Home Tips Verwijderen van klimop – De beste tips

Verwijderen van klimop – De beste tips

342
0

Over klimop  zijn de meningen verdeeld: sommigen zijn blij met het ongebreidelde groen, anderen willen het volledig verwijderen. Dit is echter niet zo eenvoudig. Waar klimop zich ooit comfortabel voelt, is het nogal hardnekkig. We geven u praktische tips voor het effectief verwijderen van klimop.

De snelgroeiende bodembedekker

Eenmaal daar verspreidt de klimop zich snel en breed door de tuin.

 • Als je een groot gebied met klimop hebt, werk dan van rand tot rand.
 • Het dichte gebladerte laat geen zicht meer toe op de oorsprong. Het is daarom het beste om de dikste takken van de rand af te knippen met een tuinschaar. U kunt zich gemakkelijker een weg naar voren banen als u in rijen werkt. Je kunt dus gewoon oprollen en de al gesneden klimop op het einde weggooien.
 • Als je het gebied hebt “ontbladerd”, moeten de wortels worden verwijderd. Als je probeert de wortels eruit te trekken, kan het erg vermoeiend zijn. Je kunt beter de wortels opgraven. Dit moet heel voorzichtig gebeuren, anders zal de klimop snel weer gaan groeien.
 • Laat geen afgesneden klimoptakken rondslingeren. Het gebladerte droogt uit, maar de wortels blijven uitlopen en vormen al snel nieuwe scheuten.

Op de huismuur – mooi, maar schadelijk

Een met klimop begroeide huismuur ziet er idyllisch uit, maar beschadigt op den duur helaas de huismuur.

 • Om een gevel die mogelijk al door klimop is aangevallen niet verder te beschadigen, moet u voorzichtig te werk gaan bij het verwijderen van de gevel.
 • Als je de klimop op de muur van het huis water geeft, is het makkelijker te verwijderen. De scheuten, maar ook de wortels worden zachter als je het oppervlak van de klimop bevochtigt.
 • Bij het verwijderen van klimop van een huismuur, werk je van boven naar beneden. Trek de klimop van de bovenkant van de huismuur af, beginnend bij de bovenkant. Ga voorzichtig te werk. Als u te hard trekt, kunt u gemakkelijk pleisterwerk of stukjes muur afscheuren. Dikkere takken kunnen worden afgeknipt met een snoeischaar.
 • Als je de klimop met succes hebt verwijderd, zitten er meestal nog veel resten aan de huismuur vast. Je moet dit eerst aanpakken met een droge borstel.
 • Daarna moet de gevel nog geschrobd worden. Gebruik een vaatwasmiddel dat u oplost in een emmer water. Met de oplossing en een harde borstel werkt u aan het gehele aangetaste geveloppervlak. Dit verwijdert niet alleen het vuil dat door de klimop is achtergelaten. Het doodt ook alle resterende resten van de klimop.
 • Hoewel het huis is ontdaan van klimop, zijn de wortels er nog steeds. Om te voorkomen dat de plant direct weer gaat groeien, moet u de wortel voorzichtig uitgraven en verwijderen.

Zou het niet makkelijker zijn met een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger maakt het werk aan de klimopgevel zeker gemakkelijker – maar u moet wel rekening houden met verdere schade.

 • Als u een klinkergevel heeft, kunt u de hogedrukreiniger beter vergeten. Naast de klimopresten verwijder je ook de gewrichten, dus geen echte hulp.
 • Dit geldt overigens ook voor metselwerk: ook hier moet u de voegen met een hogedrukreiniger uitspoelen.
 • Als uw huis gestuct is, moet u ook nog verder werken, gebruik dan de hogedrukreiniger. De klimop heeft het gips meestal al licht beschadigd, en de hogedrukreiniger zal het waarschijnlijk afmaken. Op sommige plaatsen zal het pleisterwerk eraf vallen en moet de gevel worden vervangen – of in ieder geval worden gerepareerd en geverfd.

Aan de boom – plant tegen plant

Sterke klimop groei kan een boom doen afsterven. Dus voordat je begint met het verwijderen van de boom, controleer hoe gezond de boom is. Het kan nodig zijn om de boom om te hakken. Dan kun je jezelf de moeite besparen om de klimop te verwijderen.

Als de boom nog gezond is, is het voldoende om de onderste delen van de klimop te verwijderen. Het bovenste deel sterft dan vanzelf af.

Als de boom zwaar begroeid is, verwijder dan de klimop op een hoogte van één tot anderhalve meter boven de grond rond de boom. Als een tuinschaar niet voldoende is voor dikkere takken, gebruik dan een kleine ijzerzaag.

Ook hier moeten de wortels worden verwijderd. Werk voorzichtig rond de stam en trek alle klimop wortels eruit. Grotere wortels moet je opgraven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in