Home Tips Waarom moet je de gevel van je woning impregneren?

Waarom moet je de gevel van je woning impregneren?

186
0

Je gevel is de het aangezicht van je woning. Daarom is het belangrijk om hem schoon te houden door middel van het reinigen van de gevel. Dat is iets wat met zorg moet gebeuren, omdat er anders kans op het veroorzaken van schade is. En dat wil je natuurlijk graag voorkomen, temeer omdat je gevel ook hetgeen is dat weer en wind moet buitenhouden. Het moment dat je je gevel reinigt, is ook het moment om je gevel te impregneren. Dat is een belangrijke stap in het onderhoud van je woning, maar waarom eigenlijk?

Indringing van vocht en vorstschade voorkomen

Je gevel impregneren speelt een belangrijke rol in het buitenhouden van vocht. Impregneren creëert namelijk een waterafstotende laag op je gevel die voorkomt dat regenwater en ander vocht de gevel kunnen binnendringen. Dit speelt een belangrijke rol in het voorkomen van schimmel, algen en mosgroei. Maar het beschermt je gevel ook tegen vorstschade. Wanneer het buiten vriest, kan in de gevel binnengedrongen water immers gaan bevriezen en uitzetten. Dat kan leiden tot scheuren en beschadigingen in het gevelmateriaal. Met impregneren voorkom je het binnendringen van water en vermindert dit risico daarmee ook. Zo verleng je de levensduur van je gevel.

Impregneren zorgt voor isolatie

Ook voor het isoleren van je woning is je gevel impregneren belangrijk. Dit zorgt namelijk voor zogenaamde thermische isolatie. Een droge gevel heeft nu eenmaal betere thermische eigenschappen dan een vochtige gevel. Ook voorkom je door impregneren de vorming van koudebruggen die voor warmteverlies kunnen zorgen. Zo helpt impregneren om de isolatiewaarde van de gevel te behouden, wat zeker kan bijdragen aan een lagere energierekening en een behaaglijker klimaat in huis.

Afbeelding met buitenshuis, gebouw, hemel, raam

Automatisch gegenereerde beschrijving

Gevel netjes houden

Voor het uiterlijk van je woning speelt je gevel impregneren ook een belangrijke rol. Het helpt namelijk om de kleur en uitstraling van de gevelmaterialen te behouden. Dit omdat je ze beschermt tegen verwering en vervuiling. Daarnaast maken impregneermiddelen de gevel minder vatbaar voor het hechten van vuil en vervuiling, waardoor hij langer schoon en netjes blijft. Dat is ook voor de verkoopwaarde van je woning een positieve zaak.

Efflorescentie voorkomen

Verder is het impregneren van je gevel ook belangrijk om efflorescentie te voorkomen. Deze zoutuitslag ontstaat wanneer zouten uit het metselwerk zich naar de oppervlakte verplaatsen en daar kristalliseren. Dit kan voor witte vlekken op de gevel zorgen, en die wil je liever vermijden, omdat dat er niet mooi uitziet. Impregneren vermindert de kans op deze zoutuitslag door te voorkomen dat water in de gevel komt en zouten naar de oppervlakte transporteert.

Bescherming tegen UV-straling en luchtvervuiling

Het is natuurlijk niet alleen neerslag en wind waar de gevel van je woning aan onderhevig is. Ook de zon kan zo zijn weerslag erop hebben. Blootstelling aan UV-straling kan voor verwering van gevelmaterialen zorgen. Bepaalde impregneermiddelen bieden ook bescherming tegen UV-straling, waardoor de verwering van de gevelmaterialen wordt verminderd. Maar naast de invloed van de zon, kun je ook geconfronteerd worden met luchtvervuiling. Zeker in stedelijke gebieden, waar veel verkeer en industrie is. Vuile stoffen uit de lucht kunnen op je gevel achterblijven en er vies en lelijk laten uitzien. Je gevel impregneren helpt om de effecten van vervuiling te minimaliseren.

Het impregneren van je gevel is dus alleszins een waardevolle investering die bijdraagt aan de bescherming en duurzaamheid van je gevel plus het uiterlijk en de verkoopwaarde van je woning. Daarnaast vermindert het de noodzaak voor frequente en dure onderhoudswerkzaamheden. Alle reden dus om je gevel niet allen te reinigen, maar ook te impregneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in