Home Aankoophulp Infraroodsturing – het besturingscentrum van uw thuissauna

Infraroodsturing – het besturingscentrum van uw thuissauna

182
0

In het verleden was de belangrijkste uitrusting in een sauna of stoombad een grote kachel, die meestal met hout werd gestookt. De temperatuur en vochtigheid werden eenvoudig geregeld door meer hout toe te voegen en een aftreksel te maken of de deur te openen. Onder deze omstandigheden kan er nauwelijks sprake zijn van controle. De laatste jaren heeft de technologie echter ook haar weg gevonden naar de sauna. Tegenwoordig worden saunakachels meestal elektrisch aangedreven. Vaak zijn het ook radiatoren die infrarood gebruiken voor verwarming. Infrarood folies worden ook gebruikt voor verwarming. Niet alleen het type verwarming heeft zich verder ontwikkeld, maar ook de apparatuur is moderner geworden, bijvoorbeeld dimbare lichtopbrengst en andere elektronische componenten. Voor de bediening wordt een besturingseenheid gebruikt, bijvoorbeeld een infraroodbesturing van Sentiotec. Hierop kan een voedingseenheid, of indien nodig meerdere, worden aangesloten.

Wat is een infrarood bediening?

De infraroodsturing is de centrale eenheid van de sauna. Hij regelt de afzonderlijke componenten, zoals infraroodstralers of folies. Met behulp van de infraroodbediening kunt u bijvoorbeeld de temperatuur en de vochtigheid regelen. Met een dimbare lichtuitgang kan de lichtintensiteit nauwkeurig worden geregeld, of u kunt een vooraf gedefinieerd programma starten of individuele wijzigingen aanbrengen. De infraroodregeling dankt haar naam aan het feit dat zij speciaal is ontworpen om infraroodstralers of -folies te regelen.

Hoe werkt een infraroodbediening?

Als voorbeeld dient een infrarood bediening van Sentiotec. De controle bestaat uit 4 delen:

 • Stroomvoorziening
 • Bedieningseenheid
 • Vermogenseenheid
 • Sensoren

Voedingseenheid

De voedingseenheid wordt gebruikt om de besturingseenheid van stroom te voorzien. Apparaten zoals de infraroodbediening van Sentiotec werken op 230 volt wisselstroom. Krachtstroom is meestal niet nodig. Niettemin moet de installatie om veiligheidsredenen door een vakman worden uitgevoerd, omdat er veel warmte en een hoge vochtigheidsgraad in de sauna is.

Een onjuist geïnstalleerde voeding kan kortsluiting veroorzaken. Levensgevaarlijk!

Bedieningseenheid

Het bedieningspaneel is het belangrijkste onderdeel van de besturingseenheid. Het wordt soms ook het bedieningspaneel genoemd. Afhankelijk van het type infraroodbediening kan deze aan de buitenkant van de deur of binnenin de sauna worden gemonteerd. Het bedieningspaneel vervult 2 taken. Aan de ene kant wordt het gebruikt om commando’s in te voeren in de besturingseenheid. Aan de andere kant is het bedieningspaneel ook een display. Dit betekent dat u de temperatuur en de vochtigheid of zelfs de tijd op het bedieningspaneel kunt aflezen. Bij moderne producten, zoals de infraroodsturing van Sentiotec, is het bedieningspaneel uitgevoerd als touchscreen. Er zijn ook modellen die via een app met een smartphone of via spraakbesturing kunnen worden bediend. Een infraroodbediening wordt meestal geleverd met slechts één bedieningspaneel. Bij de infraroodsturing van Sentiotec kunt u desgewenst een tweede bedieningspaneel bestellen en de infraroodsturing zowel van binnen als van buiten bedienen.

Vermogenseenheid

De voedingseenheid is de elektrische verbruiker die moet worden bestuurd. Dit kan bijvoorbeeld een dimbare lichtuitgang zijn waarop één of meer lampen zijn aangesloten. Vaak is ook een infraroodstraler of -folie aangesloten op de besturingseenheid. Een elektrische saunakachel of een ventilator of ventilatiesysteem kan echter ook als krachtbron dienen. De maximale belasting van een voedingseenheid staat vermeld in de productbeschrijving en de gebruiksaanwijzing van de infraroodbedieningseenheid. De belasting door de vermogenseenheid wordt gespecificeerd in kW. Deze mag in geen geval worden overschreden.

Sensoren

Sensoren worden soms ook meetsensoren genoemd. Zij zijn verbonden met de regeleenheid en meten belangrijke parameters zoals temperatuur of vochtigheid. Bovendien dienen sensoren ook als veiligheidsvoorzieningen. Zij controleren bijvoorbeeld voortdurend de temperatuur bij een voedingseenheid zoals een radiator of een saunakachel. Als de temperatuur een bepaalde grens overschrijdt, schakelt de sensor de voedingseenheid automatisch uit.

Voordelen van een infraroodbediening

 • De infraroodbediening vereenvoudigt de bediening. U heeft geen handleiding nodig
 • Veel functies kunnen automatisch worden geregeld
 • De infraroodbediening van de sauna kan worden geïntegreerd in het Smart Home System.
 • Verhoogde veiligheid door automatische uitschakeling
 • Modulaire infraroodbediening kan worden uitgebreid.
 • Nadelen van een infraroodbediening
 • Er kunnen problemen zijn met de compatibiliteit tussen de voedingseenheid en de besturingseenheid.
 • Het achteraf inbouwen van een besturing is niet altijd mogelijk.
 • Het aantal vermogenseenheden per regeling is beperkt.

In het algemeen zijn de voordelen van een infraroodbediening veel groter dan de nadelen. Als u niet meteen een systeem bestelt, is het de moeite waard uw sauna achteraf uit te rusten met een infrarood besturingseenheid. Ga echter van tevoren na of aanpassing achteraf technisch mogelijk is.

Wat kun je doen met de infrarood bediening?

Het systeem heeft een manuele en een automatische modus. In de manuele stand kunt u bijvoorbeeld de temperatuur precies zo instellen als u zelf wilt. Als het licht dimbaar is, kunt u de sterkte van het licht naar wens aanpassen, van helder tot gedimd. Op de dimbare lichtuitgang kan ook een gekleurd licht worden aangesloten om van kleur te veranderen.
De regeling kan ook zo worden geprogrammeerd dat de infraroodstralers na een bepaalde tijd uitschakelen.

De automatische stand is een groot gemak. Heeft u zin in een Finse sauna of wilt u liever ontspannen met aromatherapie? U hoeft alleen maar het juiste programma op het bedieningspaneel te selecteren en de infraroodbediening doet alles voor u. De radiatoren worden gestart en het infrarood verwarmt de cabine tot een ingestelde temperatuur. Als je klaar bent, pak je gewoon je spullen en vertrek je. Het programma voor infraroodregeling schakelt de radiator of de folies voor infrarood uit, laat de ventilator even draaien en schakelt dan het licht uit.

Nog beter is de afstandbediening. Hiervoor heeft de besturingseenheid echter een verbinding met het Internet nodig. Meestal gebeurt dit via WLAN. De bediening gebeurt via een app op uw smartphone. Als u bijvoorbeeld na een zware dag op weg naar huis bent, kunt u onderweg via de app een automatisch programma starten. Als u thuiskomt, staat de sauna al op u te wachten en verwelkomt u met weldadige infraroodwarmte en aromatische geuren.

Op het gebied van de elektronica gaat de technologie snel vooruit. Bekende fabrikanten als Sentiotec en anderen brengen voortdurend nieuwe producten uit.

Waarop moet u letten bij de aankoop van een infraroodbediening?

Welke controle voor u geschikt is, hangt af van een aantal factoren.

Geïntegreerde besturingseenheid of ombouwkit?

Sommige kachels of saunakachels worden in de fabriek geleverd met een geïntegreerde besturingseenheid. U hoeft zich geen zorgen te maken over de installatie. Met een dergelijk systeem kunt u bijvoorbeeld de temperatuur regelen of de voor- of naverwarmingstijd instellen (in het geval van een stoomsauna). Anderzijds zijn de functies betrekkelijk beperkt en is het systeem moeilijk of onmogelijk uit te breiden.
De situatie is anders als u uw sauna achteraf uitrust met een infraroodsturing. U kunt meerdere voedingseenheden op het bedieningspaneel aansluiten en bijvoorbeeld een lichtuitgang aansluiten en de verlichting regelen. Met een dimbare lichtopbrengst kunt u de verlichting niet alleen aan- en uitzetten, maar ook de helderheid aanpassen.

Verenigbaarheid

Let er bij de aankoop op dat u de bestaande apparaten of voedingseenheden kunt aansluiten op de infraroodbediening. Helaas is dit niet altijd mogelijk. In veel gevallen zal een blik op de gebruiksaanwijzing helpen om het probleem op te helderen. Een Sentiotec infraroodsturing is compatibel met de apparaten van de meeste fabrikanten.

Functie en uitrusting

Een goed infraroodbesturingssysteem moet een programmeerbare voorverwarmingstijd hebben, zodat de sauna aangenaam warm is wanneer u de deur opent. Voor een stoombad is ook een naverwarmingstijd nodig, zodat de hoge vochtigheid niet condenseert en schimmelgroei bevordert. Daarom blijven de saunakachel en de ventilator na het uitschakelen van de sauna nog een tijdje draaien, waardoor de luchtvochtigheid daalt.
Het is ook aan te bevelen de sauna uit te rusten met 2 sensoren om de temperatuur te meten. Een ervan bevindt zich ter hoogte van de bank, de andere dicht onder het plafond. Dit maakt het mogelijk de temperatuur nauwkeurig te meten. Als u ook de verlichting wilt regelen, hebt u een systeem nodig dat een lichtopbrengst kan regelen.
Systemen met WLAN worden steeds populairder. Zo kunt u de sauna onderweg bedienen en bijvoorbeeld inschakelen voordat u thuiskomt.

Veiligheid

Hoewel infraroodstralers niet zo gevaarlijk zijn als klassieke saunakachels, moet een infraroodstraler toch over verschillende veiligheidsvoorzieningen beschikken. Daartoe behoren noodafschakelingen die de saunakachel of -emitter uitschakelen als de temperatuur een maximumwaarde overschrijdt. Oudere systemen werken met capillaire buizen. Deze bevatten een vloeistof die uitzet bij verhitting door stoom of infrarood, waardoor een schakelaar wordt geactiveerd die de verwarming of oven uitschakelt. Nieuwe systemen hebben een elektronische sensor die de kachel of saunaoven uitschakelt als de temperatuur te hoog oploopt. De sensor moet worden gemonteerd in het heetste deel van de sauna: boven de kachel of saunaoven aan het plafond.

TIP: Zorg er bij het verlaten van de sauna altijd voor dat er geen voorwerpen op de saunakachel of de radiator blijven liggen en dat de deur gesloten is. Dit zal branden voorkomen!

Waar moet u op letten tijdens de installatie?

De installatie van de infraroodbediening mag alleen door een vakman worden uitgevoerd. Dit geldt zowel voor de voedingseenheid als voor de besturingseenheid. De sensoren moeten correct worden geplaatst en nauwkeurig worden gekalibreerd. Dit vereist specialistische kennis en ervaring. Alleen op die manier kan de goede en veilige werking van het systeem worden gegarandeerd. Er worden hoge eisen gesteld aan de veiligheid van het systeem vanwege de hoge temperaturen en soms hoge vochtigheidsgraad in de sauna.
U kunt de programmering van het systeem overnemen en de infraroodstralers aanpassen aan uw individuele smaak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in