Home Tips Verstandig gebruik van regenwater en besparing van drinkwater – 4 eenvoudige methoden...

Verstandig gebruik van regenwater en besparing van drinkwater – 4 eenvoudige methoden gepresenteerd

78
0

Drinkwater is niet alleen duur, maar ook kostbaar. Ongeveer 45% van het drinkwaterverbruik kan worden bespaard door regenwater te gebruiken. Wij laten zien hoe dit kan worden gedaan.

Volgens het CBS verbruikte elke persoon in 2020 ongeveer 121 liter drinkwater per dag. Een beangstigende waarde die je op je tong moet laten smelten. Bijna niemand is zich er waarschijnlijk van bewust hoeveel water hij elke dag door de afvoer spoelt. Maar dat is precies hoe het is. Slechts het kleinste deel wordt gebruikt voor de bereiding van voedsel en drank.

Volgens de statistieken wordt het grootste deel van het water, 36 procent, gebruikt voor baden, (tuin) douchen en algemene persoonlijke hygiëne. Dit wordt gevolgd door toilet doorspoelen met 27 procent. In de tuin, voor het schoonmaken van kamers en voor het onderhoud van auto’s wordt 6 procent van het water gebruikt en voor de bereiding van eten en drinken slechts 4 procent.

Zelfs op het eerste gezicht is te zien dat een groot deel van het drinkwater vrij gemakkelijk kan worden bespaard. Dit bespaart niet alleen geld in uw eigen portemonnee, maar komt ook de natuur ten goede. Drinkwater is immers een kostbaar en schaars goed.

Drinkwater besparen – 4 manieren om regenwater te gebruiken

Het natuurlijk gebruik van regenwater is een verstrekkend, maar ook zeer interessant onderwerp. Regenwater kan niet alleen in het dagelijks leven worden gebruikt, maar ook voor infiltratie, retentie en afkoppeling, kortom: voor regenwaterbeheer. In dit artikel wil ik het echter alleen hebben over het gebruik. Wie op zoek is naar nog meer informatie over de hierboven genoemde onderwerpen, wordt in het gratis E-Book. U krijgt niet alleen een uitgebreide gids, maar ook nuttige antwoorden van deskundigen op veelgestelde vragen.

  1. Gebruik in de tuin

Hoewel tuinirrigatie slechts ongeveer 6 procent van het dagelijkse waterverbruik uitmaakt, is het een van de gemakkelijkste manieren om regenwater in het dagelijks leven te gebruiken. Stel je voor dat je je hele tuin moest besproeien met drinkwater? Dat zou niet alleen veel water zijn, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid geld.

Dit kan gemakkelijk worden vermeden door het installeren van regentonnen of watertanks. Standaard regentonnen hebben vaak een vulinhoud van tussen de 100 en 300 liter. Dit is genoeg om kleine bedden en potplanten water te geven – mits het regelmatig regent. Als uw tuin echter groter is, zijn watertanks een veel beter alternatief. Deze kunnen 1000 liter bevatten. Het nadeel is echter dat ze er niet erg aantrekkelijk uitzien en snel als een doorn in het oog in de tuin kunnen worden gezien. Maar je kunt dit gemakkelijk veranderen door de bus te bedekken met hout (inspiratie en instructies bij it’s me!), in te metselen met stenen of te bedekken met een bamboemat, zoals die goedkoop op Amazon verkrijgbaar zijn.

“Tussen haakjes: niet alleen buitenplanten kunnen met regenwater worden bewaterd, maar ook alle kamerplanten. In principe geldt het volgende: planten verdragen regenwater beter, omdat het niet zo kalkrijk is. Het voorziet hen ook van meer mineralen.

  1. Schoonmaakwerkzaamheden

Tuingereedschap, speelgoed, vloeren en ramen – er is altijd wel iets schoon te maken. In de meeste gevallen wordt hiervoor drinkwater uit de kraan gebruikt. Zeer weinig mensen zouden hiervoor regenwater gebruiken. Waarom niet? Regenwater is minstens even geschikt en heeft zelfs het voordeel dat het geen kalkaanslag achterlaat.

Tegenwoordig worden auto’s ook steeds vaker met regenwater gewassen. Waarom? Het latere polijsten is niet nodig. Bespaart een vervelende werkstap en ook geld.

Hogedrukreinigers zijn zeer populair voor het verwijderen van hardnekkig vuil van stoeptegels of andere vloeren. Ook hier kunt u veilig overschakelen op regenwater.

  1. Toilet doorspoelen

Het besparen van drinkwater speelt ook een steeds belangrijkere rol in het huishouden. Heel ver boven het onderwerp “toilet doorspoelen”. Want waarom zou je per se schoon drinkwater gebruiken om door te spoelen? Hier is het eigenlijk niet meer dan logisch om over te schakelen op een goedkoop alternatief: Regenwater!

Om het toilet met regenwater te kunnen laten werken, is echter een systeem voor het gebruik van regenwater nodig. Deze bestaat uit een wateropslagtank, een filtersysteem, een efficiënte pomp en een extra leidingnet. Deze systemen moeten bij de waterleverancier worden geregistreerd en goedgekeurd voordat zij in gebruik worden genomen. In bovengenoemd Ebook kunt u ook vinden welke kosten u hier voor moet betalen en hoe de tankmaten worden berekend.

  1. Wasmachine

Niet alleen het toilet wordt beschouwd als een van de onderdelen die met regenwater kunnen worden bediend. De wasmachine is ook een veelbesproken onderwerp. Helaas! Omdat velen twijfelen aan de hygiëne, terwijl de kwaliteit veel beter is dan menigeen denkt.

Zoals hierboven vermeld, bevat regenwater geen kalk. Dit betekent dat u helemaal kunt afzien van waterontharders in de wasmachine. Een ander voordeel is dat de verwarmingsstaven niet verkalken, wat betekent dat u niet alleen drinkwater, maar ook energie bespaart. Volgens een rapport kan wassen met regenwater zelfs een besparing van ongeveer 60 procent aan wasmiddel opleveren. Het gaat toch niet beter of wel soms?

Belangrijk voor het wassen met regenwater is hier ook een installatie voor het gebruik van regenwater. Het regenwater moet op een donkere en koele plaats worden bewaard, zodat er zich geen bacteriën kunnen vormen.

Conclusie:

Als u zich aan de eerste twee genoemde punten houdt, kunt u al een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de hoeveelheid drinkwater die u dagelijks nodig heeft. De volgende twee opties zijn relatief eenvoudig toe te passen in een nieuw gebouw en bij renovatie. Achteraf blijkt dit nogal moeilijk te zijn vanwege het vereiste leidingnet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in