Home Tips Tuindouche: info en tips

Tuindouche: info en tips

459
0

In de zomerse hitte verlang je naar een bad in het koele water. Als u geen plaats heeft voor een zwembad of zwemvijver, kan een tuindouche de situatie snel verhelpen.

Een tuindouche zorgt voor een welkome verfrissing op warme dagen na afloop van het tuinwerk. Voor iedereen die geen zwembad of zwemvijver heeft, is een buitendouche een kosteneffectief en ruimtebesparend alternatief. Zelfs kinderen hebben veel plezier bij het springen over de gazonsproeier of bij het natspuiten van elkaar met de tuinslang. De snelste manier om een douche in de tuin te krijgen is door de tuinslang in een boom te hangen met de douche erop.

Er zijn nu echter ook echt stijlvolle en technisch hoogstaande varianten van de buitendouche die qua verfrissing geenszins onderdoen voor het kinderplezier. De voordelen ten opzichte van een zwembad liggen voor de hand: tuindouches zijn flexibel in gebruik, hebben een laag waterverbruik, zijn gemakkelijk te onderhouden en zijn relatief goedkoop. Ook het visuele aspect komt steeds meer naar voren. Veel tuindouches zijn helder en klassiek van opzet, andere hebben een mediterrane of rustieke uitstraling. Modellen met een mix van materialen, bijvoorbeeld robuust roestvrij staal met hout, worden steeds populairder.

Mobiele tuindouches

Mobiele tuindouches kunnen overal in de tuin snel en eenvoudig worden opgezet en afgebroken: De snelste manier om douches op te zetten is door ze gewoon met een grondpennen in de grond te steken, in een grondcontactdoos of in een parasolstandaard. Sommige mobiele douches zijn ook verkrijgbaar met een driepotig onderstel. Tuindouches die aan de muur zijn bevestigd zijn ook vrij eenvoudig te installeren. Sluit gewoon de tuinslang aan. Dat is het. Een houten rooster, dat op het gazon wordt gelegd, voorkomt vuile voeten. Als de waterautomaten niet nodig zijn, kunnen mobiele tuindouches plaatsbesparend worden opgeslagen in de garage of het zomerhuis.

Permanent geïnstalleerde tuindouches

Degenen die de voorkeur geven aan een duurzame en hoogwaardige afwerking kunnen hun tuindouche permanent in de tuin laten installeren. Deze variant wordt aangesloten op de leidingen in de sanitaire ruimte en de watertemperatuur wordt geregeld met een kraan of thermostaat. Er is een breed scala aan verschillende modellen en materialen beschikbaar. Van eenvoudig tot geavanceerd, in messing, roestvrij staal, hout of aluminium, alles is beschikbaar. Maar ook de prijsklasse is opmerkelijk, van minder dan 100 tot enkele 1.000 euro.

Let op: Voor houten douches wordt vaak tropisch hout gebruikt, zoals teakhout of oeverhout, omdat het extreem duurzaam is, zelfs als het vochtig is. Deze tropische bossen moeten echter alleen afkomstig zijn van duurzame bosbouw. Let op de bijbehorende markeringen (bijvoorbeeld het FSC-keurmerk)! Permanent geïnstalleerde zwembaddouches kunnen op een houten dek worden geschroefd, naast het zwembad op loopvlakplaten worden geïnstalleerd of met speciale bevestigingen op het gazon worden geplaatst.

Warme douches met zonnedouches

Als u de voorkeur geeft aan een goed getemperd douchewater in plaats van de verfrissende stortvloed van koud water uit de tuinslang, kies dan voor een zonnedouche voor de buitenruimte. Zonne-douches zijn zowel in mobiele als in vaste opstelling verkrijgbaar. Op zonnige dagen wordt het water in de opslagtank binnen enkele uren tot 60 graden verwarmd en kan het worden getemperd door toevoeging van koud water – een ideale oplossing voor volkstuinen zonder warmwateraansluiting of als kampeerdouche.

Maar zelfs met eenvoudige tuindouches hoeft u niet zonder warm water te zitten. De truc: Een lange, gevulde tuinslang, zo donker mogelijk gekleurd, wordt uitgespreid over het gazon in de felle zon of in lussen op een schuurdak gelegd. Het water bereikt snel warme tot (voorzichtigheid!) hete temperaturen.

Ontwerp buitenbadkamers

Voor dat bijzondere comfort met wellnessfactor kunt u in plaats van een eenvoudige wanddouche een stenen of houten buitendouche bouwen met een regenwoudgevoel in uw tuin. Dergelijke douches zijn bijzonder geschikt in combinatie met een sauna of zwembad, maar kunnen ook alleen worden gebruikt als er niet genoeg ruimte is. Afhankelijk van de grootte van de buitendouche kan een bouwvergunning nodig zijn. Tip: Grotere wellnessdouches met huisaansluiting moeten beslist met behulp van een loodgieter worden gepland en uitgevoerd.

Tuindouches: Dit moet worden opgemerkt

Als u voor langere tijd (bijvoorbeeld in de zomer) een douche in de tuin wilt plaatsen, moet u dit niet in het midden van het gazon doen, want na korte tijd wordt de grond eronder modderig. U moet ook de aangrenzende bedden niet blootstellen aan continue irrigatie. Het ideale substraat is een verhard gebied met drainage. Zorg bovendien voor voldoende privacy, vooral bij vast geïnstalleerde tuindouches. Een goed gepland privacyscherm zorgt ervoor dat u zonder toeschouwers van het verfrissende water kunt genieten. Let er bovendien bij de planning op dat de installatie van een afsluitkraan met aftapkraan voorkomt dat eventuele toevoerleidingen in de winter bevriezen en dat de buitendouche bij slecht weer niet wordt beschadigd.

Drainage en infiltratie

Een goede afwatering is belangrijk voor alle vormen van tuindouche. Als het douchewater ook de planten ten goede komt en in de bodem sijpelt, is een voldoende gedimensioneerde kwelschacht aan te bevelen. Graaf hiervoor de grond onder de douche uit tot een diepte van ongeveer 80 centimeter en vul het grind in als basis. Belangrijk: Vermijd het gebruik van zeep of shampoo bij het douchen in de tuin, indien mogelijk, om het grondwater niet onnodig te vervuilen. Een volledig uitgeruste buitendouche met warm en koud water voor uitgebreide lichaamsreiniging moet daarom worden aangesloten op de rioolbuis. Het is mogelijk dat hiervoor nieuwe in- en uitgangen moeten worden aangelegd. Een ingebouwde sifon beschermt tegen onaangename geuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in