Home Tuin Minder huis, meer tuin: wordt een tiny house de toekomst?

Minder huis, meer tuin: wordt een tiny house de toekomst?

87
0

We hebben er in Nederland niet genoeg ruimte voor als iedereen zo wil wonen, maar in het tv-programma Tiny House Battle ziet het er idyllisch uit: een grote lap grond met een klein, praktisch ingericht huisje – oftewel tiny house. Geen of lage hypotheek en veel tuin!

Opstalverzekering niet verplicht

Tot nu toe is een dergelijk bestaan niet voor veel mensen weggelegd, maar wie durft te dromen en in de materie duikt, kan er in ieder geval kijken hoe ver hij komt. Een tiny house geeft namelijk driedubbele verlichting: minder kosten, meer natuurlijke ruimte en frisse lucht en wie weet een moestuin, waarmee je ook weer bespaart. Zo rukken tiny house-bewoners zich los van de verstikkende Nederlandse woonkosten, ook wanneer ze hun opstalverzekering vergelijken met die van een normaal huis. Terwijl die opstalverzekering in dit geval niet eens verplicht is, weten ze op de website tinyhouse-store.nl. Iets wat bij koopwoningen vaak wel wordt verplicht door hypotheekverstrekkers.

Buiten leven met uitschuifbare keuken

Je koopt of pacht een lap grond en zet er je tiny house neer. Oké, hier tussenin zit nog veel gezoek en geregel, maar in een notendop is dit de deal. Een stel met kinderen in het genoemde tv-programma Tiny House Battle is nu eigenaar van een huisje op een lap grond in de Flevopolder, middenin de natuur. Ze zijn minder gaan werken, compenseren de huurprijs van de grond door zich één dag in de week nuttig te maken op het land van de eigenaar en schuiven bij mooi weer hun keuken naar buiten. In die keuken zullen ze ongetwijfeld de oogst van hun moestuin verwerken. 

Naar het buitenland?

Het klinkt ideaal, maar wanneer het begrip tiny house nog meer in zwang raakt dan nu, blijft er weinig ruimte over in Nederland. En je moet veel spullen wegdoen, want je zou bijna vergeten dat je aan woonoppervlak inlevert. Een tiny house is doorgaans niet groter dan enkele tientallen vierkante meters. Maar het simpele rekensommetje leert dat het buitenland, waar lappen grond vaak goedkoper zijn, ook een optie is. Gezien het feit dat thuiswerken zogezegd ‘een blijvertje’ is, kan ook voor Spanje of Italië gekozen worden. Onder voorbehoud van de lokale wetgeving natuurlijk. Zo verbreedt een tiny house niet alleen je tuin, maar ook je blik op het leven. 

Dromen is gratis

Stel je eens voor, want dromen is gratis: een hutje op de hei. Minder werken voor een baas, meer werken in je (moes)tuin, voor jezelf dus. Het buitenleven. Het tiny house is als een boerenwijsheid, een ei van Columbus. De boel te koop zetten, de winst in een tiny house en lap grond steken en een vrije toekomst tegemoet gaan… 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in