Home Zwembad Waar je op moet letten bij een doseersysteem voor je zwembad

Waar je op moet letten bij een doseersysteem voor je zwembad

100
0

Er zijn steeds meer zwembaden in Nederland te vinden. Geen wonder, want het zwembad in je eigen tuin is altijd beschikbaar voor een verfrissende duik. Dit is echter alleen leuk als het water kristalhelder en schoon is. Dit wordt niet alleen verzekerd door het filtersysteem, maar ook door waterverzorgingschemicaliën die regelmatig moeten worden toegevoegd. Het is moeilijk om handmatig een goede en vooral constante waterkwaliteit in het zwembad te bereiken. Een goed doseersysteem, daarentegen, werkt grotendeels automatisch.

Wat is een doseersysteem?

Een doseersysteem wordt ook wel doseertechniek genoemd. Het is een systeem dat met regelmatige tussenpozen de waterkwaliteit controleert en chemicaliën aan het zwembad toevoegt om het water schoon te houden. Bij een compleet systeem is de doseertechniek vaak al in de leveringsomvang inbegrepen. Het is echter geen probleem om je zwembad achteraf uit te rusten met een doseersysteem.

Hoe werkt het doseersysteem?

Het systeem bestaat uit een besturingseenheid met elektronische componenten, een beeldscherm en bedieningselementen. Een of twee doseerpompen zijn in het toestel geïntegreerd. Ze laten naar behoefte bepaalde chemicaliën, zoals chloor, in het water vrij. Het hart van het doseersysteem zijn meetsondes. De meetsondes meten de chloorconcentratie in het zwembad. De waarde wordt redox genoemd. Andere meetsondes bepalen de ph-waarde. De pH waarde moet zo mogelijk 7 (neutraal) zijn. De waterkwaliteit in het zwembad wordt gecontroleerd op basis van de gemeten waarden. Je voert de waarde voor chloor (redox) en de ph-waarde in op het display, het systeem doseert de chemicaliën en zorgt voor de waterverzorging. Het doseersysteem wordt geïnstalleerd in de kringloop van het filtersysteem.

Waarom heb je een doseersysteem nodig?

Met behulp van de automatische doseertechniek bereik je een optimale waterkwaliteit. Het systeem maakt het water kiemvrij en remt de groei van algen. De laatste zijn er verantwoordelijk voor dat een zwembad “omvalt”. Dit betekent dat zonder een doseersysteem het water in het zwembad snel kan veranderen in een troebele, vies ruikende brij waarin baden om hygiënische en esthetische redenen niet meer mogelijk is. Omdat de meetsondes de pH waarde en het chloorgehalte (redox) meten en ze constant houden, is een goede waterkwaliteit gegarandeerd in samenwerking met het filtersysteem, dat ook grotendeels constant blijft.

  • De voordelen van het doseersysteem in een oogopslag
  • automatische functie, ook tijdens je afwezigheid
  • consistent goede waterkwaliteit
  • Besparing van zwembadchemicaliën
  • zowel over- als onderdosering van chloor wordt vermeden
  • handige, eenvoudige bediening

Wat is Redox?

Redox is verscheidene malen genoemd in verband met de concentratie van chloor in water. Redoxmeting is een methode die gebruikt wordt om de doeltreffendheid van een ontsmettingsmiddel in een zwembad te meten. Een speciale meetsonde bepaalt met regelmatige tussenpozen de spanningswaarde (in millivolts) in het water. Deze redoxwaarde geeft de verhouding aan tussen chloor en organische onzuiverheden. Met andere woorden, het vertelt je hoe goed het ontsmettingsmiddel werkt. Als de ORP waarde overschreden wordt, voegt het systeem automatisch meer chloor aan het zwembad toe. Door de ORP waarde te meten kan het doseersysteem reageren op een plotselinge verslechtering van de waterkwaliteit en de chloordosering voor korte tijd verhogen. De waterkwaliteit hangt echter niet alleen af van de ORP, maar ook van de pH waarde, de temperatuur en andere factoren. Daarom wordt in een goed doseersysteem niet alleen de ORP maar ook de pH waarde gemeten.

Waar moet je op letten als je een doseersysteem koopt?

Bij de aanschaf van een waterverzorgingssysteem spelen verschillende factoren een rol.

Doseertechniek
Dit slaat op de vraag of het een eenvoudig systeem is of een met dubbele werking. Een eenvoudig systeem kan ofwel pH ofwel ORP spanning meten, niet beide waarden tegelijk. Dit komt omdat het systeem maar één meetsonde heeft. Aan de buitenkant kun je zien dat het een eenvoudig doseersysteem is, want er is maar één doseerpomp. Een eenvoudig doseersysteem houdt in dat slechts één waarde, ofwel de pH waarde, ofwel de redoxspanning als maat voor het chloorgehalte, gemeten wordt. De andere waarde moet je zelf handmatig meten. Zulke systemen met enkelvoudige doseertechniek zijn goedkoper dan die met dubbele.

Maar tenzij je veel ervaring hebt, is een dubbel doseersysteem, dat zowel pH als ORP kan meten en de chemicaliën dienovereenkomstig kan doseren, zeer aan te bevelen. Zulke systemen maken wateronderhoud gemakkelijk omdat alles meestal automatisch gaat. Zelfs als je voor langere tijd weg bent, hoef je je geen zorgen te maken over de waterkwaliteit in je zwembad.

Vermogen
Zorg ervoor dat het vermogen van de doseerapparatuur past bij de grootte van je zwembad. Een paal met afmetingen van 8 x 4 x 1,5 m wordt als standaard beschouwd. Aangenomen dat het zwembad tot de rand gevuld is, zou het een inhoud hebben van 48 kubieke meter. Het doseersysteem moet hierop berekend zijn. In de regel geeft de fabrikant in de gebruiksaanwijzing informatie over het volume waarvoor het systeem ontworpen is.

Handige bediening
Het display van de bedieningseenheid moet groot en gemakkelijk af te lezen zijn. Een goed systeem toont je in een oogopslag het setpoint en de actuele chloor- en pH waarden. Onmisbaar is ook een alarm dat je vertelt wanneer het peil van een van de zwembadchemicaliën laag is en bijgevuld moet worden.

Alternatieven voor het automatische doseersysteem

Als je geen automatisch doseersysteem wilt installeren, heb je verschillende alternatieven om uit te kiezen.

Manueel doseersysteem
Deze methode van doseren is heel eenvoudig: het gaat om een eenvoudige drijver die in het zwembad op een onopvallende plaats op het water drijft. De drijver is doorlaatbaar. Het is gevuld met tabletten met chloor. De tabletten lossen langzaam op in het water. Handmatige doseersystemen zijn ook heel goedkoop. Anderzijds kun je er de waterkwaliteit niet echt mee controleren, omdat het chloor op een ongecontroleerde manier vrijkomt. Je moet regelmatig zowel de pH waarde als de redoxspanning meten. Dit alternatief is alleen geschikt voor kleinere zwembaden.

Zoutwatersystemen
Dit doseersysteem genereert het benodigde chloor zelf door elektrolyse uit een zoutoplossing. Dit betekent dat je regenererend zout aan het zwembad moet toevoegen. Dit is niets meer dan heel zuiver keukenzout. Het wordt direct aan het water toegevoegd. De zoutconcentratie in het zwembad is echter lager dan in zeewater. Het gaat om slechts 0,15 – 0,5 procent. Het doseersysteem wekt het chloor zelf op door elektriciteit door het water te leiden. Hierdoor wordt het gewone zout dat erin zit afgebroken en komt een chloorverbinding vrij die als ontsmettingsmiddel werkt. Zoutwatersystemen hebben het voordeel dat ze geen dure chemicaliën nodig hebben. Bovendien is het zoute water in het zwembad heel goed voor de huid.

UV-systeem
Dit waterverzorgingssysteem gebruikt helemaal geen chemicaliën en is dus bijzonder milieuvriendelijk. Het water in het zwembad wordt kiemvrij gemaakt doordat het door buizen van kwartsglas stroomt en bestraald wordt met intens UV-C licht. De straling doodt op betrouwbare wijze micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels en maakt het water kiemvrij.

Zuurstofsystemen
Doseersystemen van dit type maken het water in het zwembad kiemvrij, niet door chloor, maar door zuurstofhoudende verbindingen. De zuurstof oxideert organische verbindingen en doodt zo micro-organismen. Het werkingsprincipe is vergelijkbaar met dat van chloordoseersystemen. Zuurstof is ook minder schadelijk voor het milieu. Je moet er wel rekening mee houden dat zuurstof sneller verdampt dan chloor en dat bijgevolg de behoefte aan zwembadchemicaliën groter is.

Welk doseersysteem is het juiste?

Dit hangt af van hoe groot je zwembad is en hoe intensief je het gebruikt. Hoe groter het zwembad en hoe meer mensen het gebruiken, hoe krachtiger het doseersysteem moet zijn. Eenvoudige systemen zijn minder duur, maar ze vereisen ervaring. In de regel is een dubbel doseersysteem de beste oplossing, omdat het zowel de pH waarde als de redoxspanning (chloor) regelt.
Daarom moet de prijs slechts een ondergeschikte rol spelen bij de keuze van het juiste doseersysteem. Op lange termijn ben je beter af als je een systeem van hoge kwaliteit met financiering bestelt, bijvoorbeeld.

Belangrijk: Welk doseersysteem je kiest is jouw beslissing. Je moet er echter absoluut zeker van zijn dat je de apparatuur alleen gebruikt om de waterkwaliteit tijdens het gebruik op peil te houden. Het schokchloreren bij het bijvullen of als het zwembad “gekanteld” is, moet handmatig gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in