Je kunt zelfs zelf een zwembad in je tuin bouwen. Maar je kunt het niet zomaar bouwen. We geven je tips over hoe je een zwembad bouwt en leggen in onze instructies uit op welke punten je moet letten.
De belangrijkste punten in het kort
Een zwembad moet zorgvuldig gepland worden. Behalve de juiste plaats is vaak ook een bouwvergunning nodig, en constructieberekeningen voor grotere bouwprojecten. Dit komt omdat de wanden van een zwembad uiterst stabiel moeten zijn.
Een grondplaat wordt als fundering op de bodem van de bouwput gelegd. Deze is 20 tot 30 centimeter dik en verstevigd met stalen matten. Het moet immers het gewicht van de muren en het water dragen.
Bekistingsblokken van 20 centimeter breed hebben hun nut bewezen voor de muren.
De muren zijn bepleisterd en aan de binnenkant bekleed met zwembadfolie of tegels. Aan de buitenkant zijn ze beschermd met bitumen en kuiltjes.
Als het warm is, spring je gewoon in het koele water en duik je erin: De droom om je eigen zwembad in de tuin te hebben hoeft geen droom te blijven. Alles wat je nodig hebt is voldoende ruimte, handigheid en, natuurlijk, tijd. Maar om het maar meteen bij het begin te zeggen: zelf een zwembad bouwen is een omvangrijk project dat tot in de puntjes verzorgd wordt. Grondwerk, een grondplaat als fundering, het bouwen van de wanden van het zwembad en het schilderen of bepleisteren ervan: Het werk is inspannend, maar kan goed gedaan worden door ervaren doe-het-zelvers met een paar helpers.
Of het nu een in de grond ingebed zwembad met stalen wanden is, een zwembad met een liner van folie of een gemetseld en betegeld zwembad – de droom van je eigen zwembad kan meestal op verschillende manieren gerealiseerd worden. Een gemetseld zwembad is de meest duurzame en stabiele vorm, maar ook de duurste. In de regel wordt het zwembad aan de binnenkant bekleed met tegels of folie en wordt de wand aan de buitenkant dichtgemaakt met bitumenverf en beschermd met kuiplaken. Voor de muur zelf zijn bekistingsblokken doeltreffend gebleken.
Waar moet ik rekening mee houden bij het plannen van een zwembad in de tuin?
Afhankelijk van de grootte en diepte van het zwembad kunnen bouwvergunning van de bouwinspectie en constructieberekeningen nodig zijn. Dit komt omdat zowel de omringende bodem als het water in het zwembad een niet te onderschatten druk op de wanden van het zwembad uitoefenen. Een statische berekening kan ook nodig zijn als de wanden van het zwembad meer dan een halve meter boven de omringende grond zullen uitsteken. De bodemplaat moet ook gedimensioneerd zijn naar de afmetingen van het zwembad.
Je hebt een mini-graafmachine nodig om grotere kuilen te graven – met schoppen en spades kom je nergens. Bedenk tijdig welke extra kosten er gemaakt zullen worden, waar je de graafmachine kunt krijgen en wie hem kan of moet besturen.
Kies een plaats voor het zwembad die niet onder bomen ligt of direct naast struiken waar voortdurend bladeren in het zwembad vallen. Je moet ook elektriciteit en wateraansluitingen klaar hebben liggen, zodat je de latere installatie-onderdelen zoals skimmers en pompen kunt aansluiten. Plan ook tijdig de plaats van alle technische apparatuur en de inlaatspuitmonden in de zwembadwand. De eigenlijke gaten in de zwembadwand kunnen later geboord worden.
Instructies: Hoe bouw je het zwembad stap voor stap
Het graven van de kuil
De opgraving is een hele prestatie en vereist enkele helpers. Bij de bouw van grotere zwembaden moet je overwegen het werk door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen, ondanks de kosten die ermee gemoeid zijn. De zijwanden van de kuil mogen niet te steil zijn en voor het bouwen van de bodemplaat moet een veilige toegang tot de kuil gegarandeerd zijn. Deze toegang gaat meestal via een ladder.
Als de grond los is, gebruik dan planken of zeilen om de nodige stabiliteit van de bouwput te verzekeren, zodat noch uitgegraven materiaal noch grond in de bouwput schuift of door hevige regen in de bouwput wordt gespoeld bij het bouwen van de fundering of de grondplaat.
Bouwen van de bodemplaat
De fundering voor het zwembad bestaat uit een massieve betonnen funderingsplaat van 20 tot 30 centimeter dik, die extra verstevigd is met trekstalen wapening. Deze massieve constructie is nodig omdat de betonnen plaat het gewicht van de muur of zijmuren moet dragen, en ook het gewicht van al het water. En dat zijn heel wat tonnen.
Vorm de bodem van de kuil met passende planken en leg een folie tegen opstijgend vocht over het hele oppervlak. Dit kun je het beste vastnieten aan de bekistingsplaten. De stalen wapening wordt met de juiste afstandhouders tot de grond op de folie gelegd, daarna vul je het beton.
Omdat het bij de bouw van het zwembad natuurlijk niet mogelijk is met een kruiwagen in de kuil te rijden, giet je het beton op de bodemplaat via een soort goot van schuine planken (betongoot). Doe er voor grote zwembaden echter niet te lang over en gebruik een betonmolen die het beton in een mum van tijd via de trechter giet.
Metsel de muren van het zwembad
Er zijn verschillende manieren om de wanden te leggen, afhankelijk van de grootte van het zwembad: Bekistingsstenen van 20 centimeter breed zijn doeltreffend gebleken, omdat ze snel metselen en een zeer goede stabiliteit van de muren mogelijk maken. De stenen zijn hol en worden verbonden met horizontale stalen versterkingen, waarvoor in de steen geschikte gaten of uitsparingen zijn gemaakt. Veel bekistingsblokken hebben al kant-en-klare gaten of uitsparingen voor dit doel, waarin de benodigde acht millimeter dikke stalen staven passen. De onderste rij bakstenen is ook met de grondplaat verbonden door middel van ijzeren staven, waarvoor er gaten in geboord moeten worden. Wees voorzichtig dat je niet helemaal door de vloer boort.
De eerste rij stenen bepaalt de volledige uitlijning van de hele muur en moet dus zorgvuldig uitgelijnd en gemetseld worden. Als alternatief kun je de muur 20 centimeter voor de geplande hoogte van het zwembad laten eindigen en het ontbrekende stuk vormen en van beton storten. Dit strijkt eventuele oneffenheden in de muur glad en zorgt ervoor dat de bovenkant van de muur precies waterpas is.
Als de muur bijzonder stabiel moet zijn, bijvoorbeeld omdat de zwembadmuur tegelijk een helling moet dragen, kun je de bekistingsblokken met beton vullen nadat de muur gebouwd is. In dit geval breng je de stalen staven in voordat je de stenen vult, na elke vierde of vijfde rij, en verdicht je het vloeibare beton met een vierkant hout. Als je de gaten voor de inlaatmondstukken van skimmers en andere technische onderdelen boort, moet er natuurlijk nog geen beton in worden gegoten. Omdat de bekistingsblokken aanvankelijk hol zijn, kun je gemakkelijk de nodige toe- en afvoerbuizen in de muur leggen.
Als je niet zo veel met beton wilt werken, kun je als alternatief met holle blokken bouwen en er na elke derde rij U-blokken op leggen. Vul deze dan met vloeibaar beton als ringankers, zodat de wand van het zwembad niet kan vervormen onder de waterdruk. Leg de bakstenen altijd in verspringende rijen, dit maakt de muur stabieler.
Bekleden van het metselwerk of de bekistingsstenen
Natuurlijk maken kale stenen nog geen zwembad. Na het metselen worden de stenen daarom meestal eerst bepleisterd met waterdichte kalk-cement mortel en daarna bekleed met tegels, die de zichtbare afwerking van de zwembadmuren vormen. Om tijd en geld te besparen kan dit echter ook gedaan worden met een stabiele zwembadfolie die op een zwembadvlies gelegd wordt. Om optische redenen is de folie in het typische lichtblauw dat iedereen met een zwembad associeert. De kleur is echter alleen om optische redenen; het is veel belangrijker dat je daadwerkelijk zwembadfolie gebruikt. Dat komt omdat – nadat het met zo weinig mogelijk sneden gelegd is – het met een hete lucht werktuig gevormd wordt, alle voegen naadloos aan elkaar gelast worden en dan precies tegen de wanden van het zwembad gedrukt worden.
Verzegelen van de stenen naar buiten toe
Voordat je de uitgravingsput weer opvult, moet je de wanden van het zwembad beschermen tegen water en vochtdoorlating. Breng daartoe eerst een dikke laag bitumen aan op de buitenkanten van de muren, die ook gepleisterd zijn, en gebruik daarbij zowel een troffel als het pleisterwerk, en egaliseer het daarna met een troffel. Bescherm de laag ten slotte tegen mechanische beschadiging door stenen en dergelijke met kuiltjesfolie. De kuiltjes van de folie moeten naar buiten gericht zijn.