Home Tips Ontwerp de voortuin: Mooie voorbeelden voor herbeplanting

Ontwerp de voortuin: Mooie voorbeelden voor herbeplanting

777
0

De voortuin is het visitekaartje van het huis – des te belangrijker om het individueel en stijlvol in te richten. Hier kunt u ontdekken hoe u de paar vierkante meters voor het huis mooi kunt inrichten en waarom u rotstuinen moet vermijden.

Het ontwerp van de voortuin is het eerste wat buren, voorbijgangers en gasten opvalt aan uw huis. En net als bij sympathie is de eerste indruk doorslaggevend en leidt tot conclusies over het karakter van de eigenaren. Een gestructureerde, minimalistische voortuin suggereert ordelievende eigenaren, terwijl een weelderige bloemenpracht de neiging heeft om romantici aan te spreken en een bijna-natuurlijke retraite misschien wel voor vrienden van laissez-faire. Wat zijn uw voorkeuren? Welke eisen stelt u? Voordat u uw voortuin ontwerpt, moet u een paar vragen verduidelijken en inspiratie opdoen.

Ontwerp uw voortuin: Waar moet je rekening mee houden?
Voordat u aan het werk gaat, is het belangrijk om duidelijk te zijn over de volgende punten:

  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar als voortuin?
  • Welke richting is de voortuin op? Hoeveel schaduw zal er op vallen?
  • Welke stijl vind je leuk? Wat is er met het huis?
  • Welke functionele aspecten moeten bijvoorbeeld in aanmerking worden genomen: Een tuinpad naar de brievenbus, ruimte voor vuilnisbakken en fietsen, afscheiding door een hek.

In de regel willen de eigenaren een voortuinontwerp dat er het hele jaar door mooi uitziet. Bladhoudende planten zoals buxus, rhododendrons en grassen zijn daarom een essentieel onderdeel van de planning. Door het meestal beperkte aantal vierkante meters is hier minder meer: houtachtige planten, vaste planten, rozen en grassen moeten op een afstand van elkaar worden geplant, misschien is zelfs een solitaire plant met een geschikte bedomranding wel de juiste keuze.

Merk ook op dat de ingang van het huis pas als een succes wordt beschouwd als het past in de rest van het huis. Als u in een modern, puristisch huis woont, moet u de voortuin op een discrete en niet al te speelse manier plannen. Aan de andere kant kunt u kiezen voor een romantische flair voor huizen in landhuisstijl. Hier kunt u kiezen voor krachtig bloeiende planten zoals hortensia’s of verschillende soorten rozen. Maar goudsbloemen brengen ook goed humeur met zich mee. Zo’n voortuin is een populaire plek om te verblijven, vooral voor bijen en insecten. Een houten bankje voor de deur nodigt uit om te blijven hangen en te observeren.

Laat u inspireren door de volgende voorbeelden en vind uw favoriet.

Voorbeeld 1: Voortuin in romantische stijl

In dit ontwerpidee voor zonnige voortuinen omlijst een weelderige bloemenpracht de zithoek onder een miniatuur rozenperk. Beschermd tegen nieuwsgierige ogen door de klimroos ‘New Dawn’, de witte marshmallow ‘China Chiffon’ en een witte prachtige pier, kunt u zich hier met een kopje koffie terugtrekken. Het zitje wordt omlijst door de lang bloeiende Sweet Haze en zijn blauw bloeiende metgezel Larkspur Piccolo, en de plat groeiende Stork’s Bill Saint Ola. Een gebogen grindstrook dient als rand. Aan de voorzijde zorgen roze gekleurde kaarsen, pittoresk overhangend lamp-reinigingsgras en de paars paarse bel ‘Plum Pudding’ voor een ontspannen sfeer.

Voorbeeld 2: Combinatie van modern design en weelderige bloemen

Het samenspel van bloeiende perken en gestructureerde blikvangers trekt alle ogen naar deze voortuin. Het pad naar de deur verdeelt het in twee gebieden: Rechts is een zithoek met een originele, stralende vloerbedekking die een dakspringboom als solitair accentueert. Vloerbedekkingen en gewelfde natuurstenen bestrating zorgen voor rust, terwijl vaste planten, struiken en bolbloemen in verschillende tinten roze en wit het thema van het linkergedeelte innemen. Hier heerst het groen in de vorm van de kleinbladige, witbloemige bodembedekkende zilverwortel en een weelderig bloemperk direct naast het huis. De eerste kleurspatten verschijnen hier vanaf april, wanneer Tulip ‘Elegant Lady’ zijn bloemetjesjurkje aantrekt en de kersenlaurier hoog in het wit bloeit. Het gaat verder in mei met de anemoonachtige bloemen van de zilverwortel. In de zomer laten de prachtige kaars ‘Snowbird’ en de tweekleurige Japanse spar ‘Shirobana’ zien wat ze kunnen. Deze voortuin blijft aantrekkelijk tot in de herfst dankzij de wintergroene perken, siergrassen en solitaire struiken.

Voorbeeld 3: Gemakkelijk te onderhouden voortuin met structuur

Dit voortuinidee is enigszins georiënteerd op het traditionele ontwerp van een parterre met zijn geometrische structuren door vormhagen. Gebogen beplantingsstroken met vaste planten en grassen maken echter hun strikte werking los. Blauwbloeiende baardiris, Balkan berenklauw en bouwsterstruik zetten de toon. Heldere accenten worden gezet door de nepzonnehoed ‘Milkshake’ en de parelmand, evenals de witte en kleurrijke sedge ‘Snowline’. De verticale blikvanger is de gevleugelde spilstruik ‘Compactus’, waarvan de fruitversiering en de opvallende herfstkleuren later in het jaar voor een sensatie zorgen. Een clematis klimt op het hekwerk bij het huis. Lichtgekleurde grindoppervlakken vergemakkelijken het onderhoud en passen goed bij de kleur van de bestrating.

Tip: Omdat de buxusboor nu overal binnendringt, is het raadzaam om hulst te planten als alternatief voor buxus.

Voorbeeld 4: Rechte voortuin in gedeeltelijke schaduw

Veel mensen hebben dat probleem: De voortuin ligt in de schaduw van het huis en de planten krijgen maar een paar uur per dag licht. Natuurlijk wordt niet elke bloemschoonheid hierdoor beïnvloed, dus hoe zorgvuldiger de plantenselectie moet worden aangepast aan de locatie. We hebben gekozen voor de Kaukasische vergeet-me-nietje, rhododendron, rode columbine en witte elfine-rue, die de noordwestelijke kant aankunnen. Zilveren kaars en geurende sneeuwbal zorgen voor kleuraccenten in de herfst en winter. Het geheel wordt omlijst door de 50 centimeter hoge, groenblijvende bamboehaag ‘Vagans’ – wees voorzichtig, deze soort, die zeer graag verspreid wordt, moet beperkt worden door een wortelstokbarrière, anders zal het in zeer korte tijd beginnen te groeien. Echte blikvangers zijn de rode elementen: stoelen op het kleine terras, een hek, bloemen en natuurlijk de indrukwekkende Japanse esdoorn naast de voordeur.

Tip: Funkien, wolfsbane, klimspoelstruik en hortensia’s gedijen ook in halfschaduw en schaduw, evenals sommige sedge soorten en cranesbill.

Voorbeeld 5: Kleurrijke overvloed aan bloemen het hele jaar door

De achtergrond van dit ontwerp wordt gevormd door de struiken forsythia, rododendron, magnolia en liefdesparelstruik. Voor hen groeien veel verschillende vaste planten gedurende 12 maanden. In april opent de Bergenie ‘Eroica’ het bloeiseizoen met felpaarse bloemen samen met de felgele forsythia. De wolfsmelk ‘Golden Tower’ neemt het over met de magnolia van mei, gevolgd door de hangkussenklokjesbloem ‘Blue Vine’, die in september een tweede keer verschijnt. In juli en augustus concurreren ‘Pica Bella’, de ‘Dark Blue’, vijf lavendelstruiken en de ‘Matrona’ stonecrop met elkaar. Tussen de struiken is de herfstanemoon ‘Honorine Jobert’ met een hoogte van meer dan een meter en talloze witte bloemen te zien tot oktober. Ook in de herfst presteren de pluimenhortensia en de kussenster ‘Blauer Gletscher’.

Ontwerp de voortuin: De weg naar de voordeur

Net als bij het ontwerp van de voortuin moet het pad naar de voordeur passen bij de stijl van het huis. Het moet ook direct zijn en minstens 1,3 meter breed, zodat twee mensen naast elkaar kunnen zitten. Het gebruikte materiaal speelt een doorslaggevende rol in het uiterlijk. Zorg er in de eerste plaats voor dat de vloerbedekking bij het gebouw past en zorg ervoor dat het materiaal zo duurzaam mogelijk is. U kunt kiezen uit de volgende bestratings- en plaatvloeren:

  • Natuursteen
    Een pad van natuursteen is ideaal voor landhuizen en boerentuinen. Houd er echter rekening mee dat zandsteen gevoelig is voor vervuiling. Bovendien is een tuinpad van natuursteen aanzienlijk duurder dan de hieronder genoemde alternatieven. Als u een mediterrane flair wilt, moet u kiezen voor zandsteen, kalksteen of travertijn. Donker graniet, basalt of leisteen zijn geschikt voor moderne huizen.
  • Betonsteen
    Betonblokken zijn in alle ontwerpen beschikbaar, dus er is voor elk wat wils. Er zijn bijvoorbeeld niet langer alleen maar vierkante formaten. Ook organische vormen worden steeds populairder.
  • Klinker en baksteen
    Bestratingsklinkers zijn vooral bekend uit Engeland en het noorden van Duitsland. Ze zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden en worden vaak gebruikt voor tuinpaden. Gesneden randen en een natuurlijke patina zijn hier wenselijk en geven het tuinpad een charmante flair.

De grindtuin: een trend met negatieve gevolgen

Sinds enkele jaren zijn er helaas steeds vaker grindwoestijnen te zien. De reden hiervoor: beplante voortuinen lijken het werk te doen, wat veel bouwers afschrikt – maar schijn bedriegt. In kringen van deskundigen is het al lang bekend dat het tegenovergestelde het geval is. Voortuinen die zijn omgevormd tot grindgebieden lijken niet alleen monotoon en koud, maar zijn ook niet zo gemakkelijk te onderhouden als vaak wordt aangenomen. Na een paar maanden vestigen mos en algen zich op de stenen. Bovendien vormt zich vroeg of laat een laagje stof en humus op het onkruidvlies – de perfecte voedingsbodem voor onkruid dat regelmatig moet worden verwijderd. In de herfst komen de bladeren tussen de stenen terecht, die ofwel moeten worden verzameld ofwel met een bladblazer moeten worden verwijderd.

Wat veel bouwers ook negeren: Als u uw voortuin afsluit met straatstenen of vult met grind, zal het bijzonder warm zijn buiten de deur. Kiezels en platen warmen overdag op en geven ook ’s nachts de temperatuur vrij. De afzonderlijke struiken en bomen in de rotstuin zullen dan ook verbranden. Bij hevige regenval sijpelt het water in de rotsen, maar het klimaat blijft hetzelfde. Als het echter regent op een beplante voortuin, neemt de grond het vocht op. De planten verdampen vervolgens het water door hun bladeren en zorgen zo voor een aangename afkoeling van de omgeving.

Een rotstuin is ook allesbehalve positief voor de natuur. Noch insecten, noch andere kleine dieren voelen zich comfortabel in de levenloze gebieden. Geen wonder, want de stenen produceren geen zuurstof en leveren geen voedsel voor de dieren. Bovendien is er nauwelijks sprake van een gezond bodemleven onder het vlies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in