Home Blog Regels voor accentmuren: Do’s en Don’ts + Ons vierstappenproces

Regels voor accentmuren: Do’s en Don’ts + Ons vierstappenproces

377
0

Bij het schilderen van een accentmuur komt heel wat kijken. Van het kiezen van de beste kleur tot de beste muur om te verven, het kan erg stressvol zijn.

We nemen de do’s en don’ts door, evenals een stap voor stap proces om de perfecte accentmuur te schilderen.

Accentmuren zijn ontzettend trendy en zien er bijna overal fantastisch uit. Ten eerste laten ze een kamer meteen opleven en geven ze uitdrukking aan hoe je je voelt. Ze zijn ook heel gemakkelijk te doen, dus het kost niet veel geld om een bedrijf in te huren.

Als je erover denkt om een accentmuur te schilderen maar gewoon niet weet hoe of wat je moet doen, lees je hier hoe je stap voor stap een accentmuur schildert!

Wel doen

Denk buiten de gebaande paden

Het is belangrijk om creatief te zijn en jezelf te uiten. Accentmuren zijn bedoeld om prachtig te zijn en er misschien een beetje uit te springen.

Kies de juiste muur: De juiste muur kiezen maakt het verschil. De waarheid is dat niet elke muur bedoeld is als accentmuur. Er zijn een paar belangrijke dingen die de look kunnen verpesten. We zullen daar dieper op ingaan in het stap voor stap proces.

Niet doen

Vergeet het behang: Behang is niet meer wat het geweest is. Tegenwoordig zijn er geweldige ontwerpen en opties die perfect zouden zijn voor een accentmuur.

Maak ze compleet: Accentmuren zijn bedoeld om te accentueren en niet om een hele kamer te vullen. Het is beter om de accentmuur zijn eigen schoonheid te laten tonen dan te veel van één kleur te gebruiken.

Wees niet bang voor kleur: Kleuren maken accentmuren zo spectaculair. Dit is het beste moment om gedurfd te zijn met felrood of diepgrijs.

Stap 1: Vind de beste muur

De beste muur vinden is essentieel voor een accentmuur. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je meerdere kamers met accentmuren hebt, want dat kan een beetje overweldigend worden.

Dus waar is de beste plek?

De eerste vraag is welke kamer het het meest kan gebruiken. Misschien een kamer die een ondertoon heeft en wat opgefleurd moet worden, of een kamer die er saai uitziet.

Als je eenmaal weet om welke kamer het gaat, is de volgende stap om te beslissen welke muur het accent wordt. De beste manier om deze te kiezen is de muur die als eerste je aandacht trekt als je binnenkomt. Een andere factor om rekening mee te houden is of de muur wordt belemmerd door een tv, dressoir enz.

Stap 2: Zoek het ontwerp uit

Het is belangrijk om de muur af te stemmen op het ontwerp van de kamer. Dus als je van plan bent een hele make-over te doen, moet je wat meer nadenken omdat je wilt dat de meubels bij de accentmuur passen.

Maar als je de muur afstemt op de huidige meubels is het een stuk eenvoudiger omdat je dan gewoon kiest wat je het mooiste vindt staan.

Voor wat inspiratie is het misschien een goed idee om accentmuren te bekijken op Pinterest of Google.

Stap 3: Kies een kleur

Uiteindelijk moet je zelf beslissen welke kleur je kiest, maar soms kunnen een paar stappen helpen om de perfecte kleur te vinden.

Meestal is het het beste om de 60-30-10 regel te volgen, die zegt dat 60% van de kamer de overheersende kleur moet zijn, 30% de secundaire kleur en 10% een accentkleur.

Bij het kiezen van een kleur wil je dus iets dat afwijkt van de 60% en 30% kleuren, zodat de kleur eruit springt.

Voordat je een kleur kiest, kun je het beste een paar stalen pakken om te zien hoe de kleur eruit komt te zien. Zo voorkom je tijd- en geldverspilling.

Stap 4: Verven

De laatste stap is alles tot leven brengen. Voordat je de verf aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat er niets gemorst wordt. Het is ook belangrijk om alle randen af te plakken die moeten worden geverfd.

De beste techniek is om van bovenaf te beginnen en in lange, gelijkmatige streken naar beneden te werken.

Houd er altijd rekening mee dat de verf er iets anders uit zal zien als hij eenmaal droog is. Beoordeel de kleur dus niet te vroeg.

Als de eerste laag erop zit, bepaal dan wat je daarna wilt doen. Is het te licht? Te donker?

Op basis van je gedachten kun je het laten waar het is of nog een laag toevoegen om het donkerder te maken.

Een accentmuur schilderen kan een beetje stressvol zijn, maar uiteindelijk zal het je huis echt transformeren.

Accentmuren zijn bedoeld om jezelf te uiten en een beetje op te vallen, dus wees niet verlegen als het gaat om het kiezen van een “gekke” kleur.

Het is ook belangrijk om de kleur niet te overdrijven door hem overal in huis te schilderen.

Nu de stappen op een rijtje staan, is het tijd om te gaan doe-het-zelven en te beginnen met het proces. Het kan soms een beetje stressvol zijn, maar houd in gedachten hoe geweldig het eruit zal zien als het klaar is!