1. Rechte trappen
Rechte trappen zijn trappen zonder richtingsveranderingen. Het is zeker een van de meest voorkomende soorten trappen in zowel residentiële als commerciële gebouwen. Hieronder zie je voorbeelden van rechte zwevende trappen met verschillende stijlen trapbomen, leuningtypes en houtsoorten. Een rechte trap is ook wel een steektrap.
Bij langere trappen wordt een bordes ingelast om de trap te onderbreken. Bouwvoorschriften vereisen dit voor verdiepingshoogten van meer dan 4 meter. Vooral in commerciële gebouwen hebben rechte trappen vaak een platform halverwege de trap.
Voordelen van rechte trappen:
- Rechte trappen zijn meestal het gemakkelijkst om op en af te gaan, of, zoals we in de industrie zeggen, om op en af te gaan.
- Ze zijn doorgaans ook het gemakkelijkst te bouwen, maar dit hangt sterk af van het detailniveau van het ontwerp.
- Rechte trappen hoeven alleen bovenaan en onderaan verbonden te worden (er is geen tussenliggende draagstructuur nodig).
- Ze passen goed bij minimalistisch ontworpen huizen vanwege hun inherente eenvoud.
- Door dunnere treden, open stootborden en dunne metalen trapbomen te kiezen, kunnen rechte trappen transparanter worden gemaakt dan andere soorten trappen, waardoor het zicht naar buiten minder wordt belemmerd.
- Er is geen bordes nodig als het aantal stootborden minder dan 16 is of de totale verticale hoogte minder dan 4 meter.
- Het is relatief eenvoudig om leuningen en handgrepen voor rechte trappen te maken.
- Het opmeten van leuningen voor rechte trappen is eenvoudiger dan voor andere trapontwerpen.
Nadelen van rechte trappen:
- Een rechte trap neemt redelijk wat lineaire ruimte in beslag, wat je in je ontwerp moet opnemen.
- Sommige andere traptypes creëren een privacybarrière tussen de verdiepingen van je huis. Rechte trappen bieden deze privacy niet.
- Een trap van 4 meter hoog vereist een overloop om de overspanning te onderbreken. De toevoeging van een bordes neemt veel meer ruimte in beslag en daarom worden dit soort trappen zelden gebruikt in de woningbouw. Je ziet ze vaker in grote commerciële gebouwen.
2. L-vormige trappen
De L-vormige trap is een variatie op de rechte trap met een bocht in een deel van de trap. Deze bocht wordt meestal gemaakt door een overloop toe te voegen op het overgangspunt. De bocht is vaak 90 graden, maar dat hoeft niet. Als het bordes dichter bij de boven- of onderkant van de trap ligt, wordt het ook wel een lange L-trap of een trap met een kwartdraai genoemd. Bij dit soort trappen voldoen al vaak geen standaard maten meer, dan heb je vaak een trap op maat nodig.
Voordelen van L-vormige trappen:
L-vormige trappen kunnen visueel interessanter zijn.
Ze vormen een visuele barrière tussen de verdiepingen en kunnen dus wat privacy toevoegen.
L-vormige trappen kunnen de geluidsoverdracht tussen verdiepingen enigszins beperken als de trap zich binnen muren bevindt.
Sommigen geloven dat ze veiliger zijn dan rechte trappen omdat het centrale bordes het aantal treden vermindert waarop iemand zou kunnen vallen.
Het bordes kan een plek zijn om te stoppen en uit te rusten tijdens het traplopen.
Ze kunnen in een hoek van een kamer worden geplaatst als dat beter past bij je ontwerp.
Nadelen van L-vormige trappen:
- L-vormige trappen zijn iets moeilijker te bouwen dan rechte trappen.
- Er is meestal een steun nodig voor de overloop van een L-vormige trap. Vaak wordt deze in de omringende muren ingebouwd zodat hij onopgemerkt blijft. In moderne woningen is het echter meestal wenselijk om de ruimte te openen door de trapstructuur zichtbaar te laten. In deze gevallen kan de draagstructuur visueel geminimaliseerd worden door gebruik te maken van de sterkte van staal om slanke draagbalken te creëren. Door zorgvuldige engineering is het mogelijk om de ondersteuning van de overloop helemaal te elimineren.
- Leuningen voor dit soort trappen vereisen meer vaardigheid en planning dan leuningen voor rechte trappen.
- In klimaten waar kelders worden gebruikt, worden trappen meestal op elkaar gestapeld voor een efficiënt gebruik van de ruimte. Omdat kelders vaak worden gebruikt voor opslag, kunnen grote voorwerpen moeilijk in en uit de kelder te verplaatsen zijn.
3. U-vormige trappen
U-vormige trappen zijn in wezen twee parallelle vluchten van rechte trappen verbonden door een overloop die een draai van 180 graden maakt in de looplijn.
Voordelen van U-vormige trappen:
U-vormige trappen zijn gemakkelijker in te passen in een architecturaal plan.
Ze bieden enig architecturaal belang.
Het (de) bordes(sen) kan (kunnen) een rustpunt bieden halverwege de trap.
Nadelen van U-vormige trappen:
Dit soort trappen zijn iets moeilijker te bouwen dan eenvoudigere traptypes.
4. Draaitrap of wenteltrap
Een draaitrap is een variatie op een L-vormige trap, maar in plaats van een plat bordes zijn er taartvormige of driehoekige treden op de hoekovergang. Ook wel een wenteltrap genoemd.
Voordelen van wenteltrappen:
Het belangrijkste voordeel van wenteltrappen is dat ze minder ruimte innemen dan veel andere soorten trappen. Ze komen vaak voor in oudere huizen en worden vaak gebruikt als tweede trap. Ze komen bijvoorbeeld vaak voor in huizen waar de grote trap zich in het voorportaal bevindt. In deze gevallen wordt de draaitrap vaak gebruikt als tweede trap.
Ze komen bijvoorbeeld vaak voor in huizen waar de grote trap zich in het voorportaal bevindt. In deze gevallen wordt de draaitrap vaak gebruikt als toegang tot de keuken.
Ze zijn visueel interessanter dan andere traptypes. Een draaitrap lijkt visueel een meer naadloze overgang te creëren als ze rond hoeken slingert. Daarom zijn ze populairder geworden in moderne huizen. Door hun compactheid zijn ze ook aantrekkelijk in duurzame woningontwerpen.
Nadelen van wenteltrappen:
Een wenteltrap is iets moeilijker te nemen dan een L-trap.
Het kan moeilijker zijn om er een leuning aan toe te voegen dan aan sommige andere soorten trappen.
Net als bij L-vormige trappen is er meestal een middensteun nodig.
5. Spiraalvormige trappen
Spiltrappen volgen een spiraalvormige boog. Ze hebben meestal een zeer compact ontwerp en de treden stralen rond een centrale paal.
Voordelen van wenteltrappen:
- Een van de belangrijkste voordelen van wenteltrappen is hun compactheid. Ze zijn erg populair op stranddekken waar de ruimte beperkt is. Om dezelfde reden worden ze ook veel gebruikt op stadslofts.
- Spiltrappen kunnen aantrekkelijk zijn en er zijn veel variaties op leuningstijlen die een grote impact kunnen hebben op het algemene uiterlijk van de trap.
- Omdat de centrale paal en de overloop meestal de structurele ondersteuning voor de trap vormen, hebben ze niet veel extra ondersteunende structuren nodig, waardoor de installatie eenvoudiger is dan bij veel andere soorten trappen.
- Nadelen van wenteltrappen:
- Spiltrappen zijn moeilijker begaanbaar dan andere soorten trappen. Daarom mogen ze volgens de voorschriften niet worden gebruikt als primaire toegang tot een volledige tweede verdieping van een woning. De beloopbaarheid verbetert naarmate de buitendiameter groter wordt, dus als je de ruimte hebt, kun je overwegen om iets groter te gaan. We raden aan om een diameter van 1 meter te nemen als dat mogelijk is.
- Het is moeilijk om grote voorwerpen op wenteltrappen te dragen.
- Er kan maar één persoon tegelijk de trap op of af.
6. . Gebogen trappen
Net als wenteltrappen volgen gebogen trappen een spiraalvormige boog. Ze hebben echter een veel grotere straal en maken meestal geen volledige cirkel. Gebogen trappen voegen elegantie toe aan elk huis of bedrijf. Daarom worden ze bijna altijd bij de ingang geplaatst, waar ze de beste eerste indruk maken.
Voordelen van gebogen trappen:
Gebogen trappen zijn vaak erg elegant en traditioneel, maar dit type ontwerp kan evengoed worden aangepast aan hedendaagse architectuur.
Ze zijn relatief gemakkelijk op te lopen als de straal groot is.
Nadelen van gebogen trappen:
Gebogen trappen zijn verreweg het moeilijkst te bouwen van alle soorten trappen. Het bouwen van gebogen trappen is in feite een topprestatie voor elke trappenbouwer of -fabrikant. Daarom zijn ze het duurst om te bouwen.
7. Freestrappen
Bij vrijdragende trappen lijkt het alsof de treden van de trap zonder steun in de lucht zweven. De trapboom wordt aan één uiteinde van de treden bevestigd en kan verborgen of zichtbaar zijn. Sledetrappen maken elke kamer interessanter en ruimtelijker.
Voordelen van vrijdragende trappen:
Een vrijdragende trap creëert meer visuele belangstelling en is unieker dan andere soorten trappen.
De trapboom zit meestal aan de zijkant of verborgen in de muur, waardoor er meer hoofdruimte is
Een vrijdragende trap geeft de ruimte een opener en ruimtelijker aanzicht
Nadelen van vrijdragende trappen
Er moet rekening worden gehouden met het ontwerp van de constructie om de vrijdragende trap te ondersteunen.
De steunpunten van de treden moeten worden ontworpen om het gewicht en de potentiële torsie aan te kunnen.
Sledetrappen zijn duurder dan een typische trap met één lus door de extra structurele vereisten.