Home Tips Verschil matras van natuurlijk latex met polyurethaan schuim

Verschil matras van natuurlijk latex met polyurethaan schuim

126
0

Wat is beter voor je, een matras van natuurlijk latex of een matras van polyurethaan (of PU) schuim? Dit is een belangrijke vraag voor iedereen die overweegt een matras te kopen. Het antwoord is dat de latex matras verreweg superieur is, maar geloof ons niet op ons woord. Laten we het bewijs zorgvuldig onderzoeken.

Wat is een latex matras en hoe wordt hij gemaakt?

Een latex matras is een natuurlijk product. De rubberboom (Hevea brasiliensis) produceert een melkachtig sap dat geoogst en verwerkt wordt tot blokken latexschuim. Een latex matras is dus van nature veerkrachtig, zonder dat er veren, spiralen of synthetische chemicaliën aan te pas komen.

Hoe zou een latex matras voor mij aanvoelen?

Er is een enorme vraag naar latex matrassen vanwege hun uitstekende comfort en steun. Als je op een latex matras zou liggen, zou je een comfortabele zachtheid voelen waarin je kunt wegzakken, gevolgd door een stevigheid die je volledig in dat zachte comfort ondersteunt. Er is echter meer aan de hand met een latex matras dan comfort, hoewel comfort natuurlijk de eerste prioriteit is die je in een matras zoekt. Latex matrassen hebben uitstekende luchtdoorlatende eigenschappen, ideaal voor een warm vochtig klimaat als Singapore. Latex is ook van nature schimmelbestendig en bestand tegen stofmijt.

Wat is een matras van polyurethaanschuim en hoe wordt het gemaakt?

Een matras van polyurethaanschuim (of PU) wordt ook wel polyschuim genoemd. Dit is de meest voorkomende soort matrasschuim. Het wordt vaak gebruikt als bovenste comfortlaag in matrassen met binnenvering. Een groot blok van het schuim kan echter op zichzelf gebruikt worden als een matras van polyurethaanschuim.

Op dit punt vraag je je misschien af of polyurethaanschuim lijkt op traagschuim. Qua gevoel is het nogal verschillend. Beiden hebben echter polyurethaan in zich. Het belangrijkste verschil tussen polyurethaanschuim en traagschuim is dat traagschuim extra chemicaliën bevat die de dichtheid en viscositeit verhogen. Ze zijn dus chemisch verwant, maar voelen enorm verschillend aan. PU schuim is veel ‘springeriger’ of veerkrachtiger dan traagschuim. Polyurethaanschuim wordt helemaal synthetisch gemaakt. Er bestaat niet zoiets als een natuurlijke PU matras, in tegenstelling tot latex dat wel 100% natuurlijk kan zijn.

Er zijn drie hoofdsoorten polyurethaanschuim. Deze zijn gewone kwaliteit, hoge dichtheid, en hoge veerkracht. Regular grade en high density zijn niet geschikt voor een hele matras. In plaats daarvan worden ze vaak gebruikt als lagen bij de opbouw van andere matrassen.
De hoge veerkracht kwaliteit van PU schuim is van veel hogere kwaliteit. Het wordt iets anders verwerkt dan de andere twee kwaliteiten en komt die een veel hogere steunfactor heeft. In feite kan een echt uitstekend hoog veerkrachtig PU matras bijna latex gaan benaderen in termen van comfort. Het is echter belangrijk op te merken dat hoog veerkrachtig PU vrij duur is en daarom niet gemakkelijk gebruikt wordt. Als je een matras van polyurethaanschuim bekijkt, is het verstandig aan te nemen dat het een van de lagere kwaliteiten is, tenzij het specifiek als hoog veerkrachtig PU gelabeld is.

Voordelen en nadelen van een latex matras

Voordelen

 • Onovertroffen comfort – latex matrassen bieden een uitstekend comfort. Veel mensen merken dat latex matrassen in staat zijn pijn te verlichten wanneer andere matrassen dat niet doen.
 • Natuurlijk product – latex komt uit de natuur, in tegenstelling tot polyurethaan. Dit maakt latex zeer aantrekkelijk voor mensen die bezorgd zijn om het milieu of die contact met agressieve chemicaliën willen vermijden.
 • Uitstekende ondersteuning van het lichaam – latex blinkt uit in het goed ondersteunen van het lichaam en de wervelkolom. In feite bevelen veel osteopaten en chiropractors om deze reden latex matrassen aan.
 • Brengt bewegingen niet gemakkelijk over – beweging aan de ene kant van een latex matras zal aan de andere kant niet gemakkelijk gevoeld worden.
 • Natuurlijk bestand tegen huisstofmijt en schimmel – latex biedt een natuurlijke weerstand hiertegen, zonder het gebruik van extra chemicaliën.
 • Langdurig – een latex matras is zeer duurzaam, en gaat langer mee dan andere soorten matrassen. Dit kan de iets hogere prijs compenseren.
 • Uitstekende ventilatie – latex heeft een natuurlijke open celstructuur die een goede luchtstroom mogelijk maakt. Bovendien bevatten latex matrassen pinholes die tijdens de bewerking ontstaan, wat de luchtstroom nog bevordert. Dit punt is vooral belangrijk in warme klimaten zoals Singapore.
 • Nadelen
 • Kosten – een latex matras heeft de neiging wat prijzig te zijn.

Voordelen

 • Polyurethaan is relatief goedkoop – vooral in het geval van de lagere kwaliteiten polyurethaan matrassen. De beste kwaliteit om op te slapen (de hoge veerkracht kwaliteit) is echter een stuk duurder.
 • Lichtgewicht – een polyurethaan matras is een van de gemakkelijkste om te verplaatsen of om te slaan.
 • Nadelen
 • Slechte ondersteuning van wervelkolom of lichaam – polyurethaanschuim ondersteunt het lichaam of de wervelkolom niet goed.
 • Niet bijzonder comfortabel – een polyurethaan matras voelt niet bijzonder comfortabel aan. De hoge veerkracht graad doet zijn werk beter, maar zelfs dan evenaart hij een latex matras niet.
 • Beweging aan de ene kant wordt aan de andere kant gevoeld – het zeer ‘springerige’ karakter van polyurethaanschuim betekent dat elke beweging door de hele matras wordt doorgegeven.
 • Slecht geventileerd – in tegenstelling tot latex is er weinig of geen luchtstroom in een polyurethaan matras.
 • Korte levensduur – polyurethaanschuim gaat snel kapot. Het zal veel eerder vervangen moeten worden dan een latex matras.
 • Niet alle schuimmatrassen zijn gelijk. Dat latex en polyurethaan matrassen er als een schuimblok uitzien, wil nog niet zeggen dat ze ook zo aanvoelen. Je hoeft inderdaad maar één keer op elk van hen te gaan liggen om meteen te beseffen dat je met twee heel verschillende soorten matrassen te maken hebt.
 • Latex matras bodem
 • Polyurethaanschuim is eigenlijk een heel slechte keuze voor een matras waarop je regelmatig zult slapen. Dat komt omdat het een van de minst comfortabele soorten matrassen is en een van de kortste levensduren heeft. Een polyurethaan matras is niet aan te bevelen voor regelmatig gebruik. Als je er toch een moet hebben, zijn ze beter als matras voor occasioneel gebruik, bijvoorbeeld als reserve matras voor occasionele kortverblijvende gasten. De lichte draagbaarheid van polyurethaanschuim betekent dat je de matras uit de weg kunt opbergen als hij niet gebruikt wordt, zodat je ruimte vrijmaakt. Toch zijn er andere goedkope matrassoorten die aan deze behoeften zouden voldoen en veel comfortabeler zouden zijn voor je kortstondige gasten.

Conclusie

Zoals we uit het bovenstaande bewijsmateriaal kunnen opmaken, is een latex matras in veel verschillende opzichten duidelijk veel beter dan een polyurethaan matras. Latex biedt behalve zijn uitstekende comfort nog heel wat andere voordelen. De uitstekende luchtstroom maakt het ideaal voor warme klimaten zoals Singapore, en de natuurlijke schimmelwerendheid en stofmijtresistentie zijn extra voordelen. Wees gerust dat de hogere kosten van een latex matras gecompenseerd worden door de veel langere levensduur. Ook biedt een latex matras onovertroffen comfort – en daar kun je geen prijs op zetten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in