt aan de zuigzijde een onderdruk op. In de praktijk is dat tussen 8 en 8,5 m WS (meter waterkolom).
De inhoud van het zwembad wordt gewoonlijk tweemaal per dag gecirculeerd, d.w.z. dat de waterinhoud eenmaal in de vier tot zes uur gecirculeerd wordt. De pomp draait daarom 10 – 12 uur per dag.

Soorten zwembadpompen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen normaalaanzuigende en zelfaanzuigende zwembadpompen.

De normaalaanzuigende pomp staat onder de bovenrand van het waterniveau en wordt weggepompt en aangezogen, want hij haalt zelf geen zwembadwater op, zoals de zelfaanzuigende zwembadpomp moeiteloos kan doen.

De zelfaanzuigende zwembadpomp staat hoger dan het waterniveau. Daardoor heeft hij enerzijds een verlies aan vermogen door de zuigkracht en anderzijds een verlies door het hoogteverschil, en is hij wat luidruchtiger.

Door zijn ontwerp heeft een zelfaanzuigende pomp een beschermende voorzeef die voor de waaier is aangebracht. Na het openen van het voorzeefdeksel kan het gemakkelijk schoongemaakt worden.

Bij normaal aanzuigende pompen wordt dit uit kostenoverwegingen vaak achterwege gelaten, met verstoppingen en schade aan schoepen en motor tot gevolg. De externe voorzeef kan echter extra gemonteerd worden. Het debiet verandert door de lange en moeilijke aanzuigafstanden. De mogelijk haalbare onderdruk wordt begrensd door de atmosferische druk van 10,33 meter waterkolom.

Grotere pijpen zijn voordelig. De weerstand van de pijp wordt verminderd om de fysisch beperkte zuighoogte zo goed mogelijk te benutten.

Het goedbedoeld en verkeerd plaatsen van terugslagkleppen heeft geen zin aan de zuigzijde om een hogere filterpomp de nodige waterkolom toe te laten, hij heeft toch altijd dezelfde druk. Ook kunnen terugslagkleppen vastlopen en nauwelijks lang dicht blijven, zijn moeilijker te openen voor de zwembadpomp, naarmate ze beter werken.

Terugslagkleppen moeten in de afvoerleiding achter de zwembadpomp zitten, zodat ze moeiteloos opengeduwd kunnen worden. Ze hebben daar alleen zin als zowel de verbindingen als de voorzeefdeksels van de zwembadpomp goed vastzitten. Voor onderhouds- en installatiewerk moet een goed sluitende afsluiter vóór de pomp geïnstalleerd worden.

Onderhoud, verzorging en verkeerd gebruik

De pompen van vandaag zijn duurzaam. Toch is het raadzaam ze regelmatig te controleren en een paar regels in acht te nemen bij het gebruik ervan. De voorzeef van de filterpomp moet regelmatig schoongemaakt worden en hij mag niet verkeerd gebruikt worden, bijvoorbeeld als bouwwaterpomp, want een filterpomp verdraagt geen zand in grote hoeveelheden of andere vaste onzuiverheden. Dan verzet het zich niet, maar neemt gewoon afscheid. De filterpomp mag nooit droog opgestart worden, noch in nieuwe installaties, noch in het voorjaar als hij opnieuw in gebruik genomen wordt.

Het is nuttig om voor elke start de spanningsloze filterpomp op het ventilatorwiel van de motor te draaien. Het ventilatorwiel kan met een kleine schroevendraaier een beetje verplaatst worden zodat de mechanische afdichting niet vastloopt als de zwembadpomp kort voor het opstarten met water gevuld wordt. Bovendien zal de mechanische afdichting veel langer meegaan.

De zwembadpomp houdt ook niet van vorst. In de winter moet de aftapplug op het voorzeefhuis losgedraaid worden en het deksel geopend worden om te ventileren; er mag geen water achterblijven.

In een oogopslag

  • De normaal draaiende pompen met hetzelfde toerental, hebben een hoog energieverbruik en zijn stil.
  • De snelheidsgeregelde pompen zijn programmeerbaar in snelheid, het energieverbruik en het geluidsniveau nemen sterk af bij lagere snelheid.
  • Het verschil tussen zwembadpomp en zwembadfilter
  • De zwembadpomp zuigt het zwembadwater aan en circuleert het. Het filter doet het schoonmaakwerk, het vangt de vuildeeltjes en materie op en filtert ze eruit.

Waarom is een pomp nodig voor je eigen zwembad?

Elke zwembadeigenaar heeft de plicht tot een grondig wateronderhoud om zorgeloos van het eigen zwembad te kunnen genieten. Het water wordt voortdurend verontreinigd door organische en/of anorganische stoffen van buitenaf. Het water wordt troebel en de badpret is snel voorbij. Optimale waterzorg is een combinatie van chemische en fysische maatregelen. De pompmotoren moeten altijd met een filter verbonden zijn.

Wat zijn de verschillen in kwaliteit?

De verschillen komen van de fabrikant en het land van herkomst. Sluit geen compromis en koop, bijvoorbeeld, een pomp van het Duitse merk Speck uit Neunkirchen. Bij de goedkopere Aziatische pompen kun je hardere geluiden verwachten, en ook een slechtere kwaliteit.

Voordelen van een snelheidsgeregelde filterpomp

  • Minder slijtage, omdat de pompen voortdurend en zachtjes werken.
  • Lager stroomverbruik: Met lagere snelheden kunnen langere looptijden ingesteld worden. Dit zorgt voor een lager stroomverbruik.
  • Stille werking door regelbare snelheden
  • Door het energiebesparende gebruik kan een snelheidsgeregelde pomp zichzelf al na een paar jaar terugbetalenWelke zwembadpomp is het meest geschikt voor mijn zwembad?

De zwembadpomp hangt af van de grootte van het zwembad, de plaats waar de pomp komt en de dimensionering van het leidingwerk vanwege leidingverliezen. De inhoud van het bad moet tweemaal per dag gecirculeerd worden.

Wat kost een zwembadpomp?

Een goede zwembadpomp kost tussen € 100 en € 3.000, afhankelijk van de grootte van het zwembad, het type pomp (bv. normale en snelheidsgeregelde) en het land van herkomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in