Wij kennen het uit een andere context: het gevoel dat verschillende lichtomstandigheden ons geven. Als het buiten zonnig is en de lucht blauw, lijkt de dag ons veel vriendelijker. Als de zon ondergaat in een warm rood en de hemel kleurt in zachte tinten, lijkt de avond veel romantischer. In principe gebeurt precies hetzelfde als we een zwembad anders verlichten. Het krijgt een heel ander effect en brengt heel andere stemmingen over.
Een adequate zwembadverlichting is natuurlijk niet alleen belangrijk voor de stemming tijdens het baden en zwemmen, maar ook voor de dagelijkse gebruikstijden van het zwembad, voor de veiligheid in de avonduren en natuurlijk voor het algemene welzijn in het water. Het is dus de moeite waard de zwembadverlichting tot in detail te plannen en te overdenken voordat het zwembad wordt gebouwd. Maar door retrofitting kan de waarde van een zwembad ook aanzienlijk toenemen.
Bij de uitrusting van zwembaden hoort natuurlijk ook de juiste verlichting. Wij hebben vele ontwerpmogelijkheden en willen u graag inspireren met onze diverse verlichtingsassortimenten. Het maakt niet uit of u uw zwembad in klassiek wit of op een meer opvallende en kleurrijke manier wilt verlichten, of u een zwembad van folie of van roestvrij staal hebt: Bij ons vindt u wat u zoekt: Onze onderwaterspots zijn verkrijgbaar in zowel LED- als halogeenuitvoering.
Nachtzwemmen op zwoele zomeravonden
Het is een romantische gedachte. Met licht in het zwembad, kan het zeker uitkomen. Het water wordt overdag opgewarmd door de zon en de pomp draait toch. Dus wat is er natuurlijker dan na een lange barbecue weer in het zwembad te springen. Veel mensen vinden een volledig donker zwembad echter een beetje eng en dit ontmoedigt nachtelijk zwemplezier. De juiste verlichting schept de juiste sfeer en ook veiligheid. Want zowel bij het in- en uitstappen als bij het gebruik van het zwembad zelf is een goed verlicht zwembad een stuk veiliger dan een slecht of zelfs onverlicht zwembad.
Hoeveel verlichting heeft een zwembad nodig?
Helaas kan deze vraag, zoals zoveel vragen bij de planning van zwembaden, niet eenduidig worden beantwoord. Als u een zwembad volledig wilt verlichten, hebt u 15-25 watt per vierkante meter nodig met conventionele halogeenspots. Een typisch rekenvoorbeeld zou zijn: Een normale halogeenspot van 300 watt kan 12-20 vierkante meter verlichten. Dit betekent dat voor een zwembad van 8 x 4 m twee spots nodig zijn. 300 watt spots hebben een lichtsterkte van 4.500 lumen. Per vierkante meter vloeroppervlak moet dus tussen 250 en 300 lumen aan lichtsterkte worden gebruikt.
Daarnaast moet bij de planning ook met andere parameters rekening worden gehouden. Bij witte LED-spots moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de lichtsterkte in lumen en de stralingshoek. Een sterke spot met een kleine stralingshoek zal resulteren in grotere donkere gebieden. De vaak vermeende goedkopere optie van LED-spots met lage lichtsterkte betekent meestal dat meer spots moeten worden gebruikt. Dit kan uiteindelijk resulteren in een hogere prijs.
Bij gekleurde LED’s zijn deze vuistregels slechts gedeeltelijk of helemaal niet van toepassing. Zij zijn eenvoudigweg niet relevant, aangezien het doel met gekleurde verlichting gewoonlijk niet is het zwembad volledig te verlichten en het helder te maken, maar een gekleurd effect te creëren.
De inbouwdiepte van de spots moet overigens tussen 50 – 75 cm liggen.
Hoe schuiner de vorm van het zwembad, hoe meer lampen er moeten worden gebruikt. Als bijvoorbeeld de trap van het zwembad erg ver in het zwembad uitsteekt, moeten de zones rechts en links van de trap vaak extra worden verlicht om schaduwen en donkere zones in het zwembad te vermijden.
Wat zijn de verschillende vormen en maten?
Meestal zijn de schijnwerpers rond. Er zijn echter ook ronde spots met vierkante bezels. De afmetingen variëren van kleine trapspots met een diameter van enkele cm tot grote spots met een diameter tot 30 cm.
Een ander onderscheid is het type installatie:
Inbouwspots worden het meest gebruikt. Spotlight is geïntegreerd in de zwembadwand
Hangende spots hebben een lagere lichtsterkte en zijn daarom geschikt voor kleine, goedkope zwembaden.
Voor de montage achteraf zijn de spots bedoeld, die vervolgens op de zwembadwand worden geschroefd.
Een zeer goedkope, maar helaas vaak relatief inefficiënte variant van zwembadverlichting zijn drijvende lampen. Ze drijven gewoon los in het zwembad, maar bieden niet zo veel helderheid en zorgen zelden voor een gelijkmatig verlichtingsresultaat in het hele zwembad.
Van welke materialen zijn zwembadlampen gemaakt?
Er zijn verschillende soorten materiaal beschikbaar. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen en verschillen ook visueel: Eenvoudige, goedkope exemplaren zijn gemaakt van plastic. Dan zijn er spots van roestvrij staal, brons of brons. Gunmetal en bronzen koplampen hebben gewoonlijk een roestvrij stalen ring. Er zijn ook kunststof koplampen met roestvrijstalen sierstrips.
Welke spot is bijzonder geschikt voor kleine zwembaden?
Kleine zwembaden en zwemvijvers moeten uiteraard met minder vermogen worden aangestraald. Dit kan in feite een oplossing in alle prijsklassen omvatten. In de meeste gevallen hebben kleinere zwembaden echter geen grote armaturen en dure verlichting nodig. Hook-in lampen hebben een lagere lichtsterkte en zijn daarom geschikt voor kleine, goedkope zwembaden. Voor zeer kleine, goedkope zwembaden zijn ook spots geschikt, die met een magneet aan de wand worden bevestigd. Deze worden gevoed door een batterij. Hun lichtsterkte is uiteraard zeer laag, maar de prijs-prestatieverhouding is goed.
Welke verlichting wordt aanbevolen voor grote zwembaden?
Wie een groot zwembad koopt, heeft al budget in de hand genomen om deze droom te verwezenlijken. Dan moet u niet besparen op zaken als de zwembadverlichting. Enerzijds moet het zwembad volledig worden verlicht, anderzijds kunnen verdere accenten worden gezet met een goed geplande verlichtingsoplossing. Voor grote bassins worden hoogwaardige spots met een hoge lichtsterkte of lichtintensiteit aanbevolen. Hier is een juiste planning van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het zwembad volledig wordt verlicht. Daarnaast is het ook mogelijk om een statement te maken door bijvoorbeeld gekleurde LED-verlichting te installeren. Sommige daarvan kunnen nu al van kleur en helderheid worden veranderd via smartphone, tablet of andere smart home-oplossingen.
Welke verlichting past bij u?
Welke zwembadverlichting specifiek bij u en uw zwembad past, kunt u goed te weten komen in een adviesgesprek. Hier spelen vele criteria een rol: het gezin, de grootte van de buitenruimte, de ladder of trap, het materiaal van het zwembad zelf en de vorm zijn slechts enkele zaken die bij de keuze moeten worden betrokken.
Helaas bestaat er niet zoiets als verlichting voor een bepaald type persoon. Dit maakt het moeilijk om een eerste selectie te maken, maar maakt het anderzijds ook mogelijk om zeer individuele wensen uit te voeren. Onze ervaring is dat het geen zin heeft om zwembadverlichting te kiezen op basis van de grootte van het zwembad, de grootte van de tuin of andere statische parameters. Er moeten verschillende vragen worden gesteld:
Wat is de algemene lichtsituatie?
Op welk tijdstip van de dag zal het zwembad worden gebruikt?
Hoe veiligheidsrelevant is het om het zwembad ’s nachts te verlichten? Indien het zwembad niet ’s avonds wordt gebruikt en er na zonsondergang niemand in de tuin rondloopt, hoeft het niet per se helder verlicht te zijn.
Wat alle zwembadverlichtingsoplossingen gemeen hebben, is dat de spots een laag verbruik moeten hebben. Daarom worden de grote 300W halogeenspots nu bijna niet meer gebruikt. Want hoewel ze zeer helder branden, zijn ze gewoon niet meer geschikt voor het beoogde doel als je het energieverbruik in aanmerking neemt.
Gewoon licht of kleurrijk?
Dat maakt echt een cruciaal verschil. Wilt u verschillende sferen creëren of gewoon het zwembad verlichten om ’s avonds of ’s nachts te kunnen zwemmen? LED-spots kunnen beide. Het hangt er alleen van af welk type spot geïnstalleerd is. Het is belangrijk voor de selectie hier dat een beslissing wordt genomen over het gebruik van het zwembad:
Wie het zwembad alleen ’s avonds helder wil verlichten, heeft witte LED spots nodig.
Mensen die enthousiast zijn over kleuren moeten eens nadenken over gekleurde LED spots.
Een combinatie van beide is natuurlijk ook denkbaar. Waarbij deze dan ook nog anders worden geschakeld. Witte koplampen worden ingeschakeld als een lamp met een schakelaar. Hier zijn de opties alleen “AAN” en “UIT”. Intussen zijn ook dimbare witte lampen verkrijgbaar. Onder bepaalde omstandigheden kan dit een heel romantische sfeer scheppen in het zwembad. Gekleurde LED-spots worden momenteel meestal bediend met een afstandsbediening. Nog handiger zijn dan de bediening via het EIB-BUS systeem van het huis of via de mobiele telefoon (Wifi).
Wat kost zwembadverlichting?
De prijzen zijn even individueel als de verlichting en de oplossingen zelf. Zoals altijd kan hier alleen een prijsklasse en geen bedrag X worden gegeven. De goedkoopste spots met batterij voor zeer goedkope zwembaden zijn al verkrijgbaar voor ongeveer 25 euro. Een goede witte LED-verlichting voor een gemiddeld rechthoekig zwembad kost ongeveer 1.000 euro.
Luxe gekleurde LED-verlichting met bediening via EIB-BUS of tablet kost al gauw zo’n 10.000 euro voor hetzelfde rechthoekige zwembad.
Hieruit blijkt niet alleen dat er voor elk budget wat wils is, maar ook dat het budget en de wensen van tevoren nauwkeurig moeten worden omschreven. Alleen dan zal de verlichting het budget niet overschrijden.
Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten?
In tegenstelling tot de onderhoudskosten van het zwembad, die permanent worden gemaakt omdat het zwembad moet worden schoongemaakt en onderhouden, ook wanneer het niet in gebruik is. Bij lampen kan men niet spreken van onderhoudskosten in de conventionele zin. Het is als een lamp in de huiskamer. Als hij aan staat, verbruikt hij elektriciteit. Als niemand het gebruikt, wordt er geen elektriciteit verbruikt. Hoeveel elektriciteit er wordt verbruikt, hangt af van hoe lang de lamp brandt en hoe sterk hij is.
Om niet in een kostenval te trappen, kan een gepland gebruik worden berekend. Dit is snel berekend voor een jaar:
Het stroomverbruik van een zwembadlamp varieert van 5 watt tot 300 watt. In een privé-zwembad zijn, afhankelijk van de grootte van het zwembad, van 1 tot 6 spots.
Stap voor stap naar uw eigen zwembadverlichting
In het begin is er natuurlijk het verlangen naar mooie en doeltreffende verlichting. Wat voor u precies mooi en efficiënt is, moet echter eerst worden gedefinieerd om aan dit verlangen tegemoet te komen. Dit betekent dat u een aantal vragen over uw persoonlijke ideeën moet beantwoorden.
- Moet het wit of gekleurd licht zijn in het zwembad?
- Moet het zwembad helder zijn of is een gekleurd effect genoeg voor mij?
- Hoe wil ik de verlichting aan doen? Via een schakelaar, afstandsbediening, met mijn telefoon of tablet. Bediening via wifi of via het BUS-systeem van het huis?
- Van welk materiaal wil ik de schijnwerpers hebben? Hij kan van kunststof, roestvrij staal, brons of gunmetal zijn.
- Wat is het budget?
Op basis van de grootte en de vorm van het zwembad moet worden bepaald hoeveel schijnwerpers er nodig zijn en waar ze moeten worden geplaatst. Wij zullen dit graag voor u doen.
Zwembadverlichting kan vaak niet worden geïnstalleerd zonder een vakman, zoals een elektricien. Deze moet in de begroting worden opgenomen en kan ofwel meteen bij de planning worden betrokken, ofwel worden ingehuurd nadat de zwembadverlichting is aangeschaft.
Als alle stappen gepland en begroot zijn, wordt de verlichting meestal snel geïnstalleerd en kan men volop genieten van de nieuwe zwembadverlichting.
De beste manier om deze vragen te beantwoorden is het doorlopen van verschillende gebruiksscenario’s. Zullen deze over een paar jaar nog realistisch zijn? Kinderen, bijvoorbeeld, die de kleuter- of lagere-schoolleeftijd hebben, denken er gewoonlijk niet aan om in de avonduren te gaan zwemmen. Met tieners, bijvoorbeeld, is het een heel ander verhaal. Dergelijke zaken kunnen vanaf het begin worden gepland en besparen een verdere verbouwing achteraf.
Omschakelen van halogeen- naar LED lampen
Lange tijd waren halogeenlampen de enige echte oplossing voor zwembadverlichting. De LED-oplossingen van vandaag zijn echter efficiënter, verbruiken minder energie en gaan langer mee. In ruil daarvoor zijn ze duurder in aanschaf, maar meestal goedkoper in het eindresultaat. Dit maakt dat veel zwembadeigenaren willen omschakelen. In huis kan dit verhoudingsgewijs snel gebeuren, omdat de inbouwspots dezelfde afmetingen hebben. In het zwembad is dit project eigenlijk niet onmogelijk, maar het moet wel goed doordacht zijn. Want vaak is de transformator, die dan niet meer nodig is of moet worden omgebouwd, vele jaren geleden niet strategisch geplaatst voor de ombouw. Een consult kan ook hier helpen.