Home Zwembad Skimmer voor het zwembad: Wat je moet overwegen

Skimmer voor het zwembad: Wat je moet overwegen

389
0

Een zwembad is een aanwinst voor elke tuin. Niet alleen kun je er op een warme dag afkoelen en je verfrissen in het zwembad, het dient ook als middelpunt van menig feest of familiefeest. Met kleurrijke verlichting, een gazebo voor de bar en een muziekinstallatie is een zwembadfeest op een zwoele zomeravond erg leuk. Het hoogtepunt van het plezier van zo’n feest is natuurlijk de sprong in het koele water. Maar om het stoeien in het water leuk te maken, moet het schoon zijn en niet vervuild met ziektekiemen of algen en zelfs niet onaangenaam ruiken. Het reinigen van het zwembadwater is de taak van de zwembadtechniek. De kern ervan wordt gevormd door het filtersysteem met de zandfilter en de circulatiepomp. Ze worden ondersteund door een belangrijk hulpstuk, de afschuimer, die ook oppervlakte-afzuiger genoemd wordt omdat hij het wateroppervlak reinigt.

Wat is een afschuimer?

De skimmer of oppervlakte-afzuiger is een reinigingsapparaat dat op het oppervlak van het water in het zwembad wordt aangebracht. Het helpt het filtratiesysteem bij het reinigen van het water en vult de andere zwembaduitrusting aan. Terwijl de zwembadstofzuiger, ook wel zwembadrobot genoemd, de bodem en eventueel ook de wanden van het zwembad reinigt van sediment en algen, is de skimmer verantwoordelijk voor het wateroppervlak. Het is praktisch stroomopwaarts van het filtersysteem aangesloten. De taak van de afschuimer is om vuil en grove onzuiverheden van het wateroppervlak op te zuigen en ze uit te filteren, zodat ze verwijderd worden. Op die manier ontlast de afschuimer het filtersysteem. Het zorgt ervoor dat het water langer schoon blijft.

Hoe werkt een afschuimer?

De afschuimer bestaat uit een filterkorf die op het wateroppervlak gemonteerd is. De filterkorf is verbonden met de zuigleiding of de inlaatklep van de filterpomp. Het belangrijkste onderdeel van de afschuimer is de afschuimklep. De afschuimklep is een soort eenrichtingsklep. Hij kan alleen naar binnen open, naar de afschuimmand toe. De truc is dat de skimmerflap zich kan aanpassen aan het waterniveau. Afhankelijk van hoe het wateroppervlak stijgt of daalt, gaat ook de afschuimerklep omhoog en omlaag. Het drijfvermogen en de vorm van de skimmerflap zijn zo berekend dat een dunne laag water er met hoge snelheid boven en opzij langs stroomt en in de skimmermand gezogen wordt. Grove onzuiverheden die in het water drijven worden meegevoerd. Omdat de afschuimklep alleen naar binnen opent, blijven de onzuiverheden in de filterkorf opgesloten. Het wordt van tijd tot tijd handmatig geleegd.

De afschuimer gebruikt het principe van oppervlaktespanning voor het reinigen. Wanneer grove onzuiverheden zoals bladeren, kleine takjes, stuifmeel, insecten en dergelijke in het zwembad vallen, drijven ze eerst enige tijd aan het wateroppervlak voor ze verzadigd raken en naar de bodem zinken. De afschuimer maakt hier gebruik van en gebruikt zijn afschuimklep om het vuil op te zuigen voor het het water kan verontreinigen.

De voordelen van een skimmer

  • Oppervlakte skimmers werken zeer efficiënt
  • De installatie is eenvoudig
  • Oppervlakte skimmers zijn ook geschikt voor staalwandige zwembaden
  • Ze gebruiken meestal een bestaande filterpomp
  • Oppervlakte skimmers zijn gemakkelijk schoon te maken
  • De nadelen van een skimmer
  • De oppervlakte-extractor is vaak niet stabiel bevestigd
  • Bij sommige modellen kan de afschuimkorf niet apart verwijderd worden om schoon te maken

De prestaties van de skimmer hangen af van het vermogen van de filterpomp en de grootte van het zwembad
Over het geheel genomen is een afschuimer of oppervlakte-afzuiger een nuttig apparaat. Het helpt het zwembadwater schoon te houden en helpt het filtratiesysteem. De skimmer neemt betrekkelijk weinig ruimte en energie in beslag, maar hij verwijdert zeer doeltreffend vuil uit het zwembadwater. Het werkt op het oppervlak van het water.

Welke soorten skimmers zijn er?

In principe zijn er twee verschillende soorten skimmers:

Zwevende skimmers

Ingezette afschuimer
Zowel de hangende afschuimer als de ingebouwde afschuimer werken volgens hetzelfde principe.

Zwevende afschuimer

Hangende skimmers zijn bijzonder geschikt voor bovengrondse zwembaden of frame zwembaden en zwembaden met stalen wanden. Vooral voor het zwembad met stalen wanden bevelen veel deskundigen een hangende skimmer aan als de beste oplossing. Als je een stalen wand zwembad bezit en het goed bekijkt, kun je een kleine opening opmerken in een van de segmenten, vlakbij de bovenrand. Deze is bedoeld om de skimmer aan het zwembad met stalen wand te bevestigen. In tegenstelling tot de ingebouwde skimmer is een hangende skimmer gemakkelijk te bevestigen. Haken en ogen, die al bij de levering inbegrepen zijn, worden hiervoor gebruikt. De hangende skimmer is ook geschikt voor bovengrondse zwembaden, opblaasbare zwembaden of een zwembad met stalen wand.
Het nadeel ervan is dat het minder efficiënt is. Bovendien zijn hangende skimmers meestal niet zo stevig bevestigd.

Ingebouwde afschuimer

Deze oppervlakte-zuigskimmers worden permanent in het zwembad geïnstalleerd. Ze zitten meestal in een uitsparing aan de rand. Ingebouwde skimmers zijn bijzonder geschikt voor een permanent geïnstalleerd zwembad. Dit betekent een zwembad dat in de grond ingebed is. Terwijl de hangende skimmer slechts betrekkelijk losjes in het zwembadwater wordt gehangen of aan de rand wordt geschroefd, is de bevestiging van de ingebouwde skimmer veel steviger. Het wordt op zijn plaats geschroefd of soms zelfs in beton gezet. Er zijn zelfs modellen met een eigen ingebouwde pomp die het zwembadwater onafhankelijk van de filterpomp aanzuigt. Verzonken skimmers werken efficiënter en zijn krachtiger dan zwevende skimmers. Ze zijn echter ingewikkelder te installeren en zijn gemiddeld duurder. De ingebouwde skimmer maakt het zwembad vrij van rommel. Het verontreinigde water wordt naar het zandfiltratiesysteem geleid en keert terug door het inlaatmondstuk.

Er is een derde soort afschuimer, de zogenaamde drijvende afschuimer. Deze drijft op het wateroppervlak en is met een slang verbonden met de filterpomp. Deze toestellen spelen echter geen rol voor zwembaden, omdat ze het baden en zwemmen hinderen. Drijvende skimmers worden gebruikt voor vijvers en waterbassins die een decoratief doel dienen.

Hoe wordt een skimmer in een zwembad gemonteerd?

Met een hangende afschuimer is montage geen probleem. Hij wordt meestal gewoon aan de rand van het zwembad gehangen en past zich automatisch aan de hoogte van het waterpeil aan. Het bevestigingsmateriaal is bij de levering inbegrepen.

Met een ingebouwde afschuimer is de zaak niet zo eenvoudig. Een latere installatie is niet mogelijk of slechts met moeite. Voor de ingebouwde skimmer hebben veel zwembaden een uitsparing in de badrand waarin de skimmer wordt aangebracht. Hoewel in principe ook achteraf een bak voor de ingebouwde skimmer kan worden ingebouwd, bijvoorbeeld in een zwembad met stalen wand, is de afdichting niet gemakkelijk en levert die altijd problemen op.

Als je een vast zwembad wilt installeren, plan dan vooruit en voorzie vanaf het begin een plaats voor de ingebouwde skimmer. Als je achteraf een afschuimer wilt inbouwen, is een hangende afschuimer in de meeste gevallen een betere optie.

Waar moet je op letten als je een oppervlakte skimmer voor het zwembad koopt?
Je moet in een goede afschuimer voor je zwembad op de volgende punten letten:

Prestaties

De capaciteit van de afschuimer wordt uitgedrukt in liters per uur. Om het zwembad goed schoon te maken, moet de skimmer een capaciteit hebben van minstens 2.500l/h. De dubbele capaciteit van 5.000l/u is nog beter, want ze hebben reserves.

Bijlage

Dit is het zwakke punt van veel zwevende skimmers. De bevestiging aan het zwembad is niet stabiel, vooral bij goedkope modellen. Als je een staalwandig zwembad hebt, moet je er zeker van zijn dat de skimmer daarvoor geschikt is.

Materiaal

Zorg ervoor dat de materialen waarvan de oppervlakte skimmer gemaakt is bestand zijn tegen agressieve zwembadchemicaliën. Dit punt is vooral belangrijk als het zwembad gevuld is met zout water in plaats van gewoon water. Het is vervelend als een afschuimer na korte tijd onbruikbaar wordt, bijvoorbeeld als de bevestigingsschroeven doorroesten.

Schoonmaken

De afschuimer moet handmatig schoongemaakt worden. Het is het beste een model te kiezen waar je de filterkorf eenvoudig uit het water kunt halen. Bij sommige modellen moet je eerst de mand demonteren.

Waar moet je op letten bij je afschuimer?

Zelfs de beste oppervlakte skimmer kan het water in het zwembad alleen goed reinigen als de filterpomp krachtig genoeg is. Het is de circulatiepomp die het water uit het zwembad door de skimmer pompt. Daarom moet de circulatiepomp beslist krachtreserves hebben. Slechts enkele skimmers zijn uitgerust met een eigen pomp.

Als je de hoofdrichting kent waaruit de wind op je zwembad waait, moet je de oppervlakte-afzuiging aan de tegenovergestelde kant installeren. Het zal daar veel doeltreffender werken, want de wind zal een groot deel van de onzuiverheden vrijwel vanzelf over het water naar de afschuimer blazen.

Welke accessoires helpen de skimmer het water in het zwembad schoon te maken?

Geen enkel zwembad zou zonder een skimmer moeten zijn. Het is een eenvoudig maar doeltreffend apparaat om het water in het zwembad te reinigen. Met een paar eenvoudige bewegingen kun je grotere takjes of bladeren die op het wateroppervlak drijven met het schepnet eruit vissen en zo het filtersysteem ontlasten.

Even nuttig en aan te bevelen is een dekzeil. Het is een goede gewoonte om het zwembad altijd af te dekken als het niet in gebruik is. Het afdekzeil of de zwembadafdekking voorkomt dat er vuil in het zwembad komt. Dit heeft niet alleen een positief effect op de waterkwaliteit, maar het bespaart je ook geld.

Zijn er alternatieven voor de afschuimer?

Ja, er is zo’n alternatief. Het wordt een overloopzwembad genoemd. Een overloopzwembad is zo ontworpen dat het altijd tot de rand gevuld is. Je kent deze alternatieven van zwembaden. Het water gaat over de rand. Het stroomt in een opvanggoot die het zwembad aan alle kanten omringt. Vanuit de dakgoot wordt het water naar een opvangbak geleid en stroomt van daaruit naar het filtersysteem. Een sensor houdt het wateroppervlak in de gaten en opent een inlaat als het waterpeil daalt. Vaak wordt zo’n zwembad gebouwd als een zogenaamd “Eindeloos Zwembad”. Hiermee wordt een zwembad bedoeld dat zo ontworpen is dat het zich eindeloos lijkt uit te strekken, helemaal tot aan de horizon. Dit wordt bereikt door het zwembad in het best mogelijke perspectief uit te lijnen. Maar het moet gezegd worden dat een overloopzwembad weliswaar heel elegant is, maar ook duur. Je kunt een oppervlakteschuimer niet verslaan om waar voor je geld te krijgen.

Een afschuimer heeft veel voordelen

Een afschuimer is een apparaat dat het filtratiesysteem helpt het water schoon te maken. Het zuigt grof vuil op dat aan het wateroppervlak drijft, zuigt het door de afschuimer in een filterkorf, en houdt het daar vast. Terwijl ingebouwde skimmers bij de bouw gepland moeten worden, kunnen insteek skimmers achteraf geïnstalleerd worden. De investering in een oppervlakte-zuigapparaat is de moeite waard. Het apparaat verlaagt je bedrijfskosten omdat het de kwaliteit van het water verbetert. Als je een skimmer koopt, moet je een apparaat kiezen dat het meest geschikt is voor je zwembad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in