Home Tips Vijvermosselen in de tuinvijver: natuurlijke waterfilters

Vijvermosselen in de tuinvijver: natuurlijke waterfilters

362
0

Onder bepaalde omstandigheden zijn vijvermosselen echt goede waterfilters. Met deze tips zullen ze ook in uw tuinvijver inheems worden.

Bekijk hier ook dit boek, boordevol met goede vijver tips. Bijvoorbeeld over Vijvermosselen!

Vijvermosselen zijn vrij krachtige waterfilters en zorgen, onder bepaalde omstandigheden, voor helder water in uw tuinvijver. De meeste mensen kennen mosselen alleen van de zee. Maar er zijn ook inheemse zoetwatermosselen die in rivieren of meren leven en ook geschikt zijn voor de tuinvijver. Het gaat om de gewone vijvermossel (Anodonta anatina), de veel kleinere schildersmossel (Unio pictorum) of de grote vijvermossel (Anodonta cygnea), die tot 25 centimeter groot kan worden. De mosselen hebben echter jaren nodig om deze grootte te bereiken.

Vijvermosselen in de tuinvijver: Wat zijn de voordelen?

Waarom zou u vijvermosselen in uw tuinvijver zetten, die u later slechts zelden of waarschijnlijk bijna nooit zult zien? Heel eenvoudig: het zijn levende biowaterfilters en ze werken als technische vijverfilters – vuil water erin, helder water eruit. Het enige verschil is dat je de filtersponzen van een vijvermossel niet hoeft schoon te maken, omdat de permanent aangezogen waterstroom hen van zuurstof en voedsel voorziet. Ze richten zich op zweefalgen en zogenaamd plankton in de vijver – bijna microscopisch kleine waterbewoners. Vijvermosselen leven op de bodem en graven zich daar gemakkelijk in. Om ervoor te zorgen dat genoeg zwevende deeltjes passeren, helpen de mosselen een handje – met hun voet. Hoewel dit nogal onhandige orgaan de vijvermossel een zekere bewegingsvrijheid geeft, is het niet zozeer bedoeld om te lopen als wel om zich in de vijverbodem in te graven en het sediment om te woelen om er plankton, algen en ook dood materiaal uit te vissen.

Vijvermosselen zijn filteraars en geen algenetende filters, zij leven van micro-organismen in het water. Vijvermosselen zijn dus geen aanvulling op het klassieke filtersysteem, maar veeleer een ondersteuning van de natuurlijke waterzuivering in de natuurlijke vijver. Als het water te helder is en te arm aan voedingsstoffen, zullen de mosselen gewoon verhongeren, en daarvoor zet je ze natuurlijk niet in de vijver.

Nadelen van mosselen in de tuinvijver

Passen vijvermosselen in elke tuinvijver? Helaas niet, er moet al aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Ze zijn ongeschikt voor puristische betonvijvers, nauwelijks beplante vijvers of minivijvers. Dit geldt ook voor vijvers met filtersystemen, die het voedsel voor de mosselen gewoon uit het water halen. Circulatiepompen van een stroom zijn gewoonlijk niet problematisch. De filtercapaciteit van vijvermosselen is geen constante parameter, zoals bij vijverfilters het geval is, maar hangt af van de mogelijke visbezetting, de grootte van de vijver en natuurlijk van de bezonning van de vijver. Aangezien vijvermosselen geen machines zijn, is het niet mogelijk een algemeen cijfer te geven voor hun dagelijkse filtercapaciteit, en is het aantal benodigde mosselen per vijver geen zuiver wiskundig cijfer.

Vijvermosselen zijn niet gevaarlijk voor andere vijverbewoners. Grote vissen kunnen de mosselen echter – afhankelijk van hun grootte – opeten of ze op zijn minst zodanig beschadigen of lastigvallen dat ze niet meer filteren en verhongeren. Dode mosselen daarentegen kunnen de vijver op korte termijn een toxische proteïneshock geven en de vispopulatie in gevaar brengen.

Filtercapaciteit en vereist aantal vijvermosselen

Een vijvermossel filtert ruim 40 liter vijverwater per dag, volgens sommige bronnen zelfs per uur, wat onder ideale omstandigheden vrij nauwkeurig kan zijn. De filtercapaciteit is echter nooit constant. Aangezien de vrij gevoelige dieren zich met hun activiteit en dus ook met de filterprestaties aanpassen aan veranderingen in de watertemperatuur of andere milieuomstandigheden, kunt u het beste eerst beginnen met een paar vijvermosselen in de tuinvijver en wachten tot de waterkwaliteit verbetert. Als het water na een week helderder wordt, heeft u geen dieren meer nodig. Is het water daarentegen nog steeds troebel, dan moet u nog een vijvermossel toevoegen en op die manier het benodigde aantal voelen.

Hoe vijvermosselen op een aan de soort aangepaste manier te houden

Aangezien een vijvermossel zich graag voor tweederde ingraaft ter bescherming en voorfiltering, moet de vijverbodem bestaan uit zand of ten minste fijn grind – ten minste 15 centimeter dik. De bodem mag niet worden doorkruist door een dicht netwerk van wortels, want dan hebben de mosselen nauwelijks een kans. Vijvermosselen moeten het water filteren om in leven te blijven. Daarom hebben ze een bepaalde hoeveelheid water nodig om nieuw voedsel te vinden. Je wilt tenslotte niet de vijvermosselen moeten voederen.

Per mossel is ruwweg 1.000 liter water nodig om voldoende voedsel te kunnen filteren. Dit hangt af van de kwaliteit van het water, dat niet te schoon mag zijn en eventueel al door technische filters is behandeld. Vaak kunnen mosselen toe met minder water, maar met meer volume zit je aan de veilige kant. In natuurlijke vijvers en andere tuinvijvers die voldoende beplant zijn, kunnen vijvermosselen de filters volledig vervangen.

De vijver moet ten minste 80 centimeter diep zijn, zodat hij in de zomer niet te warm wordt en er een zekere natuurlijke waterbeweging mogelijk is die niet door planten wordt gehinderd. De tuinvijver mag in de zomer niet warmer worden dan 25 graden Celsius. Plaats de mosselen op de zanderige vijverbodem op een diepte van ruim 20 centimeter op een plaats zonder plantengroei. Als u meerdere vijvermosselen gebruikt, plaats ze dan rond de rand van de vijver, zodat de dieren niet al het water om hen heen opslurpen en de anderen niets krijgen.

Hoe vijvermosselen goed de winter doorkomen

In de herfst gaan de vijvermosselen een niveau naar beneden, zodat ze niet doodvriezen in de ondiepe tuinvijver: Plaats de mosselen in een waterleliemand of emmer met een laag zand van minstens 20 centimeter dik om ze in te begraven en laat ze aan een stevig touw zakken tot een vorstvrije diepte van meer dan 80 centimeter. In de winter zijn de vijvermosselen niet bijzonder actief, zodat de knusse nabijheid in de emmer hen in dit geval niet hindert.

Een andere, maar iets omslachtiger optie om te overwinteren is een aquarium met vijverwater en 20 centimeter zand. Zodra de vijver afkoelt tot onder de tien graden Celsius. Plaats het aquarium op een koele, maar lichte plaats en vermijd temperatuurschommelingen ten strengste. Om te voorkomen dat de dieren verhongeren, moet u bijvoorbeeld in de herfst het vijverwater in een regenton bewaren en in de winter om de twee weken een deel van het water verversen.

Voortplanting van vijvermosselen

Vijvermosselen blijven zonder nakomelingen in de meeste tuinvijvers. Dit komt doordat zij voor hun voortplanting afhankelijk zijn van bittervoorns, de kleinste inheemse karpersoort. De larven van de mosselen leven parasitair in de huid en de kieuwen van de vissen, terwijl de mosselen op hun beurt de embryo’s van de bittervoorns opeten. Dit is lastig voor beide partijen, maar veroorzaakt in het wild geen grote schade. In kleine vijvers kan het echter lastig zijn voor de vissen. Als er bittervoorns in de vijver leven en de vijver groot genoeg is, kunt u ook nakomelingen van mosselen verwachten. Maar je hoeft je geen zorgen te maken over mannelijke en vrouwelijke mosselen, dat regelen ze onderling wel. Want zoals veel slakken zijn vijvermosselen hermafrodieten en beslissen ze zelf wie welk ouderlijk deel overneemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in