Home Tuin Tuin laten afgraven

Tuin laten afgraven

540
0

Wanneer je een nieuwe tuin gaat aanleggen of je huidige tuin gaat opknappen is het misschien nodig om je tuin te laten afgraven. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Redenen om je tuin af te laten graven

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het afgraven van je tuin. Zo kan het zijn dat de grond in je tuin nog maar weinig voedingsstoffen gebruikt en dat planten of gras hier dus niet heel goed op zullen groeien. Je kunt in dat geval je tuin laten afgraven en deze grond laten vervangen door vruchtbare grond met veel voedingsstoffen, waarop planten en gras veel beter zullen groeien.

Ook kan het zijn dat de grond in je tuin vol zit met onkruid, boomwortels, stenen of andere ongewenste materialen. Onkruid kan in je nieuwe tuin binnen de kortste keren weer opkomen als je dit niet helemaal verwijderd, en zaken als boomwortels en stenen kunnen voor problemen zorgen bij het aanleggen van bijvoorbeeld kabels, leidingen of riolering. Door je tuin te laten afgraven kun je al deze ongewenste zaken ineens laten verwijderen.

Tenslotte is het vaak nodig om een tuin af te graven ter voorbereiding van andere werkzaamheden. Denk hierbij aan het leggen van bestrating, daarvoor is een stevige ondergrond van belang om te voorkomen dat het later gaat verzakken. Maar ook voor de aanleg van een vijver of zwembad en het ingraven van een trampoline zal er graafwerk nodig zijn.

Zelf je tuin afgraven of uitbesteden?

Wanneer het om een klein stukje tuin gaat en de grond ook niet al te diep afgegraven hoeft te worden kun je er voor kiezen om dit zelf te doen, maar ook dan is het nog veel en zwaar werk. Gaat het om een groot oppervlak of moet je de grond diep uitgraven? Dan is het verstandiger om dit uit te besteden aan een professional zoals een grondwerker of hovenier. Ze beschikken over het juiste materieel om de klus te klaren, en bovendien kunnen ze vaak ook gelijk de grond afvoeren.

Wat kost het laten afgraven van je tuin?

De prijs voor het afgraven van je tuin is afhankelijk van de oppervlakte die je wilt laten afgraven en de diepte. Voor een diepte tot 15 centimeter kun je uitgaan van een prijs die ergens tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter ligt. Voor een diepte tussen de 15 en 30 centimeter is de prijs ongeveer 20 tot 30 euro per vierkante meter. Bij een grotere oppervlakte kun je vaak wel korting bedingen, en het loont zeker om offertes op te vragen bij meerdere bedrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in