Home Zwembad Installatiemateriaal voor het zwembad: Dit heb je allemaal nodig

Installatiemateriaal voor het zwembad: Dit heb je allemaal nodig

153
0

Een goed onderhouden zwembad is een visuele verfraaiing en biedt gunstige gebruiksmogelijkheden. Opdat je naar hartelust in je nieuwe zwembad kunt baden en zwemmen, moet het zwembad aangesloten zijn op een complex systeem. Dit komt omdat alleen de soepele werking van de afzonderlijke elementen het opstarten van een filtersysteem, een zwembadverwarming en de gerichte waterbeweging mogelijk maakt en zo een goede waterkwaliteit in stand houdt.

In een goed geïnstalleerd zwembad zuigt de skimmer (oppervlakte afzuiging) het water op en voert het naar het filtersysteem. Daar wordt het gereinigd en dan via de inlaat sproeiers weer in het zwembad gevoerd. Een aangesloten zwembadverwarming zorgt voor een aangename badtemperatuur van het water. De basis voor een vakkundige installatie van de zwembadtechniek is het juiste installatiemateriaal. Wat je moet weten vind je hier.

Welk installatiemateriaal is beschikbaar?

Afhankelijk van het type zwembad zijn verschillende onderdelen nodig voor de installatie van een zwembad. Voor grotere ingegraven zwembaden is de behoefte aan installatiemateriaal uitgebreider dan voor kleine ingegraven zwembaden. De omvang van bijkomende uitrustingselementen beïnvloedt ook de behoefte aan installatiemateriaal. Om je een eerste overzicht te geven, stellen we hieronder 7 belangrijke onderdelen en hulpmiddelen voor:

tapklem

De stootklem hoort bij de PVC hulpstukken. Hun taak is te zorgen voor de ontvangst van kleppen voor de meetwaterleidingen en voor de injectiekleppen van automatische doseersystemen. Bij de bouw van zwembaden worden meestal aftapkokers van stabiel PVC plastic gebruikt. Tappende hulzen zijn er in verschillende uitvoeringen.

De afzonderlijke versies verschillen in hun uitlaten en diameters. Sommige modellen hebben ook een inwendige schroefdraad. Als je een aftakking op een bestaande leiding wilt zetten, is het voldoende om op de beoogde plaats de aftakklem vast te schroeven. Dan kun je een gat in de pijp boren en er een tak opzetten. Alvorens dat te doen moet echter eerst het water uit de betreffende pijp gelaten worden.

2e hoes

Net als de tapbus hoort ook de inbus bij de hulpstukken. Een mof is gemaakt van hard PVC of roestvrij staal en wordt gebruikt als verbindingsstuk voor leidingen bij de aanleg van een zwembad. Door het gebruik van koppelingen zijn ononderbroken verbindingen mogelijk (zelfs voor pijpen met verschillende diameters). Als je buizen van verschillende materialen met elkaar wilt verbinden, kun je alleen flexibele rubber verbindingen gebruiken.

Als de pijpen daarentegen van hetzelfde materiaal zijn, kunnen lijmverbindingen gebruikt worden. Houd er echter rekening mee dat de pijp beschadigd kan worden als je de mof later verwijdert. De bevestiging gebeurt met behulp van een klem. Als alternatief kunnen mouwen ook gelijmd worden.

pluggen

Pluggen zijn de naam voor speciale sluitingen die gebruikt worden om inlaatpijpen en skimmers af te sluiten. Vooral in de winter is het gebruik van pluggen of winterpluggen onmisbaar. Ze blokkeren de watertoevoer en voorkomen zo vervelende vorstschade in de leidingen. Pluggen zijn gemaakt van rubber of roestvast staal en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Door de plug op de betreffende pijp te schroeven, zit hij stevig vast en kan hij er niet uitgeduwd worden.

kogelkraan

De kogelkraan bestaat uit een onderdeel met een geperforeerde kogel waarvan de functie gebaseerd is op het regelen van de waterstroom (waarbij de kogel als afsluitlichaam fungeert). Continue verstelling is niet mogelijk met de kogelkraan. Het kan alleen gesloten of geopend worden. Behalve de eenvoudige versie zijn er ook tweeweg en drieweg kogelkranen. Zoals uit de aanwijzing blijkt, is sluiten en openen in drie richtingen mogelijk met dit ontwerp. Kogelkranen zijn verkrijgbaar met verschillende stroomsnelheden. Afhankelijk van het model zijn ze gemaakt van PVC, messing of roestvrij staal.

Maar niet elke kogelkraan is geschikt voor elk zwembad. Als je een zwembad hebt dat elke zomer verbouwd wordt en ten laatste in de herfst weer afgebroken, is een PVC kogelkraan voldoende. Als je een permanent geïnstalleerd zwembad hebt, maak je de juiste keuze met een duurzame messing of roestvrij stalen kogelkraan. Behalve een handbediende kogelkraan heb je ook de mogelijkheid een elektrisch model met automatische bediening te kiezen.

pijp/leidingwerk

Een ander belangrijk installatiemateriaal voor je zwembad is het leidingwerk. Je hebt dit nodig om de inlaatjets, de afschuimer of, indien nodig, de vloerafvoer met het filtersysteem te verbinden. Er zijn stijve en flexibele leidingen van roestvast staal en PVC. Als je het leidingwerk liever in de grond legt, is het zinvol om flexibele PVC pijp van 50 mm dikte te gebruiken.

Als de grond beweegt, past de PVC pijp zich zonder problemen aan. Stijve buis is ook geschikt boven de grond. De installatiemethode hangt af van het materiaal. Terwijl eenvoudig lijmen voldoende is voor PVC buizen, moet de roestvast stalen variant gelast worden.

fittingen

De term beslag komt uit het Engels en betekent zoiets als passtuk. Het is een klein plastic onderdeel dat in verschillende ontwerpen bij de bouw van zwembaden gebruikt wordt. Voor de installatie van je zwembad heb je hulpstukken nodig, bijvoorbeeld om twee PVC slangen met elkaar te verbinden, een slang met een pijp of een slang met een schroefdraad.

Voor dit doel zijn er hulpstukken om te lijmen en flexibele hulpstukken. Terwijl de eerste soort op de gebruikelijke manier op de respectieve tegenhanger moet worden vastgelijmd, kun je met flexibele hulpstukken werken zonder helemaal geen lijm te gebruiken.

tangit

Tangit is een doeltreffend product voor het lijmen van verbindingen en reparaties aan een pijp of pijpleiding van PVC. Als gecertificeerde speciale lijm heeft Tangit zich bewezen bij het verlijmen en afdichten in de zwembadbouw. Vanwege zijn uitstekende effectiviteit wordt Tangit ook gebruikt bij brandbeveiliging, naast andere toepassingen.

Installatiemateriaal voor het aansluiten van een zwembadverwarming en de werking ervan

In onze breedtegraden is zwemmen in een zwembad niet mogelijk zonder een zwembadverwarming. Als je je zwembad wilt verwarmen met gratis zonne-energie, is het de moeite waard te investeren in een zonneboiler. Je hoeft geen vakman te zijn om je zwembad op een zonneboiler aan te sluiten. Met eenvoudige instructies en het juiste installatiemateriaal kan de installatie door niet-professionelen gedaan worden. In principe heb je nodig:

  • Zonne-absorber
  • Mouwen
  • Eindstukken
  • Klemmen
  • Geperforeerde tape
  • Dwarssteun
  • Spiraalslang of -pijp van PVC
  • Mogelijk schroefverbinding van PVC
  • Plakhoek
  • 3-weg ventiel
  • T-stuk/ PVC
  • Lijm (Tangit)
  • Schoonmaker (Tangit)

Een zwembadverwarming op zonne-energie wordt altijd na het zandfiltersysteem in de bypass geïntegreerd. Op deze manier stroomt het door het filtersysteem gereinigde water eerst door de omloopklep en wordt van daaruit door het zonnesysteem getransporteerd. De door de zonabsorbers geabsorbeerde zonnestralen worden in de vorm van warmte overgedragen op het water dat door de fijne buizen stroomt.

Het verwarmde water wordt dan terug in het zwembad gepompt via de bypass en door de inlaat sproeiers. Om ongelijkmatige stroming en de vorming van luchtbellen te voorkomen, moet bij de installatie van een zwembadverwarming op zonne-energie de inlaat op het laagste punt en de retour op het hoogste punt geïnstalleerd worden.

Om de verwarmingsintensiteit van je zwembadverwarming op zonne-energie te optimaliseren, kun je ook een drijvend zonne-dekzeil gebruiken. Als alternatief is het ook denkbaar om een elektrische zwembadverwarmer aan te sluiten, die met het juiste installatiemateriaal en de juiste instructies even gemakkelijk te installeren is. Een elektrisch zwembadverwarmingssysteem brengt echter extra bijkomende kosten met zich mee, die (afhankelijk van de intensiteit van het gebruik) op je elektriciteitsrekening tot uiting komen.

Wil je het zwembad zelf installeren of het door een vakman laten doen?
De laatste jaren zijn doe-het-zelf privé zwembaden een echte trend geworden. De redenen hiervoor zijn vooral gebaseerd op kostenbesparing en het plezier van doe-het-zelven. Intussen zijn er verschillende soorten zwembaden die je met een beetje technische kennis gemakkelijk zelf kunt aanleggen. De meeste zijn staalwandige zwembaden, polystyreen zwembaden, houten zwembaden en betonnen zwembaden met slijtvaste PVC folie bekleding.

De dingen worden pas ingewikkeld als het gaat om het samenstellen van de zwembadtechniek. Tenminste als je de afzonderlijke installatiestappen nog niet behandeld hebt en niet over geschikt installatiemateriaal beschikt. Als de zwembadtechniek niet goed geïnstalleerd is, kan dat leiden tot storingen tijdens de werking van het zwembad.

Als je over enige handigheid beschikt en van plan bent de zwembadtechniek zelf in je zwembad te installeren, heb je de gelegenheid om je vooraf voldoende te informeren of advies in te winnen bij een specialist.

Uitgerust met het juiste installatiemateriaal voor je project en een basiskennis van de techniek, is de installatie ook voor een groot deel onder eigen regie mogelijk. Alleen de elektrische aansluitingen moet je voor je eigen veiligheid aan een vakman overlaten.

Als je je niet zeker voelt van het zelf installeren van het systeem, aarzel dan niet om er meteen een specialist bij te halen. Niettemin kun je, om de kosten zo laag mogelijk te houden, zelf allerlei voorbereidend werk doen, zoals het leggen van de kabels, en de installatiematerialen leveren.

Tips en trucs voor het installeren van een zwembad

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je een zwembad installeert. Je kunt dit werk gemakkelijker maken met een paar handige tips en trucs. Het is ook gunstig om handig gereedschap bij de hand te hebben, naast de installatiematerialen die je nodig hebt.

1. maak uitsparingen en plaats spuitmonden

Klassieke doe-het-zelf stalen wandzwembaden worden vaak geleverd zonder de nodige uitsparingen die nodig zijn om de accessoires te installeren. In dit geval moet je zelf de uitsnijdingen maken. En dat doe je door het binnenste metalen stuk uit te snijden en dan de scherpe randen van de uitsparing af te bramen, af te dichten en af te werken met corrosiebescherming.

Pas dan kun je het zwembad bekleden met de bijbehorende binnenste PVC afdekking. Om te voorkomen dat er rimpels in de zwembadfolie ontstaan, moet het waterpeil maximaal 20 cm onder de uitsparingen komen. Je kunt dan de liner aan de bovenrand van het zwembad hangen en hem voorzichtig uitsnijden op de plaats waar je het inlaatmondstuk wilt inbrengen.

Nadat je de eerste afdichting (tussen de zwembadfolie en de stalen wand) geplaatst hebt, leid je het mondstuk met de tweede afdichting door de uitsparing. Draai de borgmoer op de buitenste zwembadwand vast met een pijpsleutel. Ga dan verder met de biezen.

2. afstanden houden

Bij het leggen van de leidingen is het belangrijk de nodige afstanden aan te houden en de betreffende leiding gewetensvol af te dichten. Dit komt omdat als er hoge druk in de pijpen staat of zich een gat in de pijp vormt, het hele circuit onderbroken kan worden. Het is ook belangrijk te weten dat niet elke buis geschikt is om in een zwembad te leggen.

3. teflon voor afdichting

Gebruik alleen teflon tape voor het afdichten van schroefdraadverbindingen. Maar zorg ervoor dat de fitting nog steeds zonder veel kracht te gebruiken vastgeschroefd kan worden. Als je later de fitting wilt los- en weer vastschroeven, kan er lekkage optreden. Daarom is het raadzaam zo’n schroefverbinding maar één keer in te draaien en, indien mogelijk, niet meer los te maken.

4. instructies voor het lijmen van verbindingen

Snijd eerst het uiteinde van de te lijmen pijp in een rechte hoek af, en schuin het dan af in een hoek van 15 graden. De volgende stap is het ontbramen van het stuk pijp.

Maak, voor je begint te lijmen, de plek waar je wilt lijmen schoon met een stuk keukenpapier. Dit is belangrijk omdat zelfs kleine vuildeeltjes lekken kunnen veroorzaken. Vervolgens moet je de diepte van het schoongemaakte stuk pijp meten en het dienovereenkomstig afsnijden.

Als je hiermee klaar bent, neem je een stuk crêpepapier en breng je er een speciaal reinigingsmiddel voor lijmverbindingen op aan. Tangit, een zogenaamde PVC-U/C ABS reiniger, is geschikt voor dit doel. Gebruik het om de te lijmen oppervlakken schoon te maken.

Dan kun je de PVC lijm mengen en met een schone kwast gelijkmatig op de te verlijmen oppervlakken aanbrengen. Op de pijp moet de lijm iets royaler aangebracht worden, terwijl op de fitting een dun laagje volstaat.

Nadat je de lijm hebt aangebracht, ga je snel te werk om de pijp of slang en de fitting aan elkaar te verbinden. Binnen 3 tot 4 minuten moet het buis- of slangstuk aan de fitting vastgemaakt zijn (zonder te draaien), anders bestaat het gevaar dat de lijm voortijdig droogt. Na een paar seconden moet de hechting beklijven.

Besteed aandacht aan de juiste plaatsing van het installatiemateriaal

Voor de installatie van een zwembad is niet per se de hulp van een vakman nodig. Met de juiste installatiematerialen en kennis voor je project, kun je je zwembad zelf goedkoop installeren en er verschillende voorzieningen aan toevoegen. Als je niets kunt doen met installatiemateriaal, dan kies je best de gemakkelijke weg en laat je je zwembad door een vakman installeren. Zo ben je er zeker van dat aan al het belangrijke gedacht wordt en dat je thuiszwembad soepel zal lopen. Op onze site vind je een ruime keuze aan installatiemateriaal dat je nodig hebt om je persoonlijke droomzwembad te voltooien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in