Home Tuin Stappenplan voor het aanleggen van je eigen moestuin

Stappenplan voor het aanleggen van je eigen moestuin

898
0

Biologisch eten wordt steeds populairder en mede daardoor starten steeds meer mensen met een eigen moestuin. Wil je ook een moestuin aanleggen, maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? In dit artikel helpen we je stap voor stap op weg.

Stap 1: kies de juiste plek voor je moestuin

Een moestuin kun je niet zomaar overal aanleggen. Voor het succes zijn de omstandigheden van groot belang. Waar je in ieder geval op moet letten, is dat de plek waar je de moestuin gaat aanleggen minimaal zes uur per dag in de zon staat. De meeste groenten hebben namelijk veel zonlicht nodig.

Heb je geen plek waar voldoende zon schijnt? Kies dan voor groenten zoals worteltjes, spinazie en sla. Deze groenten groeien ook goed bij wat minder zonuren.

Voor wat betreft de grond is het het beste als het een mix is van zand, klei en veengrond. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je bij tuincentra speciale grond voor moestuinen kopen. Vul je moestuin hiermee en je weet dat je goed zit.

Stap 2: kies je groenten

Zeker als je nog nooit een moestuin hebt gehad, is het aan te raden om voor groenten te kiezen die makkelijk groeien. Denk aan sla en kerstomaten. Maar zoals eerder gezegd is bijvoorbeeld spinazie ook een prima groenten om mee te starten.

Stap 3: leg de moestuin in de juiste periode aan

De beste periode om je moestuin aan te leggen is in het voorjaar. Kies bij voorkeur voor jonge plantjes van groenten, zodat je eerder groente op je bord hebt liggen. Heb je meer geduld? Dan kun je natuurlijk ook voor zaden kiezen.

De maanden waarin je de verschillende groenten het beste kunt poten staat op de etiketten van de zaden en de plantjes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in de winter binnenshuis alvast wat zaden in een zaaibakje poten. Plaatst de kleine plantjes rond april/mei vervolgens in de moestuin.

Stap 4: de indeling van je moestuin

Je hebt misschien wel eens bij andere mensen gezien, dat een moestuin vaak in kleine vakken is opgedeeld. Dat heeft een reden. Iedere soort groenten verbruikt namelijk bepaalde voedingsstoffen en laat daarnaast bepaalde voedingsstoffen achter.

Het is daarom belangrijk om de verschillende soorten groenten zoals kool, bladgroenten en wortels en knollen van elkaar te scheiden en ieder jaar van plaats te wisselen. Zo voorkom je enerzijds dat je de voedingsstoffen in de moestuin grond uitput en kunnen anderzijds de groentesoorten van de voedingsstoffen profiteren die een andere soort vorig jaar heeft achtergelaten.

Stap 5: het poten van de plantjes en/of zaden

Voordat je de moestuin in gebruik gaat nemen is het belangrijk om de aarde om te spitten en eventueel onkruid te verwijderen. Breng vervolgens een dikke laag moestuingrond aan en poot de plantjes of zaden. Vervolgens laat je de natuur zijn werk doen. Het enige wat jij hoeft te doen is het onkruid bijhouden, regelmatig water geven en moestuinmest aan de aarde toevoegen.

Stap 6: je moestuin klaarmaken voor het volgende seizoen

Wanneer het moestuin seizoen voorbij is en je de groenten hebt opgepeuzeld, is het tijd om de moestuin klaar te maken voor de winter. Verwijder daarvoor alle plantjes en onkruid uit je moestuin en spit de aarde goed om. Dat is alles dat je moet doen om volgend jaar opnieuw je eigen biologische groenten te kunnen verbouwen!

Hulp nodig bij het ontwerpen en aanleggen van jouw moestuin?

Wil je een grote moestuin in je tuin aanleggen en wil je graag advies over hoe je dat het beste kunt aanpakken? Vraag dan een hovenier om een tuinschets te maken. Het laten maken van een tuinschets heeft als voordeel dat er goed wordt nagedacht over de aanleg van je tuin en moestuin. Zo weet je zeker dat je tuin er straks mooi bijstaat.

Wil je niet een compleet tuinontwerp laten maken, maar heb je wel behoefte aan advies? Vraag dan om tuinadvies op maat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in