Home Blog Lekkage van je platte dak repareren

Lekkage van je platte dak repareren

89
0

Heb je last van een lekkage op jouw platte dak? Dan is het noodzakelijk om deze zo snel mogelijk te herstellen. Wanneer je dit niet doet, kan het vervelende gevolgen hebben voor de rest van de onderliggende constructie. Het kan namelijk zo zijn dat het de onderliggende constructies gaat aantasten. Denk hierbij aan hout of betonrot. Lekkage van een plat dak is relatief eenvoudig te herstellen met bitumen dakdekking van Platdakherstel. Maar waarom heeft het dak last van lekkage?

Oorzaken lekkages plat dak

Het dak ondervindt veel slijtage door de verschillende weersomstandigheden. Weersinvloeden als sneeuwval, vorst en dooi beïnvloeden de kwaliteit van het dak. Daarnaast blijft het water ook op het dak staan als gevolg van regen of dooi. De wissel tussen warm en koud zorgt ervoor dat het dak werkt. Hierdoor ontstaan er soms scheuren of gaatjes in het platte dak. Vooral oudere dakdekkingen die gebaseerd zijn op asfalt, zijn kwetsbaar. Daarnaast heeft een plat dak ook kwetsbare plekken, denk hierbij aan schoorstenen, lichtkoepels, dakranden, ontluchtingen en bij het waterafvoer.

Hoe onderhoud ik een plat dak?

Een plat dak is onderhoudsgevoeliger dan een schuin dak. Dat komt doordat er van alles op blijft liggen. Bladeren, mos, algen en ander vuil blijft makkelijk achter op het dak. Ga twee keer per jaar het dak op om dit te verwijderen met een harde bezem. Mos kan ook verwijderd worden met een licht bestrijdingsmiddel. Controleer het dak ook meerdere keren per jaar op gebreken. Zijn er scheurtjes of blaasjes ontstaan? Zit het dakgoot vol met bladeren of ander vuil. Met het juiste onderhoud kan een dak langer veel mee gaan.

Wat kun je doen als er toch een lekkage ontstaat?

Heb je toch een Lekkage plat dak? Dit valt eenvoudig snel te repareren met vloeibare dakcoating. Door het dak te bedekken met een dak coating kan je een plat dak nog jaren goed houden. Hiermee worden onderliggende scheurtjes opgevuld, maar ook het onderliggende bitumen kan weer jaren mee. Reinig het dak gronding voordat je een vloeibare coating gaat aanbrengen. Alle stappen op een rij:

  • Reinig het dak grondig, verwijder al het vuil van het dak
  • Indien er mos blijft zitten, deze is te verwijderen met een licht bestrijdingsmiddel
  • bedek het dak gelijkmatig met een vloeibare dakcoating
  • Na 24 uur is het dak droog en kan je het dak controleren voor verdere afwerking