Home Tuin Houten tuinmeubelen overspuiten – stap voor stap handleiding

Houten tuinmeubelen overspuiten – stap voor stap handleiding

175
0

Veroudering kan zijn tol eisen van houten tuinmeubelen. Als de beschermende vernis daaronder lijdt, moet u hem beslist vernieuwen.

Hout is een klassieker die altijd actueel is gebleven. Het is nog steeds een zeer populair materiaal voor tuinmeubelen, wat te danken is aan zijn rustieke stijl. Houten meubilair past ook heel harmonieus in het natuurlijke tuinlandschap en scoort bijzonder goed op het vlak van duurzaamheid en kwaliteit. Ook de milieuvriendelijkheid van hout, dat na verwijdering voor bijna honderd procent kan worden gerecycleerd, is niet te versmaden.

Tropische houtsoorten zijn zeer resistent

Bomen komen voor op vele breedtegraden van de aarde, en zo verschillend als de klimaten zijn die deze bomen kenmerken, zo verschillend is ook de kwaliteit van het hout dat voor de vervaardiging van meubels wordt gebruikt. Als het gaat om de weerbestendigheid en veerkracht van inlandse houtsoorten, zijn deze vaak in het nadeel vergeleken met tropische houtsoorten. Vooral tropische houtsoorten hebben hier een voordeel dankzij hun omgeving.

Twee voorbeelden van exotische kwaliteitshoutsoorten die zeer geschikt zijn als tuinmeubelmateriaal zijn:

“Rattan:

Dit hout is afkomstig van de Zuidoost-Aziatische rotanpalmboom, die in de bossen daar vooral opvalt door zijn lange, stengelachtige groei. Het is uiterst plooibaar en taai, en wordt sinds het koloniale tijdperk door de hele wereld zeer gewaardeerd als een perfect weef- en steunmateriaal voor buitenmeubelen.

“Teakhout:

Teak is ook afkomstig van een boom die in Zuid-Aziatische klimaten voorkomt. De kwaliteit van teak ligt in de van nature hoge verzadiging van hars, die het hout vrijwel dezelfde soepelheid geeft als inlandse houtsoorten die net geolied zijn. Dit is bijzonder voordelig voor tuinmeubelen.

Hout vergt veel zorg

Hoezeer hout ook een aura van traditie en gezelligheid uitstraalt, het grootste nadeel is dat het regelmatig onderhoud vereist. Houten meubelen kunnen rotten in vochtige omstandigheden of worden aangetast door UV-licht. Daarom is het verplicht om uw houten tuinmeubelen elk tuinseizoen op beschadigingen te controleren.

Vaak is het de vernis die na een paar jaar afbladdert. Als dit het geval is met uw tuinmeubelen, koop dan niet meteen nieuwe, maar schilder ze gewoon opnieuw. Dit is helemaal niet moeilijk. Volg gewoon de instructies hieronder.

Instructies voor het opnieuw verven van houten tuinmeubelen

Stap 1 – Verwijder de oude vernislaag:

Eerst moet u de oude vernislaag van uw tuinmeubelen verwijderen, zodat het overspuiten niet ongelijkmatig wordt. De beste manier om dit te doen is met een verfstripper, een staalborstel of, zoals op de foto, een schuurmachine.
Als dat gedaan is, moet u een plamuurmes pakken en de laatste restjes verf wegschrapen.

Stap 2 – Ruw het oppervlak op:

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe verflaag geschikt voor hout goed hecht, moet u het houtoppervlak nu opruwen met schuurpapier of een elektrische schaaf. Na het schuren is het belangrijk het schuurstof van het oppervlak te verwijderen. Hiervoor kunt u het beste een stofdoek of een microvezeldoek gebruiken.
Belangrijk:
Veeg het oppervlak nooit af met een vochtige doek, omdat het vocht dan in het hout dringt, waardoor de grondverf daarna niet goed meer hecht.

Stap 3 – Houten tuinmeubelen gronden:

Nu bent u klaar om uw houten tuinmeubelen te gronden. Zorg ervoor dat u altijd in dezelfde richting schildert met het penseel. Zo krijgt u een mooi glad oppervlak.
Laat de primer een nacht drogen. Het is het beste om de tuinmeubelen naar binnen te verplaatsen. Zo bent u er zeker van dat de kat van de buren zich ’s nachts niet op het meubilair nestelt en de verf verpest.

Stap 4 – De houten tuinmeubelen opnieuw verven:

Zodra de primer mooi droog is, kunt u de gekleurde Sigma verf van uw keuze aanbrengen met een verfkwast of glazuurkwast. Ook hier moet u ervoor zorgen dat de verf gelijkmatig in één richting wordt aangebracht.
Laat alles vervolgens goed drogen, plaats de houten meubelen terug in de tuin en geniet van de nieuwe look.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in