Home Tips Tips voor led strips

Tips voor led strips

274
0

De opgegeven gelijkspanning is gewoonlijk 5, 12, 24 of 36Vdc. De LED-voeding moet dienovereenkomstig worden gekozen. Voor het totale vermogen gebruikt men de Watt per meter specificatie en berekent daaruit het maximale vermogen van de LED strips. Voor een totale lengte van 4,5m LED strips en 4 Watt/m is dit ongeveer 18 Watt.

U moet 10-20% stroomreserve overhouden voor de LED-voeding, zodat deze lange tijd comfortabel aanvoelt. De aanbeveling voor het vorige voorbeeld is een voeding van 20 of nog beter 30 Watt. Het apparaat levert zoveel stroom als nodig is.

Een ander voorbeeld: Drie 24Vdc strips a 5m met een stroomverbruik van 10 Watt per meter. De berekening: 3x5m = 15m, 15m x 10 Watt per meter = 150 Watt.

Hier valt de keuze op een 24Vdc 200Watt voeding.

KOELING

Ja, LED strips worden ook warm of zelfs heet. Daarom moet u altijd denken aan de juiste koeling. De warmte ontstaat deels direct onder de kleine SMD LED’s, deels onder de serieweerstanden of andere elektronische componenten op de LED koperstrip. Hierdoor wordt ook het LED-lint zelf warm.

Bij PUR-LED gebruiken wij uitsluitend dikke koperstrips die een snelle warmteafvoer garanderen. Koper ziet er niet alleen goed uit, maar is ook perfect voor warmteregulering.

De koperen strip (rgb led strip) wordt het best gekoeld met een aluminium profiel. Als eenvoudige richtlijn geldt: zolang u de LED-strip kunt aanraken en hij alleen warm aanvoelt, is alles in orde. Als het zo heet wordt dat je vingers er pijn van doen, heb je een betere koeling nodig!

Grofweg kunt u uitgaan van de volgende regels (incl. productlink als voorbeeld):

 • tot ca. 5 watt per meter – koeling niet nodig
 • van ca. 6-15 watt per meter – eenvoudig aluminium profiel volstaat
 • van ca. 16-20 watt per meter – dik aluminium profiel noodzakelijk
 • van 20-30 Watt per meter – groot aluminium profiel noodzakelijk
 • van 30-50 Watt per meter – zeer grote koeloppervlakken noodzakelijk

MECHANISCHE BELASTING

Defecten veroorzaakt door mechanische spanning mogen niet worden onderschat! LED strips zijn altijd voorzien van een dubbelzijdig, thermisch geleidend plakband. Bij het vastplakken moet erop worden gelet dat er niet op de LED wordt gedrukt. Vooral niet op de LED kop. Dit kan leiden tot directe schade of tot late gevolgen.

Wij bij PUR-LED gebruiken een speciale dispenser bij de productie, die de kracht gelijkmatig over de LED strip verdeelt en een punctuele druk op de LED chip vermijdt.

Evenzo moet u er bij het aansluiten van de LED-Strips op letten dat er via de aansluitkabel geen spanning op de soldeerverbindingen wordt overgebracht. In het ergste geval scheuren de soldeerverbindingen af. Zo kunnen ook kleine scheurtjes onder het soldeerpad ontstaan, die later ongewenste effecten kunnen veroorzaken. Daarom mag u een LED-strip nooit aan het snoer trekken of vervoeren.

Een andere vorm van spanning treedt op bij het buigen van de LED strips. De buiging moet altijd tussen de LED’s plaatsvinden. Hoe meer leds een strip per meter heeft, hoe voorzichtiger hij moet worden behandeld.

Nattigheid

LED-strips voldoen aan verschillende eisen met betrekking tot vochtige en natte omgevingen. De informatie hierover is te vinden in de specificatie van de IP-code. De afkorting IP staat voor International Protection. In de Engelssprekende wereld wordt de afkorting soms ook vertaald als Ingress Protection. Hoe hoger het tweede cijfer, hoe beter het artikel beschermd is tegen water. Wij bij PUR-LED werken gewoonlijk met de volgende producten:

 • IP20: bescherming tegen toegang met de vingers, maar geen bescherming tegen water. Alle LED-strips in ons aanbod voldoen aan deze beschermingsklasse. Aangezien dit de minimumnorm is, specificeren wij deze niet.
 • IP44: Bescherming tegen toegang met een draad en opspattend water aan alle kanten. Dit betekent dat wij elke LED strip kunnen “upgraden” voor vochtige plaatsen zoals badkamers en buitenruimtes. Wij bereiken dit beschermingsniveau in ons fabricageproces door een speciale vernis te gebruiken die onze werkplaatskrakers in twee lagen aanbrengen.
 • IP54: Volledige bescherming tegen contact en spatwater aan alle zijden, dankzij een siliconen inkapseling die op de LED-strip is aangebracht.
 • IP65: Deze beschermingsgraad biedt volledige bescherming tegen contact en waterstralen.
 • IP67: Deze beschermingsklasse kan korte tijd onder water (helder water, chloorvrij, geen zout water) worden gedompeld. Hier wordt de LED strip in een siliconen buisje getrokken en dan helemaal uitgespoten met een siliconen.
 • IP68: In deze beschermingsklasse is het toegestaan om langere tijd onder water te blijven. In de regel worden ook de tijd en de maximale waterdiepte gespecificeerd. Wij bereiken IP68 dankzij een speciaal proces in samenwerking met een Duitse partner.

ELEKTROSTATISCHE ONTLADING

Afhankelijk van de toestand van de vloer, het schoeisel en de wrijving, worden mensen statisch geladen met hun kleding. Als het niet goed gaat, kan dit een of meer LED’s op een strip vernielen. Daarom adviseren wij altijd om zelf te lossen. In het beste geval door te werken met een aardingsarmband. Tenminste als je aan LED strips werkt en ze soldeert.

Op de bouwplaats is aarding nogal moeilijk. Hier moet je op zijn minst

 • gebruik antistatische schoenen
 • polyester kleding vermijden
 • raak een geaard onderdeel aan
 • DUURZAAMHEID

Als u de tijd neemt en aandacht schenkt aan de hierboven vermelde tips, zult u vele jaren energiebesparend licht hebben. Samengevat betekent dit voor ons bij PUR-LED:

 • Gebruik de juiste voedingsspanning en voorzie vermogensreserves in de stroomvoorziening.
 • Ook de LED-voeding moet van hoge kwaliteit zijn, dat loont de moeite.
 • Voldoende koeling is belangrijk, vooral voor strips van meer dan 6 watt per strekkende meter.
 • Druk bij het installeren niet op de LED’s en pas op voor elektrostatische ontlading.
 • Als u zich in een vochtige omgeving begeeft, gebruik dan een waterdicht product.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in