Home Aankoophulp Rolgordijnen en jaloezieën als onderdeel van het ruimteconcept

Rolgordijnen en jaloezieën als onderdeel van het ruimteconcept

214
0

Is de zon verblindend? De nieuwsgierige buurman is vervelend? Ziet de kamer er kaal uit? Jaloezieën en rolgordijnen lossen al deze vragen met elegantie op.

Rolgordijnen en jaloezieën – de belangrijkste punten in een oogopslag

  • Vouwrolgordijnen of jaloezieën geven kamers een heldere, frisse en zakelijke uitstraling.
  • Als u het warmer en decoratieve wilt, is het beter om gordijnen te gebruiken.
  • Vouwgordijnen en houten jaloezieën hebben ruimte aan de bovenkant nodig.
  • Jaloezieën of gordijnen kunnen op het raamkozijn worden gemonteerd.
  • Verduidelijken: Waarvoor wilt u jaloezieën of gordijnen gebruiken? Volledige verduistering is mogelijk met rolgordijnen of honingraat plisse gordijnen van polyester stoffen. Linnen of zijde wordt ondoorzichtig met een passende voering.

In feite zijn vooral houten jaloezieën en gewone aluminium of plastic jaloezieën typische meeneemartikelen. En zelfs degenen die “binnenzonwering”, zoals de technische term luidt, voor hun ramen op maat laten maken uit hoogwaardige materialen, lijken deze vaak meer als onderdeel van de architectuur dan van het interieur te beschouwen.

“De klant komt bijna altijd over de vloer”, bevestigt een expert. “Pas als er een binnenhuisarchitect bij betrokken is, verschuift de aandacht naar de stof, het gevoel, het kleurenschema.” Terecht, zou men willen beamen. Want natuurlijk zijn er een paar technische kwesties waarmee rekening moet worden gehouden – maar juist omdat ze op de drempel tussen architectuur en decoratie staan of hangen, kunnen rolgordijnen en jaloezieën een zelfbewust onderdeel van het ruimteconcept zijn.

Rolgordijnen, jaloezieën of gordijnen?

De algemene regel is: Vouwbare rolgordijnen of jaloezieën geven kamers vaak een strakke, frisse, zakelijke uitstraling. “Als een kamer heel architecturaal en eerder minimalistisch moet zijn, kunnen rolgordijnen optimaal zijn. Maar als het er ‘aangekleed’, warmer of decoratieve moet uitzien: dan zou ik voor gordijnen kiezen,” zegt de in Italië geboren, in Londen gevestigde textiel- en interieurontwerpster Allegra Hicks. “Voor mij zijn rolgordijnen de kortste weg naar raambekleding. Ze zijn praktischer en geven minder drama af dan gordijnen.”

De vergelijking van gordijnen met weelde en rolgordijnen met soberheid is echter slechts een vuistregel; zie de golvende Londense rolgordijnen of de operette-frille Oostenrijkse rolgordijnen. En zelfs degenen die de grote entree waarderen, moeten de structurele situatie in de gaten houden. Als er een radiator onder het raam staat of als u er een bank direct onder wilt zetten, zouden gordijnen tot op de grond alleen maar in de weg zitten – en sjaals die niet verder reiken dan de vensterbank kunt u eigenlijk beter niet eens overwegen. Ook erkers of dakkapellen zijn vaak niet gordijn vriendelijk.

Hier stapelt de stof zich op aan de zijkant en neemt het licht weg uit de kamer. Vouwgordijn en houten jaloezieën, die meestal in de bovendorpel of aan het plafond worden gemonteerd, lossen dit probleem op. Ze hebben echter wel opwaartse ruimte nodig. En er is geen gebrek aan: “Het gebeurt af en toe dat iemand een systeem vastschroeft en dan pas merkt dat de ramen niet meer open kunnen”, waarschuwt een expert. Een alternatief zijn jaloezieën of veer jaloezieën, die in of op het raamkozijn worden gemonteerd. Ook met het oog op het ruimte-effect kan een “kort kapsel” aan te bevelen zijn: In langwerpige kamers met hoge ramen bijvoorbeeld kunnen ze de verticale tendens versterken, terwijl brede veer- en vouw gordijnen of jaloezieën voor een horizontaal tegen accent zorgen.

Bescherming tegen licht, inkijk of verblinding?

Alvorens een binnenhuisarchitect of interieurarchitect in de arm te nemen of een bezoek te brengen aan de showroom van Westermeier of een andere specialist op het gebied van zonwering, moet dan duidelijk worden aan welke doeleinden de nieuwe raam moet voldoen: moet de slaapkamer bijvoorbeeld volledig worden verduisterd? Dit is mogelijk met rolgordijnen of honingraat plisségordijnen die zijn gemaakt van polyester stoffen waarvan de transmissiewaarde nul is (hoe doorzichtiger de stof, hoe dichter de waarde bij 100 ligt). Linnen of zijde kunnen echter ook ondoorzichtig worden gemaakt met een passende voering. In het algemeen kan van bijna elke stof een rolgordijn worden gemaakt – Allegra Hicks heeft zelfs geborduurde trouwjaponnen uit Sumatra omgebouwd. Het is meestal de moeite waard om een voering te gebruiken, zodat de natuurlijke vezels niet verschuiven en de delicate stoffen niet gezoomd hoeven te worden, waardoor er lelijke “kommen” zouden ontstaan in de ophangingen met springende rolgordijnen.

En als u alleen uzelf wilt beschermen tegen nieuwsgierige blikken, maar het daglicht niet wilt blokkeren? Dan zijn jaloezieën vaak de beste keuze. “Want als de lamellen gekanteld zijn, kun je nog wel goed naar buiten kijken, maar niet meer naar binnen”, zoals de expert uitlegt. Sommige modellen, waaronder de aluminium jaloezieën die in kantoren gebruikelijk zijn, zijn zo plat en smal dat u ze in het kozijn kunt monteren. Bredere houten jaloezieën met, indien gewenst, kleurcontrasterende “ladderstrips” moeten daarentegen in de bovendorpel of aan het plafond worden gemonteerd. Zij stralen op betrouwbare wijze wat men onlangs hygge is gaan noemen – een ongedwongen vorm van charme – uit, maar zijn moeilijk met de hand te manoeuvreren naarmate hun breedte toeneemt. Een elektrische bediening, die ook verkrijgbaar is voor vouwgordijnen, lost het probleem op. Ze zijn compatibel met de huidige smart home-systemen en worden idealiter gepland tijdens de bouw of renovatie, zodat de kabels op de juiste manier kunnen worden gelegd. Jaloezieën op batterijen zijn ook verkrijgbaar.

Wie de voorkeur geeft aan privacyschermen van textiel, kan het beste een stof kiezen die niet gevoerd is, maar in geval van twijfel de voorkeur geven aan een iets dichtere weving. “Transparantie wordt vaak onderschat,” zegt de expert. Om dit realistisch te beoordelen en ook het effect van kleuren en patronen tegen het licht in te schatten, kunt u het beste een proefstuk van de gewenste stof verticaal voor een raam in de zon houden.

Als u in de eerste plaats bescherming zoekt tegen de schittering van direct zonlicht, is bijna alles geschikt waarmee u de verhullende zone kunt variëren. Naast linnenlook gordijnen of variabele plisségordijnen doen lucifer rolgordijnen van bamboe of andere natuurlijke materialen het goed in woonkamers of zelfs in de keuken. Maatwerk door een ervaren vakman wordt aanbevolen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in