Home Aankoophulp Tuinmeubelen kopen – Waar moet u op letten?

Tuinmeubelen kopen – Waar moet u op letten?

238
0

Niet voor niets wordt de tuin ook vaak de “groene huiskamer” genoemd. Want elke woonkamer wordt pas een comfortabele plek voor het gezin met de juiste meubels. Het is niet anders met de tuin of het balkon. Alleen met de juiste tuinmeubelen kunt u genieten van uw verblijf in de buitenlucht. Het aanbod van tuinmeubelen is groot. Er zijn tuinmeubelen van hout, kunststof, metaal of ook van rotan – meer bepaald polyrattan. Tuinmeubelen worden onder andere aangeboden als tuintafel, tuinstoelen, tuinligstoelen of strandstoelen. Als u de juiste tuinmeubelen wilt bestellen, moet u met een aantal zaken rekening houden.

Wat voor soort tuinmeubelen zijn er beschikbaar?

Tuinmeubelen kunnen volgens verschillende criteria worden ingedeeld. Een van de belangrijkste is het soort gebruik. In deze categorie zijn de tuinmeubelen in de volgende groepen onderverdeeld:

  • Tuinstoelen
  • Ligstoelen in de tuin
  • Tuintafel
  • Speciaal meubilair
  • Tuinstoelen

Ze behoren tot de meest voorkomende tuinmeubelen. Tuinstoelen worden aangeboden in de meest uiteenlopende vormen en variaties. Het spectrum reikt van eenvoudige klapstoelen van hout tot stapelstoelen van kunststof of metaal, van tuinstoelen met een hoge rugleuning tot tuinfauteuils met verstelbare rugleuningen of zelfs loungestoelen van rotan of polyrattan. In de online webshops vindt u tuinstoelen voor elke smaak.

Ligstoelen in de tuin

In de categorie tuinligstoelen is de keuze vergelijkbaar met die van andere tuinmeubelen. De bekendste is waarschijnlijk de opvouwbare houten ligstoel met stoffen riemen. Daarnaast zijn er ook tuinligstoelen van kunststof of metaal om te zonnebaden of te ontspannen. Sommige tuinligstoelen zijn zelfs geschikt om te schommelen. Een bijzondere vorm van tuinligstoelen zijn hangmatten. Andere tuinligstoelen worden ook wel ligstoelen of zwembadligstoelen genoemd.

Tuintafel

Aangezien u ook in de tuin wilt eten en drinken, hebt u naast andere tuinmeubelen ook een tuintafel nodig. Een tuintafel is er in verschillende soorten. Er is de tuintafel als klaptafel of als uitschuifbare tafel. U kunt ook een grote tuintafel kopen als eettafel. Meestal is de tuintafel gemaakt van kunststof of metaal. Hout wordt minder vaak gebruikt voor een tuintafel omdat het relatief zwaar is.

Speciaal meubilair

Naast de hier genoemde soorten tuinmeubelen zijn er nog andere. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de Hollywood-schommel of de strandstoel, meestal gemaakt van rotan of polyrattan. Multifunctionele tuinmeubelen zijn banken. Net als tuinstoelen kunnen ze worden gebruikt om te zitten, maar ook om dingen in op te bergen. Tot de categorie bijzondere meubelen behoren ook de zogenaamde loungemeubelen. Dit zijn bijzonder elegante tuinmeubelen die bijvoorbeeld op het terras kunnen worden geplaatst. In deze categorie zijn er bijvoorbeeld fauteuils, sofa’s en loungetuinstoelen. Loungemeubelen zijn meestal gemaakt van rotan of polyrattan, sommige stukken zijn ook gemaakt van metaal (gietijzer).

Welke materialen worden gebruikt voor tuinmeubelen?

Tuinmeubelen worden van verschillende materialen gemaakt. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. De volgende informatie zal u helpen de juiste tuinmeubelen te kopen.

De meest voorkomende materialen voor tuinmeubelen zijn:

  • Hout
  • Plastic
  • Metaal
  • Rotan & poly rotan
  • Hout

Hout wordt zeer vaak gebruikt voor tuinmeubelen. Het is een natuurlijk materiaal en een hernieuwbare hulpbron. Daarom is het vanuit ecologisch oogpunt zeer geschikt. De tuinmeubelen zijn gemaakt van inheems of tropisch hout. Als de tuinmeubelen van hout voor huishoudelijk gebruik zijn gemaakt, moet u er rekening mee houden dat ze een beperkte weerstand tegen verwering hebben. Minstens om de 2 jaar moeten ze met glazuur worden behandeld, zodat het hout er weer goed uitziet en niet verweert. Voor veel tuinmeubelen wordt echter tropisch hout gebruikt, zoals eucalyptus of teak. Het voordeel hiervan is dat het essentiële oliën bevat en dus weerbestendig is. Als u tuinmeubelen van tropisch hout koopt, moet u er echter op letten dat het materiaal afkomstig is van een gecertificeerde plantage.

Plastic

Kunststof tuinmeubelen zijn licht van gewicht en niet duur. Het meubilair is gemakkelijk schoon te maken en is bestand tegen vocht. Kunststof wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld stapelstoelen of tuintafels. Meubelen van kunststof hebben niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Tuinstoelen van kunststof zijn minder stabiel dan die van hout of metaal. Bovendien zijn veel kunststoffen niet UV-bestendig. Als de meubelen voortdurend in de zon staan, maken de UV-stralen de structuur van het materiaal na verloop van tijd losser. Het resultaat: de tuintafel of -stoel brokkelt af en lost op.

Rotan & Polyrattan

Dit is een andere naam voor rieten meubels, meubels die gemaakt zijn van riet. Rotan wordt gemaakt van de lianen van de Oost-Aziatische Rotangpalmboom. Rotan meubelen worden met de hand gemaakt. Dit maakt elk rotan meubelstuk uniek. Rotan is een licht en veerkrachtig natuurlijk materiaal. Zijn grootste nadeel is dat hij niet weerbestendig is en niet goed tegen vocht kan.
Polyrattan daarentegen is een synthetisch materiaal dat in strengen wordt vervaardigd en net als echt rotan tot rieten meubelen wordt gevlochten. Meubelen van polyrattan zijn licht en weerbestendig. Visueel ziet het eruit als meubels gemaakt van echt rotan. Aangezien polyrattan echter van kunststof is gemaakt, hebt u ook bij deze tuinmeubelen het probleem van het gebrek aan UV-bestendigheid.
Bovendien zijn alle meubelen van geweven materiaal moeilijk schoon te maken. Stof en vuil verzamelen zich gemakkelijk in het vlechtwerk.

Metaal

Aluminium wordt gebruikt voor de meeste metalen tuinmeubelen omdat het licht maar sterk is en niet wordt aangetast door het weer. Metaal heeft ook het grote voordeel dat het brandwerend is. Staal of roestvrij staal wordt minder gebruikt voor tuinmeubelen omdat het te zwaar of te duur is. Bovendien heeft gewoon staal de neiging te roesten. Sommige salonmeubelen in Victoriaanse stijl zijn gemaakt van gietijzer. Hoewel ze corrosiebestendig zijn, zijn ze zwaar en duur. De meest voorkomende metalen tuinmeubelen zijn klaptafels, klapstoelen of stapelstoelen van aluminium.

Hoe kunt u besparen?

Als u uw tuin wilt inrichten met tuinmeubelen, is er een gemakkelijke manier om te besparen. Koop gewoon een tuinset voor uw tuin. De set bestaat meestal uit een tuintafel en verschillende tuinstoelen. Soms zijn ook tuinstoelen, kussens of een parasol inbegrepen. De afzonderlijke onderdelen van de tuinset zijn veel goedkoper dan wanneer u de meubelen afzonderlijk zou kopen. Zo kunt u veel geld besparen zonder aan kwaliteit in te boeten.

Tuinmeubelen ook voor het balkon

Meubilair voor de tuin is in principe ook geschikt voor het balkon. In tegenstelling tot de tuin is er op het balkon echter bijna altijd ruimtegebrek. Daarom moet u er bij de aankoop van meubilair voor het balkon op letten dat het bijzonder plaatsbesparend is. Zo zijn er speciale balkontafels die aan de borstwering kunnen worden bevestigd en indien nodig kunnen worden uitgeklapt. Als ze niet nodig zijn, hangen ze verticaal naar beneden en nemen ze geen plaats in. Met speciale beugels kunt u een parasol aan de borstwering bevestigen of u kunt van meet af aan voor een zonnescherm kiezen. Klapstoelen zijn erg praktisch op het balkon en in de tuin. Als ze niet nodig zijn, klap je de tuinstoelen gewoon in en zet je ze aan de kant.

Waar moet u op letten als u meubilair voor uw tuin koopt?

Er is een ruime keuze aan tuinmeubelen. Denk vóór de aankoop na over hoe en waar u de meubelen zult gebruiken, zodat u de juiste meubelen koopt en u zich achteraf niet ergert.

Benodigde ruimte

Als de meubelen gewoon in de tuin op het gazon staan, is de grootte ervan slechts van secundair belang. Op het balkon of het terras is het echter anders. Daar moet u de beschikbare ruimte vóór de aankoop precies opmeten en er bij de bestelling rekening mee houden. In bekende online winkels vindt u de maatinformatie van de meubelen in elke productbeschrijving.

Gewicht

Als u de meubelen in de tuin niet de hele tijd gebruikt, moeten ze zo licht mogelijk zijn. Bij zware houten tuinmeubelen kan het een last worden als ze voortdurend moeten worden opgezet en na korte tijd weer opgeborgen.

Weerbestendigheid

Zorg ervoor dat het meubilair weerbestendig is. Tuinmeubelen van rotan zijn gevoelig voor vocht en die van kunststof kunnen op lange termijn geen direct zonlicht verdragen. Houten meubelen vereisen regelmatig onderhoud.

Kwaliteit

Goede tuinmeubelen zijn een levenslange aankoop. Geef bij het kopen de voorkeur aan producten van bekende fabrikanten, ook al kosten die een paar euro meer. Daar staat tegenover dat ze stevig zijn en lang meegaan. Bij goedkope meubelen kan het al na korte tijd gebeuren dat ze onder het gewicht van de gebruiker bezwijken of bij het uitklappen in afzonderlijke delen uiteenvallen. Dit is niet alleen gênant, maar ook gevaarlijk.

Welke accessoires worden aanbevolen voor uw tuinmeubelen?

U moet zeker bijpassende kussens of opvullingen kopen voor bij uw tuinmeubelen. Dit zal zitten of liggen veel comfortabeler maken. Ze zijn vaak al inbegrepen in een tuinset. U kunt de geschikte producten echter ook afzonderlijk in de winkel kopen. Natuurlijk moeten het ontwerp en het patroon van de kussens bij de tuinmeubelen passen. Ook wordt aanbevolen dat zij weerbestendig en wasbaar zijn.
Als u uw tuinmeubelen zo lang mogelijk wilt gebruiken, hebt u beslist beschermhoezen nodig. Zij beschermen het meubilair tegen weersinvloeden en schadelijke UV-stralen. Bovendien kunnen ze de meubelen beschermen tegen stof en vuil, zodat u ze minder vaak hoeft schoon te maken. Kwaliteitstuinmeubelen worden vaak al geleverd met een bijpassende beschermhoes. U kunt deze echter ook afzonderlijk bestellen.

Tip: Het is het beste om een opbergdoos te bestellen. U kunt er kussens en beschermhoezen in opbergen als ze niet in gebruik zijn. Een zitkist is ideaal voor het balkon. Hij dient als opbergruimte en tegelijkertijd als zitplaats. Dit bespaart kostbare ruimte.

Voorzichtig.

Bekleding mag niet nat worden, anders heeft het de neiging te gaan schimmelen. Doe de hoezen altijd weg ’s nachts of als er regen dreigt. Zet ze nooit in de opbergdoos als ze vochtig zijn!

De juiste verzorging voor tuinmeubelen

Meubels van metaal en kunststof vergen weinig onderhoud. Het is voldoende om de tuinmeubelen met een vochtige doek af te nemen. Gebruik voor hardnekkig vuil een mild schoonmaakmiddel. Gebruik in geen geval agressieve chemicaliën of schuurmiddelen om krassen op het oppervlak te voorkomen.
Houten tuinmeubelen moeten aan het begin en het einde van het tuinseizoen worden schoongemaakt. Het is het beste om hiervoor speciale houtzeep te gebruiken. Het bevat natuurlijke oppervlakte-actieve stoffen en oliën. Dit betekent dat het niet alleen reinigt, maar ook een vochtinbrengende werking heeft. Bij vergrijzing hebben houten tuinmeubelen een nieuw glazuur nodig. Dit zal de natuurlijke kleur herstellen.
Tuinmeubelen van rotan vereisen een iets ander onderhoud. Het moet af en toe lichtjes worden bevochtigd met een waterspuit. Dit houdt de rotan soepel. Experts raden aan een beetje lederconditioner aan het water toe te voegen. Dit dient om het leer te herstellen en voorkomt dat het rotan broos wordt.

Tip: Alle tuinmeubelen moeten in de winter worden opgeborgen. Een droge, vorstvrije ruimte is hiervoor ideaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in