Home Aankoophulp Pop-up sproeiers: Test & Aanbevelingen

Pop-up sproeiers: Test & Aanbevelingen

399
0

Welkom bij onze grote pop-up sproeiertest, waar we alle pop-up sproeiers presenteren die we hebben getest. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor u samengesteld en ook een samenvatting van de beoordelingen van klanten op het net toegevoegd.

Wij willen uw aankoopbeslissing gemakkelijk maken en u helpen de beste pop-up sproeier voor u te vinden.

Ook vindt u antwoorden op veelgestelde vragen in onze gids. Indien beschikbaar, bieden wij u ook interessante testvideo’s aan. Op deze pagina vindt u ook enkele belangrijke informatie waar u op moet letten als u een verhoogd bed wilt kopen.

Het belangrijkste in het kort

 • De pop-up sproeiers worden ondergronds geïnstalleerd en blijven dus praktisch onzichtbaar.
 • Irrigatieschijven zijn het meest geschikt voor grote en vlakke oppervlakken.
 • Een ondergronds irrigatiesysteem is een basisvereiste voor een pop-up sproeier.

De best afgestemde pop-up sproeier met de beste afstelling

Niet voor niets is deze pop-up sproeier een klassieker! Als u een grote tuin heeft, dan is deze pop-up sproeier voor u de juiste keuze.

Met zijn sproeiafstand tot 14 meter kan het een oppervlakte van 750 m2 irrigeren. Gemaakt van stevig roestvrij staal, deze pop-up sproeier gaat jaren mee en zorgt ervoor dat u elk jaar opnieuw kunt genieten van uw tuin.

De beste onderwatersproeier

De Rain Bird sproeier is bijzonder geschikt voor kleinere of middelgrote tuinen met onregelmatige oppervlakken. Met een worp van maximaal 5 meter en een eenvoudige sectorinstelling is het ideaal voor tuinliefhebbers die meer dan alleen maar een gazon in de tuin hebben.

De Rain Bird sproeier is bijzonder geschikt voor kleinere of middelgrote tuinen met onregelmatige oppervlakken. Met een worp van maximaal 5 meter en een eenvoudige sectorinstelling is het ideaal voor tuinliefhebbers die meer dan alleen maar een gazon in de tuin hebben.

De beste vierkante inbouwsproeier met vierkante sproeier

Deze pop-up sproeier is vooral de moeite waard in kleinere tuinen. Hoewel hij tot 140 m2 kan besproeien, kunt u hem ook gemakkelijk aanpassen aan de afmetingen van uw eigen tuin. Snel geïnstalleerd, het zal uw tuin weer laten bloeien deze zomer.


Gids: Vragen om te overwegen alvorens een pop-up sproeier te kopen

Wat is een pop-up sproeier?

Je hebt een grote tuin en bent moe van het eeuwige water geven? Dan is een besproeiingssysteem met onderwatersproeier misschien precies goed voor u!

Een onderwatersproeier zal uw tuin regelmatig en automatisch besproeien, zonder dat het u in de weg zit, omdat de leidingen en sproeiers onder de grond verborgen zijn en alleen tijdens het gebruik te zien zijn.

De pop-up sproeier is niet alleen ideaal voor uw gazon, u kunt hem ook onbevangen gebruiken voor uw bloemen- en groentebedden.

Hoe werken pop-up sproeiers?

De bediening van een pop-up sproeier is relatief eenvoudig. Zodra de kraan wordt aangezet, worden de sproeiers door de stijgende waterdruk uit de grond gedrukt.
Als de waterdruk weer daalt, trekken de veren zich weer in en verdwijnen de sproeiers binnen enkele seconden in de grond.
Wat is het verschil tussen een pop-up sproeier en een tandwiel- of turbinesproeier?
Een veel gestelde vraag is het verschil tussen een pop-up sproeier en een turbine of een op maat gemaakte sproeier.
Pop-up sproeiers beschrijven elk type sproeier dat in de grond verdwijnt wanneer het niet in gebruik is. Een turbine sprinkler daarentegen beschrijft het type sproei- of sprinklerhulpstuk.

Het eerste wat je moet weten is dat deze termen een ander deel of functie van je irrigatiesysteem beschrijven. Een pop-up sproeier kan ook een turbine sprinkler zijn en vice versa.

Waarop moet ik letten bij het plannen van mijn onderwatersproeiersproeiersysteem?

 1. De installatie van een automatisch irrigatiesysteem vergt veel planning.
 2. Hoofdwateraansluiting: Hier is het bijzonder belangrijk dat er voldoende druk op de pijp wordt uitgeoefend. Hieronder leggen we uit hoe u de druk meet!
 3. Maak een natuurgetrouwe schets van het te bevloeien gebied. Teken ook de obstakels, het gazon, de bedden en de heggen.
 4. Bedenk hoe je je pop-up sproeiers moet plaatsen om het hele gebied te bereiken en teken dan de pijpen. Hiermee kunt u een boodschappenlijstje maken.

Hoeveel kost een pop-up sproeier?

De kosten voor de pop-up sproeiers zelf kunnen variëren tussen de 20 Euro en 90 Euro, afhankelijk van het merk en model.
Echter, als u een volledig nieuw irrigatiesysteem installeert, zult u nog steeds de waterleidingen, aansluitingen en ga zo maar door nodig hebben. Dit kan enkele honderden euro’s kosten, afhankelijk van de grootte van uw tuin.

Deze investering in uw mooie tuin zal zich echter terugverdienen en uw werk later veel gemakkelijker maken.

Wat zijn de alternatieven voor de pop-up sproeier?

Als de installatie van een pop-up sproeisysteem te complex of permanent voor u is, is de klassieke gieter of de traditionele tuinslang niet uw enige alternatief.

Ook al valt het wat meer op, de sproeiers voor het gazon zijn ook verkrijgbaar in een mobiele versie. Hoewel het bereik van deze apparaten vaak beperkter is, is een sproeier voor het gazon gemakkelijk te gebruiken en kan deze in de winter gemakkelijk worden opgeslagen in de kelder.

Aankoophulp: Welke soorten pop-up sproeiers zijn er en welke is de juiste voor u?

In het algemeen zijn er 4 verschillende soorten verzinkte sprinklers.

 • Turbine sproeiers
 • Sproeiers
 • Vierkante sproeier
 • Multifunctionele sproeiers

Het verschil tussen de verschillende soorten is aan de ene kant het bereik van de irrigatie, aan de andere kant ook het type of de vorm van irrigatie. U bepaalt zelf welke de juiste pop-up sproeier voor u is op basis van uw behoeften.

Wat zijn de voor- en nadelen van een turbine sprinkler?

De turbine sprinkler is de traditionele versie van de pop-up sprinkler, die ook op golfbanen te vinden is. In tegenstelling tot de sproeier heeft de tandwiel- of turbinesproeier slechts één sproeier waardoor het water in een geconcentreerde, roterende straal wordt uitgeblazen.

U kunt kiezen tussen verschillende sproeiers, die een kleiner of groter debiet mogelijk maken, afhankelijk van de grootte van uw tuin.

VoordelenNadelen
Grote oppervlakkenOnbevloeide zone in de onmiddellijke omgeving
Grote selectie.

De roterende waterstraal van de sproeier met tandwielkast is bijzonder geschikt voor grote en vlakke oppervlakken. Het gebied direct rond de sprinkler wordt echter niet effectief besproeid door de hoge druk van de waterstraal.

Wat zijn de voor- en nadelen van een sproeier?

In tegenstelling tot de sproeier met tandwielkast straalt de sproeier geen enkele waterstraal uit, maar lijkt hij meer op een douchekop: het water wordt in alle richtingen tegelijk gespoten. Dit beperkt echter het bereik, waardoor de sproeier beter geschikt is voor kleine tot middelgrote oppervlakken.

VoordelenNadelen
Uniforme irrigatieNiet geschikt voor grote tuinen
Voor kleine en middelgrote tuinen
Geschikt voor bedden

Vooral als u niet alleen een vlak gazon heeft, maar ook van plan bent om uw bloemen- of groentebedden te besproeien met uw pop-up sproeier, is deze sproeier een goede keuze. Het zal alles gelijkmatig besprenkelen in zijn omgeving of kan worden aangepast aan de behoeften van de tuin.

Wat zijn de voor- en nadelen van een vierkante sproeier?

Zoals de naam al doet vermoeden, verdeelt deze sprinkler het water in een rechthoekige omgeving, waardoor het bijzonder geschikt is voor kleinere tuinen.

VoordelenNadelen
Voor kleine tuinenDuurder
Voor rechthoekige oppervlakken.Weinig keus, Groot

In tegenstelling tot de geared sproeier of de sproeibesproeier is de sproeikop relatief groot. Bovendien is dit type pop-up sproeier niet van alle merken beschikbaar, wat het aanbod aan producten beperkt.

Wat onderscheidt een multi-surface sprinkler en wat zijn de voor- en nadelen?

Een andere en relatief nieuwe versie is de multi-area sproeier. Met de veelhoekige sproeier slaat u eenvoudig de hoekpunten in de contouren van uw tuin op en de automatische sproeier past de werpafstand tijdens de besproeiing perfect aan uw individuele tuin aan. Het kan oppervlakken tot 350 m2 besproeien.

VoordelenNadelen
Aanpasbare instellingenWeinig keuze op de markt
Geschikt voor tuinen met verschillende irrigatiebehoeftengeachte
Groot

Dit maakt het echter iets ingewikkelder om te installeren. Ook in grootte is het iets opvallender dan andere pop-up sproeiers.

Aankoopcriteria: U kunt deze factoren gebruiken om pop-up sproeiers met elkaar te vergelijken en te beoordelen

In de volgende secties leggen we uit waar u op moet letten bij de aanschaf van uw pop-up sproeier en hoe u de enorme keuze aan pop-up sproeiers niet uit het oog verliest.

De criteria die u kunnen helpen vergelijken verschillende pop-up sproeiers omvatten:

 • Bereik
 • Hoogte
 • Aansluiting belasting
 • Beheersing

In het volgende leggen we u meer in detail uit waar u met deze kenmerken op moet letten.

Bereik

Met bereik bedoelen we de straal die wordt geïrrigeerd door een enkele kernkop. Om te weten welk bereik u nodig heeft, moet u uw tuin opmeten en een schets maken van de omgeving.

TypeBereikGeïrrigeerdGebied
Sproeier 3-5m ca 80m2 4-7m
Tandwielsproeier (klein) 6-8m80- 200m2 9-12m
Tandwielsproeier (groot) 11-15m 180-750m2 15-22m
Vierkante sproeier2-15m2-140 m2

Hoogte

Om uw onderwatersproeier in staat te stellen een bepaald gebied te besproeien, moet deze over het gras of de planten uitsteken.

Vooral als u de pop-up sproeier niet alleen op een perfect getrimd gazon wilt gebruiken, moet deze minstens 15 cm hoog zijn.

Dit is meestal genoeg voor een vlak gazon. In bloemen- of groentetuinen moet het iets hoger zijn.

Aansluiting belasting

Meet tijdens de planningsfase de aansluitcapaciteit van uw kraan om te bepalen hoeveel sproeiers tegelijkertijd kunnen worden aangesloten.

Om dit te doen, stop de tijd die nodig is om een 10 liter emmer met water te vullen en kijk naar de waarde op de tafel. Vervolgens kunt u de gemeten tijd delen door 36000 liter per uur.

seconden ÷ 36000 = liter per uur.

Seconden voor het vullen van een 10 liter emmer Gardena puntenLiter per uur.
9 seconden100400 L/u
10-13 seconden802800-3600 L/h
14-19 seconden 601900-2600 L/h
20-24 seconden 401500-1800 L/h
25-30 seconden 201200-1400 L/h

U mag slechts zoveel sproeiers per lijn aansluiten dat deze waarde niet overschreden wordt.

Beheersing

Om het hele systeem niet steeds opnieuw te moeten verwijderen, moet uw pop-up sproeier eenvoudig aan te passen zijn. De hoeken van de sproeikoppen kunnen meestal worden aangepast met een sleutel of een schroevendraaier direct op de kop.

Voor de tijd- en sectorinstellingen hebben de meeste irrigatiesystemen een computer waar u deze parameters kunt instellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in