Home Tuin Instructies: Aanleg kunstgras op balkon & terras

Instructies: Aanleg kunstgras op balkon & terras

411
0

Ze zijn nauwelijks op het oog te onderscheiden van echte gazons. Maar ook als u geen tuin heeft, hoeft u het niet zonder een groen gazon te stellen. Kunstgras leggen op een balkon of terras is snel en eenvoudig!

Kunstgras voor terras en balkon

Om een terras of balkon van een decoratief gazon te voorzien, is kunstgras het enige alternatief. Het kan zonder problemen permanent worden aangebracht op alle gladde oppervlakken. Een ingebouwd drainagesysteem laat het vocht wegvloeien, zodat er geen wateroverlast ontstaat als het regent. Het gazon kan zowel in de zomer als in de winter op het balkon of terras blijven liggen, vorstperiodes hebben er weinig invloed op. Het gras creëert een aangename ondergrond om op te lopen, zelfs op blote voeten, en geeft het balkon of terras een huiselijke aanblik. Door de moderne kunstgrassoorten is het gazon visueel nauwelijks te onderscheiden van natuurlijke gazons.

Voorbereiding van de ondergrond

Het is belangrijk om een gladde ondergrond te hebben waarop het gazon wordt gelegd. Het terras of balkon wordt volledig vrijgemaakt en de grond wordt geëgaliseerd. Alle oneffenheden moeten worden verwijderd, anders zal het kunstgras scheuren of gevaarlijke struikelblokken veroorzaken. Of de vloer nu van beton, tegels of stenen is, is bij de installatie niet van belang. Dankzij de goede drainage-eigenschappen van moderne kunstgrassoorten kan bijna elke ondergrond worden voorzien van een groen gazon.

Voorbereidend werk op het terras of balkon is niet nodig. Alleen het meten moet nog gedaan worden. De lengte en breedte van het balkon of terras worden met een metermaat bepaald, zodat u weet hoeveel graszoden u nodig hebt.

Voor de aanleg van een kunstgazon zijn de volgende zaken nodig:

 • Voldoende hoeveelheid kunstgras
 • metermaat
 • scherp mes of tapijtmes
 • kunstgras lijm
 • bevestigingsankers indien nodig

Het juiste kunstgras kiezen

Kunstgras is in veel verschillende versies verkrijgbaar bij bouwmarkten, tuincentra of online. Het wordt aangeboden op rollen van verschillende breedtes. Voor kleinere oppervlakken moeten de rollen niet te breed zijn. Aangezien de kunstgrassoorten in kleur verschillen, kunt u de gewenste grasmat het beste ter plaatse kopen. Dan is het gemakkelijker om de juiste kleur te kiezen. Er zijn goedkoopste kunstgras aanbiedingen vanaf 15 euro per vierkante meter, maar er worden ook kunstgrassoorten aangeboden met vierkante meterprijzen van 50 euro en meer. Als u lang van uw nieuwe gazon wilt genieten, kunt u beter wat dieper in de buidel tasten en een gazontapijt van hoge kwaliteit met goede drainage-eigenschappen kopen.

Aanbrengen van het kunstgras

Zodra de geselecteerde grasrollen zijn aangeschaft, is het tijd om het kunstgras te leggen. De grond moet zo droog mogelijk zijn, want dat vergemakkelijkt het leggen en voorkomt dat er vochtige plekken ontstaan. Begin aan één kant van het terras of balkon met het uitrollen van de graszoden in afzonderlijke stroken. Aan het einde van elke strook, de rol afsnijden tot de
mes om de rol op de juiste lengte af te snijden. Een stanleymes is een uitstekende manier om het gazon te verdelen. Leg zoveel stroken als nodig tot het hele oppervlak bedekt is. Er mogen geen openingen zijn tussen de stroken. Anders loop je het risico dat je erin verstrikt raakt en valt. De naden kunnen ook omkrullen en op de vloer voor struikelgevaar zorgen. Druk de naden daarom zeer stevig op elkaar

Naden vastzetten met lijm

Zodra het terrein volledig is aangelegd, wordt de kunstgraslijm gebruikt. De randen van de kunstgrasstroken worden aan elkaar gelijmd. Dit voorkomt dat ze uitglijden en creëert een dicht oppervlak zonder struikelgevaar. Ten slotte worden de graszoden met speciale ankers aan de grond bevestigd om te voorkomen dat ze wegglijden wanneer erop wordt gelopen of gespeeld. Het gazontapijt kan nog met een harde bezem worden geveegd, zodat de messen rechtop blijven staan. Zodra de lijm is opgedroogd, wat meestal niet meer dan een uur duurt, kunnen de tuinmeubelen weer worden opgeborgen. Aangezien het gazontapijt zeer gemakkelijk in vorm kan worden gesneden, kunnen zelfs ronde of gebogen gebieden worden bedekt met het kunstgrasgazon.

De volgende stappen zijn nodig voor een professionele installatie van het kunstgras:

 • Ruim het balkon of terras op
 • Maak de grond glad en droog
 • Rol het kunstgras uit en snijd het op de gewenste lengte
 • Zet de naden vast met kunstgraslijm
 • Veeg van de oppervlakte
 • Bevestig bevestigingsankers indien nodig

Verzorging van het kunstgras

Het gazon op het balkon vergt weinig onderhoud. In tegenstelling tot echt gras hoeft het oppervlak niet te worden gemaaid of gewied. Water geven is ook niet nodig. Regelmatig schoonmaken met een stofzuiger zorgt ervoor dat het gazon er mooi blijft uitzien. Grof vuil kunt u verwijderen met een bezem of een bladhark. Hondenpoep kan worden verwijderd met lauw water en een borstel. Van tijd tot tijd moet u controleren of er zich water onder het gazon heeft gevormd. Vooral als het balkon of terras aan de weerszijde ligt, bestaat anders het gevaar van schimmelvorming door de nattigheid, waardoor niet alleen het gazontapijt maar ook de ondergrond kan worden aangetast. Met de juiste verzorging kunt u tot 15 jaar genieten van het gazon op uw balkon of terras.
terras.

Creëer een huiselijke sfeer met het gazontapijt

Een kunstgrasmat op uw balkon of terras is een mooie manier om de buitenruimte van uw huis een decoratief tintje te geven. Door te kiezen voor een kwalitatief kunstgras creëer je een huiselijke sfeer die uitnodigt om buiten te vertoeven. Door zijn onderhoudsarme eigenschappen is gazontapijt ideaal voor plaatsing op gladde vloeren.

In vergelijking met natuurgras heeft kunstgras het voordeel dat het weinig onderhoud vergt. Bovendien heeft het een hoger draagvermogen en is het ook minder gevoelig voor slecht weer.

Kunstgras wordt hoofdzakelijk vervaardigd volgens het zogenaamde tuftingproces. De hiervoor gebruikte garens zijn gemaakt van polypropyleen, polyethyleen of polyamide. De zogenaamde “tuft backing” die door de garens wordt gevormd, is met latex gecoat en bovendien gestabiliseerd.

Kunstgras is comfortabeler om op te lopen en duurzamer dan natuurgras. Kunstgras kan ook worden gebruikt om oneffen oppervlakken, bijvoorbeeld voegen, te egaliseren.

Er zijn echter verschillende kwaliteiten kunstgras, die er afhankelijk van het beoogde gebruik ongeveer hetzelfde uitzien, maar een andere vezelstructuur of vezeldichtheid of poolhoogte hebben. Daarom moeten de graszoden altijd worden afgestemd op het specifieke gebruik.
De installatie van kunstgras is eenvoudig. De afzonderlijke stroken worden tegen elkaar gelegd voor de installatie. De stroken worden op de naden met de hand afgesteld en de naden worden met kunstgraslijm vastgezet. Nadat het kunstgras is gelijmd en uitgehard, wordt het meestal opgevuld met kwartszand en rubbergranulaat. Het vulpeil moet altijd worden gecontroleerd.

Kunstgras is in doe-het-zelfzaken verkrijgbaar in verschillende breedtes of per meter. Kunstgras is niet alleen verkrijgbaar in groen, maar ook in andere kleuren, zoals grijs of blauw. De kosten van kunstgras zijn relatief hoog in vergelijking met natuurgras, maar de onderhoudskosten zijn laag, omdat in tegenstelling tot natuurgras het gazon besproeien, maaien, wieden en bemesten niet meer nodig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in