Home Blog Stille verkoop huis kopen & verkopen

Stille verkoop huis kopen & verkopen

170
0

Met de gekte op de woningmarkt hoor je steeds vaker over een stille verkoop. Wat is een stille verkoop eigenlijk en hoe werkt dit? We duiken in deze vragen en geven je het antwoord. Een normale verkoop van een woning werkt zoals we allemaal kennen. Je ziet een huis te koop staan bij Funda of bij een makelaar op de website, waarna je uitgebreid online alvast het huis kunt gaan bekijken. Hierna beslis je of je een bezichtiging wil plannen en neem je eventueel contact op met de verkopende makelaar. Een stille verkoop is precies dat wat de term al zegt. De verkoop is stil. Dat betekent dat het huis niet online gepubliceerd staat als te koop en ook geen te koop bord in de tuin heeft staan.

Waarom kiezen voor een stille verkoop als verkoper?

Dan de vraag waarom een verkoper zou kiezen voor een stille verkoop. Je zou immers zeggen hoe meer mensen het huis (online) zien, hoe meer kans op biedingen, hoe meer kans je de jackpot voor het huis krijgt. Er zijn een aantal voordelen te benoemen waarom een verkoper kiest voor de stille verkoop:

  1. Geen nieuwsgierige kijkers. Wanneer men wat meer op hun privacy gesteld is kiest een verkoper vaker voor een stille verkoop. Met een te koop bord in de tuin en je huis op Funda, trek je ook veel kijkers die niet willen kopen.
  2. Verkoopreden. Soms gebeurt er iets in de persoonlijke situatie van een huiseigenaar waardoor het huis verkocht moet worden. Bij een faillissement of scheiding kan het daarom zijn dat het fijner is om alleen echt geïnteresseerden uit te nodigen om te kijken en bieden, zodat niet de hele buurt, dorp of stad weet dat het huis te koop is.
  3. Te veel vraag. Zeker de afgelopen jaren was de stille verkoop populair omdat de gekte op de huizenmarkt ervoor zorgde dat er tientallen – soms wel honderden – mensen een bezichtiging wilden doen.

Hoe werkt een stille verkoop?

Bij een stille verkoop leg je als verkoper het vertrouwen bij de makelaar, dat deze een groot genoeg netwerk heeft van echte geïnteresseerde kopers. Ofwel doordat de makelaar ook als aankoopmakelaar fungeert, ofwel door het netwerk dat de makelaar heeft met andere makelaars. Op deze manier borgt de makelaar dat er voldoende potentiële kopers langs komen en je altijd de hoogste prijs voor je woning krijgt.