Home Tuin Voor- en nadelen van WPC terrasplanken

Voor- en nadelen van WPC terrasplanken

420
0

Er bestaat waarschijnlijk niet zoiets als het ideale materiaal om terrasplanken van te maken. Of het nu gaat om massief hout, thermohout of WPC. Vanuit ecologisch oogpunt hebben alle drie de materialen voor- en nadelen die een duidelijke evaluatie moeilijk maken. Alleen tropisch hout als grondstof voor de produktie van terrasplanken is uit ecologisch oogpunt in ieder geval af te keuren. Dit geldt vooral als het tropisch hout afkomstig is van kaalkap en geen FSC-certificaat heeft.

De laatste jaren hebben terrasplanken van WPC in Duitsland een niet onaanzienlijk marktaandeel veroverd. Daarom willen wij de eigenschappen, voordelen en nadelen van dit materiaal nader bekijken.

Hout-plastic composieten

WPC is de afkorting van “Wood Plastic Composite”, wat “composiet voor de tuin” betekent. Deze term is nu enigszins achterhaald, aangezien in plaats van hout andere cellulosehoudende materialen worden gebruikt, zoals rijstdoppen of weidegras.
WPC-terrasplanken zijn meestal gemaakt van 60% hout in de vorm van houtspaanders en zaagsel, en 40% kunststof en passende additieven in het extrusieproces.

De WPC-terrasplanken kunnen dan op dezelfde manier als zuiver houten terrasplanken op een onderconstructie worden bevestigd. Intussen zijn er ook speciale kliksystemen voor WPC-platen, die een eenvoudige bevestiging mogelijk maken.

Hieronder vindt u alle voor- en nadelen van WPC terrasplanken.

Voordelen:

 • Ruime keuze aan kleuren en vormen: aangezien terrasplanken van WPC worden geproduceerd in een engineered proces, kan de kleur naar believen worden gekozen. Bovendien zijn de platen gewoonlijk voorzien van verschillende fijne groeven aan de boven- en onderzijde. Afhankelijk van de smaak kan dus worden gekozen voor een fijne of grove profilering. Een grote selectie is verkrijgbaar bij Mondesi, bijvoorbeeld.
 • Hoge kleurechtheid. Planken van zuiver hout worden vrij snel na het leggen grijs onder invloed van neerslag en UV-straling. Dit gebeurt niet met WPC. Het is waar dat de kleur van dit materiaal in de loop van de tijd lichter wordt als gevolg van UV-straling. Dit is echter lang niet zo sterk als bij hout.
 • WPC-terrasplanken van hoge kwaliteit met massieve profielen hebben een lange levensduur.
 • De WPC-planken splinteren niet, dus er is geen risico op letsel.
 • Houten planken gemaakt van WPC zijn bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Speciale verzorging zoals oliën is niet nodig.

Nadelen:

 • De terrasplanken zijn monochroom. Als u houdt van een natuurlijke houtlook en het niet zonder fijne kleurgradaties, houtnerven en knoesten wilt stellen, kunt u het beste kiezen voor zuiver houten planken van inlands hout.
 • Een kunststofgehalte van 30-40% betekent een hoog grondstof- en energieverbruik. Dit nadeel kan echter worden gecompenseerd door het gebruik van gerecycleerde kunststof.
 • WPC-terrasplanken met holle profielen hebben niet bewezen even duurzaam te zijn. Weersinvloeden zoals regen, sterke temperatuurschommelingen en UV-straling kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan deze planken.
 • WPC terrasplanken kunnen aanzienlijk opwarmen bij blootstelling aan direct zonlicht
 • Ecologische beoordeling van WPC
 • In principe is WPC interessant uit ecologisch oogpunt, overal waar het zuivere kunststoffen vervangt. Dit is bijvoorbeeld het geval in de automobielindustrie, die nog steeds de grootste verbruiker van hout/kunststofcomposieten is.

Dit geldt in het algemeen niet voor terrasplanken. Hier vervangt WPC zuiver houten terrasplanken. Tegelijkertijd is het echter niet zo dat terrasplanken van WPC uit ecologisch oogpunt als fundamenteel slechter moeten worden beschouwd dan zuiver houten terrasplanken.

Gebleken is dat de twee belangrijkste factoren de levensduur en het gebruik van grondstoffen zijn. Hoewel WPC minder goed scoort wat het gebruik van grondstoffen betreft, zorgt de lange levensduur ervoor dat hout-kunststof terrassen niet onderdoen voor terrassen die uitsluitend uit hout bestaan. WPC-terrasplanken worden als bijzonder voordelig beschouwd wanneer gerecycleerde kunststoffen worden gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in