Home Zwembad Je doet er goed aan met een zandfiltersysteem

Je doet er goed aan met een zandfiltersysteem

67
0

Zwembadeigenaren kennen het probleem. De troebele soep in het zwembad is geen pretje bij het baden. Bladeren, stuifmeel en verdwaalde insecten, zelfs haar- en huidcellen verontreinigen het water en verhinderen helder zicht. Een snelle remedie is het zandfiltersysteem.

Grover vuil, zoals bladeren of losgeraakte onzuiverheden stellen het zwembadwater bloot aan een constante belasting. Het zal mettertijd onvermijdelijk vervuild raken, tenzij er tegenmaatregelen genomen worden. Zwembaden in de open lucht zijn veel vatbaarder voor besmetting dan beschermde zwembaden die binnenshuis liggen. Stuifmeel, insecten, bladeren zowel als takjes komen buiten in het water terecht. Grof vuil kun je het beste met de hand verwijderen met een schepnet. Een skimmer of overloopgoot houdt het wateroppervlak schoon.

Vuil dat te klein is voor het schepnet of de filtermanden in de skimmer of de zwembadpomp wordt opgezuiverd door een filtratiesysteem zoals de zandfilter. Gecombineerde behandeling van het water met bijkomende chemicaliën vervolledigt de uitgebreide waterreiniging. Chemische hulp voor het onderhoud van zwembadwater is nodig om het water zowel schoon als kiemvrij te houden. Bacteriën en ziekteverwekkers kunnen in het water bestreden worden met allerlei preparaten die in de handel zijn. Je vindt meer informatie in de winkelcategorie wateronderhoud en zwembadchemie.

Een goed functionerend zandfiltersysteem van hoge kwaliteit is essentieel voor een schoon en hygiënisch zwembad: Als een zwembad niet goed onderhouden wordt of het water schoongehouden wordt met bijvoorbeeld te veel chloor, ontstaat er aanzienlijke gevolgschade.

Als ervaren zwembadbouwers bieden we je zandfiltersystemen aan en bieden we een remedie. Zo kun je alleen van de positieve aspecten van je zwembad genieten – wij nemen graag het onaangename deel voor je uit handen!

Hoe werkt het zandfiltersysteem?

Het zandfiltersysteem is een beproefde, oude methode en een van de veiligste als het gaat om het behandelen van zwembadwater. De manier waarop het zandfilter werkt is eenvoudig met geweldige resultaten. De zwembadpomp zuigt het water aan en duwt het door het zwembadfilter. De zeefwerking houdt mechanische onzuiverheden en troebelheid tegen, en tot op zekere hoogte ook micro-organismen. Het belangrijkste werk van het filtersysteem is om alle andere filtreerbare stoffen uit het water te verwijderen. Ze worden vastgehouden in het filtervat. Daarom moet de ketel steeds opnieuw gereinigd worden door terugspoelen. Op deze manier zijn er minder chemicaliën nodig voor de efficiënte reinigingsprestatie van het zandfiltersysteem.

Het zwembadwater wordt bovenaan in de filterkuip geperst, loopt dan door het filtermateriaal en wordt daarbij gereinigd. Op de bodem wordt het afgezogen en dan weer in het zwembad gepompt. Hoe langzamer de stroomsnelheid, hoe beter de reinigingsprestatie. In privé-zwembaden mag het debiet niet hoger zijn dan 50 m/u. In de commerciële sector is het beperkt tot 30 m/u. Als de zwembadpomp te sterk is, zal het water te snel stromen en een slechtere reiniging van het water is het gevolg.

De meeste ketels van zandfiltersystemen hebben een diameter van 400 mm tot 600 mm. Ketels met een diameter van 300 mm worden ook gebruikt voor kleine installatiebassins. De ketel mag echter niet kleiner zijn.

De zwembadpomp en de grootte van het filterreservoir moeten optimaal op elkaar afgestemd zijn.

Een openbaar zandfiltersysteem is ontworpen volgens DIN 19643.

Wat zijn de voordelen van een zandfiltersysteem?

  • geringe slijtage van het filtermateriaal
  • Filterzand hoeft om hygiënische redenen maar om de 3 tot 5 jaar vervangen te worden. Filterglas of AFM nog minder vaak.
  • lage bedrijfskosten: elektriciteitskosten, omdat je geen patronen of ander materiaal hoeft te vervangen
  • geen verstopping van de filterdrager door algen of andere vaste stoffen
  • gemakkelijk schoonmaken van het filterzand door terugspoelen
  • grotere circulatie- en filtratiecapaciteit dan patroonfilters
  • er zijn veel verschillende vulmaterialen verkrijgbaar
  • verplicht voor openbare zwembaden
  • het beste en meest beproefde reinigingssysteem

De onderdelen van het zandfiltersysteem

De filtertank:

Er zijn hooglaagse en eenlaags ketels.

De grootte van het zwembad is het doorslaggevende criterium voor de diameter van de ketel. De hoogte van de tank is doorslaggevend voor het reinigend vermogen ervan. De diameter en de hoogte van het filterreservoir bepalen de vulhoeveelheid van het reservoir. Hoe meer filtermateriaal er in de ketel zit, hoe beter het reinigend vermogen.

Het gebruikte materiaal is bijvoorbeeld GRP, een glasvezelversterkte kunststof (gemaakt van kunststof en glasvezels), in het Engels ook wel GFRP genoemd. PE (polyethyleen) is ook een populair materiaal. PE is een thermoplast dat bij een bepaalde temperatuur vervormd kan worden. Filtervaten van HDPE, een sterk gecomprimeerd polyethyleen materiaal, zijn nog stabieler. Vanwege deze eigenschap is polyethyleen de meest gebruikte standaardkunststof ter wereld.

De fabrikanten komen uit de EU, China of de VS. Een vooraanstaande fabrikant is de Spaanse Astral Groep, die ook de filtertanks aanbiedt. In combinatie met de pompen van de Duitse fabrikant Speck is het hoogwaardige zandfiltersysteem dan compleet.

De enkellaags boiler heeft:

  • een filterlaag
  • een bovenste terugspoelklep (6-wegklep)
  • is geschikt voor kleinere of bovengrondse zwembaden
  • biedt een betrouwbare werking
  • is gemakkelijker te onderhouden dan patroonfilters
  • is kostbaar bij verandering van het vulmateriaal

De hooglaagketel wordt gekenmerkt door:

Verschillende filterlagen met verschillende korrelgrootte
In het hooglagige vat kunnen meer filterlagen worden aangebracht, zodat kleinere vuildeeltjes beter gefilterd worden en de filterprestaties toenemen door de hoogte van het filterbed en de verschillende filtermaterialen.

  • Zijdelings terugspoelventiel, dat ook geautomatiseerd kan worden
  • Gemakkelijk vervangen van het filtermateriaal
  • Geschikt voor alle zwembadmaten
  • Een hoog filterrendement
  • Is duurder in aanschaf

De terugspoelklep

Voor de stand van het terugspoelventiel wordt onderscheid gemaakt tussen het bovenste ventiel en het zijventiel. De klep vervult verschillende functies. Behalve 6-weg ventielen zijn er ook 5-weg ventielen of ventielen met vier functies. De terugspoelfunctie voor het reinigen van het zand moet aanwezig zijn.

In het geval van het goedkope zandfiltersysteem met een bovenklep zit de klep direct op de hals van het filterreservoir. Deze toestellen zijn geschikt voor kleine zwembaden.

Bij deze ketel uit één stuk moet het zand zowel opgevuld als afgevoerd worden door een kleine opening. Dit gaat gemakkelijker met een kleine ketel omdat hij gemakkelijker omgedraaid kan worden. Bij grotere modellen met 100 kg of meer filterzand is de verandering aanzienlijk moeilijker.

In een filtersysteem van hoge kwaliteit zit de klep aan de zijkant van de filterkuip. De klep kan uitgerust worden met een automatisch terugspoelsysteem. De filtereenheid is meestal vast geïnstalleerd en het filtervat is vaak in twee delen verdeeld. Het bovenste deel wordt verwijderd: Zowel het schoonmaken als het vervangen van het zand is handig.

De zwembadpomp

De zwembadpompen worden verdeeld in normaalaanzuigende en zelfaanzuigende pompen.

Een normaalaanzuigende pomp moet onder de bovenste rand van het waterpeil geïnstalleerd worden. Hij kan niet zelf zwembadwater aanzuigen, zoals een zelfaanzuigende zwembadpomp. Het water moet op natuurlijke wijze naar de pomp stromen.

De zelfaanzuigende zwembadpomp kan tot 3 m (spek, optimaal gedimensioneerde buisdwarsdoorsnede) hoger dan het waterniveau geplaatst worden. Door zijn ontwerp heeft de zelfaanzuigende pomp een voorfilter met een beschermende voorzeef vóór de waaier. Er zit altijd water in het voorfilter. Dit is gemakkelijk schoon te maken na het openen van het voorschermdeksel.

Bij normaal aanzuigende pompen doen fabrikanten het uit kostenoverwegingen vaak zonder voorfilter, en meestal ontstaan er verstoppingen of beschadigingen aan zowel de impellers als de motor. Er kan echter ook een externe voorzeef geïnstalleerd worden.

Het debiet van de zwembadpomp hangt af van het drukverlies. Eenvoudig gezegd kan het drukverlies gelijk gesteld worden aan de opvoerhoogte. Hoe “hoger” het water gepompt moet worden, hoe lager de circulatiecapaciteit. Elke zwembadpomp heeft een pompkarakteristiek waarin het debiet wordt afgebeeld in verhouding tot de opvoerhoogte. Een pomp van 10 m³ kan daarom alleen vergeleken worden met een andere pomp van 10 m³ als ook de opvoerhoogte vermeld wordt. De verklaring 10m³/h alleen zegt niets.

De opvoersnelheid van de zwembadpomp wordt negatief beïnvloed door:

  • lange en moeilijke zuigleiding met veel hoeken
  • lange afstand naar het zwembad
  • pijpen die te klein zijn.

Grotere pijpen zijn voordelig omdat de stroomsnelheid en dus de weerstand van de pijp lager is.
gegolfde buizen (blauwe drijvende slangen). Deze veroorzaken turbulentie, wat een negatief effect heeft.
Bovendien leiden de terugspoelklep en het filterzand tot een hogere druk en dus een lager doorstroomvolume.
Een verdere onderverdeling van de zwembadpompen zijn:

De normaal draaiende pomp heeft altijd dezelfde snelheid, een hoog energieverbruik en is stil.
De snelheidsgeregelde pomp is een energiebesparende pomp en programmeerbaar in de snelheid, het stroomverbruik en het geluidsniveau nemen aanzienlijk af bij lagere snelheid.
De fabrikanten uit de EU, China en de VS zijn al beschreven. De Duitse klanten geven de voorkeur aan de hoogwaardige en kwalitatief uitstekende zwembadpompen van de firma Speck uit Neunkirchen.

Meer informatie over onze zwembadpompen vind je in de rubriek “Zwembadpomp“.

Het filtermateriaal voor het filtersysteem

De zwembadpomp zuigt het water uit het zwembad voor filtratie. De pomp duwt het in het zandfilter. Het zwembadwater loopt van boven naar beneden door het kwartszand en wordt daarbij gereinigd, want de vuildeeltjes raken erin gevangen en blijven in het zand steken, als in een zeef.

De Drinkwaterverordening regelt de behandeling van water in afvoerfilters voor menselijke consumptie (DIN EN 12904) voor testmethoden voor filtergrind en filterzand en siliciumdioxide (SiO2), ook wel kwartszand en kwartsgrind genoemd. Er wordt rekening gehouden met korrelgrootteverdeling, bulkdichtheid en trillingsdichtheid, en met SiO2 gehalte en zuuroplosbaarheid.

De korrelgrootte
Zand voor het zandfiltersysteem is verkrijgbaar met verschillende korrelgroottes. In principe geldt: hoe fijner het zand, hoe beter de filterprestaties van het zandfiltersysteem. Hier ontstaat echter vaak het probleem dat te fijn zand via de filterster in het zwembad terechtkomt. Daarom blijkt kwartszand met een korrelgrootte van 0.4 mm of meer het beste te zijn.

De optimale filterwerking van een zandfilter wordt bereikt als hij werkt met verschillende zandlagen, elk met een verschillende korrelgrootte. Twee of drie verschillende lagen zijn het beste.

De onderste laag van het zandfilter moet grof kwartszand zijn met korrelgrootte 1-2 mm (0,7-1,2 mm middenlaag filter). De middelste, tweede en optionele laag in de zandfilter kan iets fijner kwartszand zijn met een korrelgrootte van 0.7-1.2 mm. De laatste laag bovenop, die de filterwerking optimaliseert, krijgt zeer fijn zand met de korrelgrootte van 0.4-0.8 mm.

Het filterzand wordt het best gekocht volgens de aanwijzingen van de filterfabrikant en is meestal verkrijgbaar in zakken van 25 kg met verschillende korrelgroottes, zodat het zandfiltersysteem optimaal werkt en de volgorde van de lagen in acht genomen wordt.

Filterglas, als het betere filtermateriaal, kan optioneel gebruikt worden:

  • tot 30 % betere filtratie dan filterzand
  • voor een betere verwijdering van troebelheid
  • voor het filteren van fijnere deeltjes
  • langer bruikbaar, valt niet uit elkaar (levensduur filter)
  • beter voor terugspoelen door lagere dichtheid
  • nuttig voor een lager verbruik van ontsmettingsmiddelen

Vergeleken met het gewone filterglas wordt meestal het nog betere geactiveerd filterglas AFM gebruikt. Met AFM wordt het oppervlak van de glaskorrels speciaal behandeld en elektrisch geladen om de kleinste deeltjes en ook organisch materiaal eruit te filteren. Door het gladde oppervlak zetten zich nauwelijks bacteriën af en is de terugspoeling doeltreffender. AFM is momenteel het beste filtermateriaal.

Fibalon is een speciaal filtermedium dat geschikt en bruikbaar is met alle gangbare filtersystemen. Fibalon is verkrijgbaar als blauw materiaal voor zwembaden en bubbelbaden en is met zilver ingebed in polyester vezels. Het is in de natuur afgekeken van mos en gaat de vorming van biofilm op de vezels tegen. Het komt echter altijd tot kiemen en de scherpte van het filter is slechter dan met filterglas en vooral met AFM.

Heb ik een zandfiltersysteem nodig voor mijn zwembad?

Het antwoord op deze vraag is onvoorwaardelijk ja: een gezond zwembad heeft absoluut een zandfiltersysteem nodig. Dat ben je verplicht aan je gezondheid en die van je badgasten. Dit is de enige manier waarop je altijd plezier aan het zwemmen zult beleven.

Welk zandfiltersysteem is het juiste voor mijn zwembad?

De aankoopcriteria voor het zandfiltersysteem hangen af van:

  • de grootte van het zwembad
  • de afstand tot het zwembad
  • de plaats
  • het waterpeil (boven of onder)
  • de gewenste reinigingsprestatie
  • prijs

De grootte van het zandfiltersysteem is gemakkelijk te berekenen voor een privé zwembad. Om te berekenen welke filtratiecapaciteit het zandfiltersysteem moet bieden, is het belangrijk te weten hoeveel water er in je zwembad past. De inhoud van het zwembad moet eens in de 4 tot 6 uur gecirculeerd worden. Het hele zwembadwater moet minstens tweemaal per dag door het filter lopen. Dit resulteert in een dagelijkse bedrijfstijd van het filtersysteem van 10 – 12 uur.

Gebruik makend van het voorbeeld van een zwembad van 8 x 4 x 1,50 m met een waterinhoud van 43 m³ en een circulatietijd van 4 uur, resulteert dit in een zandfiltersysteem met een capaciteit van 10 m³/h. De diameter van het filtervat (filtersnelheid max. 50 m/u) is 500 mm.

De plaats van het zandfiltersysteem moet niet te ver van het zwembad af liggen en de leiding moet groot genoeg zijn om een afname van de prestaties te voorkomen.

De plaats van de pomp ten opzichte van het waterniveau is, zoals reeds uitgelegd, ook van belang voor het type pomp.

Welke kwaliteitskenmerken moet ik zoeken in een goed zandfiltersysteem?
Het systeem draait tien tot twaalf uur per dag en is het hart van je zwembad. Beknibbel dus niet op kwaliteit. Hoe beter de reinigingsprestaties van je systeem, hoe minder extra chemicaliën je nodig zult hebben en hoe lager je vervolgkosten zullen zijn.

een filterreservoir van hoge kwaliteit, bij voorkeur een hoog-laag filterreservoir
Uitstekend filterzand: gebruik AFM in plaats van gewoon filterzand.
Een hoogwaardige energiebesparende zwembadpomp van Speck met een goede reparatie- en onderdelenservice rondt een goed zandfiltersysteem af.

Hoeveel kost een particulier zandfiltersysteem?

Afhankelijk van de kwaliteit, de grootte van de boiler en het type en de kwaliteit van de zwembadpomp, kosten systemen voor privégebruik tussen € 150 en € 5.000.

Een voorbeeld van een hoogwaardig, compleet filtersysteem
Het Bilbao zandfiltersysteem met Speck Premium zwembadpomp. Hij is verkrijgbaar in maten van 400 – 600 mm, evenals de bijpassende pompen. Het toestel is compleet met de verbinding tussen ketel en pomp. Zand of filterglas (AFM) koop je er bij.

De technische gegevens:

  • hoogwaardige middenlaag zandfiltertank, in het midden verdeeld voor gemakkelijke zandvervanging gemaakt van glasvezelversterkt polypropyleen
  • met afvoerfilter ster in de tank en manometer
  • compleet met leidingenset voor pomp, klep en filter
  • zijdelings terugspoelventiel 1 1/2″ met de functies: Filter, Gesloten, Terugspoelen, Circuleren, Afvoeren en Spoelen.
  • werkdruk 1,5 bar, testdruk 2,25 bar
  • Speck Premium Pomp: zelfaanzuigend, gemaakt in Duitsland, met groot voorfilter en twee zelfklevende schroefverbindingen voor 50/63 mm PVC pijp
  • geschikt voor continu gebruik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in