Home Aankoophulp Solar buitendouche test 2023

Solar buitendouche test 2023

5283
0

Welkom bij onze grote zonne-douche test 2023, waar we u alle zonne-douches presenteren die we in detail hebben getest. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor u samengesteld en ook een samenvatting van de klantreviews op het web toegevoegd.

Wij willen uw aankoopbeslissing gemakkelijker maken en u helpen de beste zonnedouche voor u te vinden.

U kunt ook antwoorden op veelgestelde vragen vinden in onze gids. Indien beschikbaar bieden wij u ook interessante testvideo’s aan. Verder vindt u op deze pagina ook belangrijke informatie, waar u op moet letten als u een zonnedouche wilt kopen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Met zonnedouches kunt u energie besparen. Je krijgt alle energie die nodig is om het water te verwarmen uit het zonlicht. Een maximale temperatuur van 60°C kan worden bereikt.
  • Bij aankoop van een zonnedouche kunt u kiezen tussen de klassieke zonnedouches met temperatuurregeling en de kleinere draagbare campingdouches. Klassieke zonnedouches verschillen in hun materialen: aluminium, roestvrij staal en PVC.
  • Het is vooral belangrijk om het water in de watertank regelmatig te verversen of te vernieuwen. Als het water te lang in het waterreservoir blijft bij ongeveer 40°C, wordt de vorming van legionella bevorderd. Legionella kan in het menselijk lichaam leiden van griepachtige infecties tot ernstige longontsteking.
  • Modellen zijn al beschikbaar voor minder dan 100€. Er zijn geen extra energiekosten nodig – alleen het waterverbruik.
  • Bijdrage aan de bescherming van het milieu
  • De zon levert gratis thermische energie voor het verwarmen van het douchewater. De zonne-energie produceert geen schadelijke uitstoot.
  • Met een beetje handigheid is een snelle opstart gegarandeerd. Er zijn zowel flexibele als permanent te installeren zonnedouches.
  • Hoe groter het warmtetankje, des te langer het goed gehumeurde doucheplezier. Koud water is in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar.

De beste camping zonne-douche

Dit is een handige campingdouche met een inhoud van 20 liter, die het water drie uur na het vullen verwarmt tot 45°C bij blootstelling aan zonlicht.

Deze zonnedouche is gemaakt van PVC-materiaal. De stabiele kunststof slang kan zonder problemen worden gedragen en opgehangen. De douche heeft ook een douchekop met een open en gesloten regelaar.

Volgens de fabrikant is het materiaal bijzonder milieuvriendelijk, robuust en duurzaam. Het lage gewicht maakt het gemakkelijk om te dragen en het touwsysteem maakt het mogelijk om de douche aan elke boom of locatie op te hangen – twee redenen waarom klanten het product graag kopen. Kopers gebruiken het product graag op festivals en campings.

De beste stationaire tuindouche met voetdouche

De Arebos zonnedouche is een zonnedouche met een UV-bestendige PVC-tank. Deze watertank heeft een inhoud van 35 liter. De watertemperatuur kan oplopen tot 60°C bij massale zonnestraling. Verder heeft deze zonnedouche een temperatuurregelaar, een draaibare douchekop en een voetdouche.

Volgens de fabrikant kan de aansluiting op een waterkraan met elke standaard tuinslang worden gemaakt. Het model is vooral populair bij de kopers – zij waarderen de snelle opwarming van het water en de koudwaterkraan voor hun voeten, die aan de onderkant is bevestigd. Ook de mogelijkheid van een eenvoudige en snelle montage wordt zeer geprezen.

De beste zonnetuindouche voor lange mensen

De vidaXL solar douche heeft een grote watertank met een inhoud van 35 liter. De hoogte is 196 cm en het materiaal is UV-bestendig PVC.

Bovendien kan de watertemperatuur worden opgewarmd tot 60°C. Het product heeft ook een gesloten waterkraan en er worden vier schroeven meegeleverd voor een stabiele bevestiging van de onderkant op vlakke oppervlakken.

Klanten gebruiken dit product vooral vanwege de goede afwerking en het feit dat de douche snel en eenvoudig kan worden opgezet. Ook de extra waterkraan overtuigt veel kopers. Ook de aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding wordt geprezen.

Waar vind je zonnedouches?

In principe vindt u zonnedouches op plaatsen die aan de zon zijn blootgesteld. Je zult ze niet in de schaduw vinden, want zonnebuien onttrekken hun energie aan de stralen van de zon.

Meestal zijn de douches op zonne-energie gelegen op privé-tuinen van familiehuizen. Het maakt niet uit of de huiseigenaar een extra zwembad heeft of niet. Na het zwemmen in het zwembad, wanneer het buiten al koeler wordt en het zwembad niet verwarmd is, kan een warme douche buiten aangenaam zijn.

U kunt uw zwembad ook verwarmen met zonne-energie. Alles wat je nodig hebt is een zonnefolie.

Maar zelfs als je geen zwembad hebt, kan een zonnedouche heel praktisch zijn om buiten te douchen. Dit type douche wordt meestal in de weide geplaatst. Maar soms kun je ze ook op een terras vinden, omdat het zonlicht daar misschien beter is.

Verder zijn er douches die op zonne-energie werken op openbare plaatsen zoals een openluchtzwembad of de buitenruimte van een thermaalbad.

De reden waarom openbare zwembaden niet alleen gebruik maken van koudwaterdouches is vanwege de vele voordelen van zonnedouches: de mogelijkheid om buiten met warm water te douchen, het energiebesparende aspect (zonnedouches hebben geen elektriciteit nodig om te werken) en de milieuvriendelijke eigenschap.

Daarnaast zijn er ook douches op zonne-energie beschikbaar op verschillende campings en ook op het festivalterrein, die door bezoekers in het openbaar kunnen worden gebruikt. Ze worden echter niet op elke site aangeboden.

Je moet jezelf op voorhand informeren. Als de camping of de camping niet over dergelijke douches beschikt, kunt u uw eigen draagbare campingdouche meenemen. Meer hierover later in het beslissingsgedeelte.

Wat is het werkingsprincipe van een zonnedouche?

De aanwezigheid van zonlicht of UV-stralen is cruciaal voor de functionaliteit van een zonnedouche. Daarom moet u uw zonnedouche zeker bouwen in een gebied waar de meest mogelijke zonnestralen te vinden zijn.
Een zonnedouche is een gewone tuindouche met een watertank met daarin het te verwarmen water. De stralen van de zon raken nu de zonnecellen die zich daarboven bevinden. Hierdoor ontstaat warmte en kan het water in de tank tot 60°C worden verwarmd.

Zelfs op bewolkte dagen wordt het water verwarmd, omdat de zonnestralen nog steeds door de wolken gaan, maar dan in een verzwakte vorm. Het water is slechts matig verwarmd op minder mooie dagen.

Daarnaast is het waterreservoir meestal voorzien van een UV-bestendige coating. Hierdoor wordt ook het water binnenin verwarmd. Hoe groter het waterreservoir, hoe langer het duurt voordat het water opwarmt en de optimale temperatuur voor u bereikt.

Als u wilt douchen, maar het water is veel te warm, of als u over het algemeen de voorkeur geeft aan een koelere douche, kunt u de watertemperatuur continu aanpassen met behulp van een ééngreeps mengkraan. Net als bij warm water heb je geen extra energie nodig.

Het warme water wordt uitsluitend verwarmd door de zonnestralen en gekoeld door de temperatuurregelaar door toevoeging van koud water.

Er is dus niets dat je tegenhoudt om onder de open hemel te douchen op de temperatuur die je wilt.

Hoe wordt een zonnedouche geconstrueerd?

Een zonnedouche is in principe – net als een gewone douche – uitgerust met een douchekop. Deze is in hoogte verstelbaar in bijna alle zonnedouches, zodat hij individueel aan uw maat kan worden aangepast. Verder heeft een klassieke zonnedouche een temperatuurregelaar (mengkraan), een watertank en zonnecellen.
De kolomvoet wordt in de grond verankerd – met zware platen of door het storten van een eigen fundering. Extra apparatuur kan naar wens worden aangeschaft.

Zonne-douches kunnen op elke plaats en locatie worden opgesteld. Het is vooral belangrijk dat de zonnecellen bovenin direct op de zon gericht zijn. De cellen mogen in geen geval in de schaduw staan of sterk afgewend zijn van de zon, anders zal het water in het waterreservoir weinig of niet opwarmen, wat niet het doel is van de zonnedouche.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vaste en verstelbare zonnedouches.

De vaste zonnedouches zijn vooral geschikt voor mensen die hun douche in de tuin opstellen en niet van plan zijn om van plaats te veranderen. Dit type douche is verankerd in de grond. Verankering door het storten van een fundering is hier bijzonder geschikt. De douches worden alleen in de wintermaanden gedemonteerd.

Aan de andere kant zijn de opgestelde zonnedouches bijzonder populair bij mensen die graag veel reizen. De douches zijn geschikt om mee te nemen op de camping of om lange wandelingen te maken. Je vult de bodemplaat met water om de stabiliteit te verhogen.

Dan is er geen risico dat uw douche omvalt en breekt bij harde wind of andere omgevingsinvloeden.

De zonnedouche is ook uitgerust met een watertank die water opvangt en tijdelijk opslaat via een slang. Hoe groter de watertank, hoe meer mensen kunnen profiteren van de zonnedouche.

De mengkraan zorgt voor de perfecte mengverhouding van koud en warm water. De watertemperatuur kan nu individueel worden ingesteld door de temperatuurregelaar die zich op de stand bevindt.

Wat kost een zonnedouche?

Het gebruik van een zonnedouche heeft belangrijke voordelen: goedkoop en milieuvriendelijk. Afhankelijk van het type materiaal en het type douche, variëren de aankoopkosten.
Met 30 zonnige dagen per jaar bespaart een gezin van 3 personen 50 € aan energiekosten.

Alle energiekosten worden geëlimineerd door de aankoop van deze douche. De energie die nodig is om het water te verwarmen wordt uitsluitend geleverd door zonne-energie, waarvan bekend is dat deze gratis is.

Afhankelijk van het type en het materiaal van de douche zijn er verschillende kosten. De volgende tabel laat zien hoeveel de aanschaf van zo’n douche gemiddeld kost:

TypePrijsklasse
Zonnedouche van aluminiumca 100 – 1.500€
Zonnedouche van roestvrij staalca 100 -4.900€
Zonnedouche uit PVCca 45 – 350€
Draagbare camping doucheca 100 – 4.900€

Wat zijn de gevaren van een zonnedouche?

Waarschijnlijk is het grootste gevaar dat uitgaat van zonnedouches de zogenaamde legionella’s. Dit zijn bacteriën die levensbedreigende ziekten kunnen veroorzaken, zoals de veteranenziekte. Legionella geeft de voorkeur aan stilstaand water met temperaturen van 25-50 °C. Legionella wordt pas effectief gedood vanaf een temperatuur van 60 °C. Aangezien het water in de tank alleen op zeer warme zomerdagen tot deze temperatuur opwarmt, moet er voorzichtig te werk worden gegaan bij oneigenlijk gebruik. Het is daarom belangrijk dat u het water in de tank regelmatig ververst. De meeste douches op zonne-energie zijn uitgerust met een aftapkraan die het mogelijk maakt om het water uit de tank te halen en te gebruiken als water voor het besproeien.

Het voorbereiden van de douche op de winter

In de winter is de zonnedouche normaal gesproken niet in werking. Bij een vast geïnstalleerde zonnedouche is het daarom noodzakelijk om in de herfst enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Het water moet volledig worden afgetapt (zowel uit de tank als uit de leidingen). Meestal blijft er wat water in het systeem achter. U moet daarom, indien mogelijk, de tuindouche in alle richtingen kantelen, zodat het resterende water ook kan ontsnappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in