Home Vloeren Wat is de levensduur van een PVC vloer?

Wat is de levensduur van een PVC vloer?

237
0

De levensduur van een vloer is een belangrijke overweging bij het kiezen van vloerbedekking voor je huis. Je wilt immers niet om de paar jaar je vloer moeten vervangen. Een langere levensduur betekent dat je langer kunt genieten van je vloer zonder je zorgen te hoeven maken over vroegtijdige slijtage of beschadiging. Maar hoelang gaan pvc vloeren Rijssen eigenlijk mee? Laten we eens kijken naar de levensduur van pvc vloeren en hoe deze zich verhoudt tot normaal laminaat.

Hoelang gaat een pvc vloer mee?

Een pvc vloer kan doorgaans tussen de 15 en 20 jaar meegaan, afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de installatie en het onderhoud. Hoogwaardige pvc vloeren die zijn geïnstalleerd door professionals van een woonwinkel en goed onderhouden worden, kunnen zelfs nog langer meegaan. Het is belangrijk om te onthouden dat de levensduur van een pvc vloer ook kan variëren op basis van het gebruik en de belasting van de vloer. Een pvc vloer in een drukbezochte woonkamer zal waarschijnlijk eerder slijtage vertonen dan een pvc vloer in een slaapkamer.

Levensduur van normaal laminaat

Normaal laminaat heeft over het algemeen een kortere levensduur dan pvc vloeren. Gemiddeld gaat laminaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Dit komt omdat laminaat gevoeliger is voor krassen, slijtage en waterschade in vergelijking met pvc vloeren. Laminaat kan bijvoorbeeld kromtrekken als het wordt blootgesteld aan vocht. Daarom wordt PVC vaak als een duurzamere optie beschouwd. Het is belangrijk dat een vloer lang mee gaat. Daarnaast kan het vervangen van een vloer een behoorlijke investering zijn, zowel qua tijd als geld. Door te kiezen voor een vloer met een langere levensduur, zoals een pvc vloer, kun je kosten en gedoe op de lange termijn besparen. Daarom is het belangrijk om de levensduur van verschillende vloermaterialen te overwegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Verschil tussen een PVC vloer en gietvloer

Een PVC-vloer en een gietvloer zijn beide populaire keuzes als het gaat om vloerbedekking, maar ze verschillen op verschillende manieren.

Materiaal

PVC-vloer: Een PVC-vloer is gemaakt van polyvinylchloride, een synthetisch materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en waterbestendigheid. PVC-vloeren bestaan uit verschillende lagen, waaronder een slijtlaag, een decoratieve laag en een stabiliserende laag.

Gietvloer: Een gietvloer is een naadloze vloer die bestaat uit een mengsel van harsen, zoals epoxy, polyurethaan of cement, die rechtstreeks op de ondervloer worden gegoten. Gietvloeren kunnen verschillende samenstellingen hebben, afhankelijk van het type hars dat wordt gebruikt.

Installatie

PVC-vloeren worden meestal geleverd in de vorm van planken of tegels die op de ondervloer worden gelegd. Ze kunnen zwevend worden geïnstalleerd met behulp van een kliksysteem of worden verlijmd op de ondervloer.

Gietvloer: Gietvloeren vereisen een meer complexe installatie. Het vloeibare mengsel van harsen wordt direct op de ondervloer gegoten en vervolgens gladgestreken om een naadloze afwerking te creëren. Het aanbrengen van een gietvloer vereist vakmanschap en specifieke expertise.

Uiterlijk en designopties

PVC-vloer: PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende designs en kunnen eruitzien als hout, steen, tegels of andere materialen. Ze bieden een breed scala aan kleuren en patronen om uit te kiezen.

Gietvloer: Gietvloeren hebben meestal een moderne, strakke uitstraling en een glad oppervlak. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen zelfs gepersonaliseerde ontwerpen bevatten, zoals gekleurde flakes of decoratieve patronen.

Duurzaamheid en levensduur

PVC-vloer: PVC-vloeren staan bekend om hun duurzaamheid en slijtvastheid. Ze zijn bestand tegen krassen, vlekken en de meeste chemicaliën. Met goed onderhoud kunnen PVC-vloeren tientallen jaren meegaan.

Gietvloer: Gietvloeren zijn ook duurzaam en kunnen lang meegaan, maar de levensduur kan variëren afhankelijk van het type hars dat wordt gebruikt. Epoxy gietvloeren hebben over het algemeen een langere levensduur dan polyurethaan gietvloeren. Met de juiste zorg en periodiek onderhoud kunnen gietvloeren 15 tot 30 jaar meegaan.

Het kiezen tussen een PVC-vloer en een gietvloer hangt af van je persoonlijke voorkeuren, budget en de specifieke vereisten van de ruimte waarin de vloer wordt.