Home Tips Hoogteverschil tuin opvangen – tips

Hoogteverschil tuin opvangen – tips

235
0

Slechts zelden genieten tuiniers het voorrecht van een vlakke tuingrond, alsof die met een liniaal is afgetekend. Daarom is het raadzaam om storende hoogteverschillen te nivelleren alvorens gazons en bloembedden aan te leggen of patio’s en paden te bestraten. In de meeste gevallen kunt u zich het kostenintensieve werk van een gespecialiseerd bedrijf besparen. Deze gids staat vol met tips en trucs over hoe je zelf je tuin kan egaliseren.

Bepaling van het maximale hoogteverschil – zo werkt het

De eerste stap bij het egaliseren van uw tuin is het markeren van het gehele gebied dat u wilt egaliseren. Gebruik de volgende methode om het bestaande hoogteverschil dat geëgaliseerd moet worden nauwkeurig te bepalen:

  • Sla houten palen in de grond rondom het gebied.
  • Span touwtjes enkele centimeters boven de grond
  • Hang een schietlood aan de touwtjes om het hoogste punt in het terrein te bepalen

Door op verschillende punten te meten met een schietlood en een meetlint, kunt u tot op de centimeter nauwkeurig bepalen in welke mate het oneffen oppervlak moet worden geëgaliseerd. Om het overzicht te bewaren, is het ideaal de waarden te markeren en te noteren. Houdt u rekening met een afschot van 2 cm per strekkende meter vanaf het huis, zodat u later geen problemen krijgt met de afwatering.

De grond egaliseren – stap-voor-stap instructies voor het ruwe planum
Na de cijfermatige documentatie van de rechtzetting kan het grondwerk beginnen. Alles wat nodig is om de oneffen tuin professioneel te egaliseren is een schop, een hark en een roller. Hier is hoe je juist te werk gaat, stap voor stap:

  • Til de bestaande zode met een spade van het grondoppervlak.
  • Ideaal is het verspreiden van een onkruidvlies voor een onderhoudsarme tuin
  • Verspreid achtereenvolgens de teelaarde over het terrein en strijk het glad met een hark
  • Meet herhaaldelijk de voortgang van het rechttrekken met een schietlood en meetlint.


In de laatste stap, egaliseert u het gebied met een gazonroller

Voor het egaliseren van een groot oppervlak kunt u bij bouwmarkten diverse machines en materieel goedkoop huren. Een zodensnijder verwijdert oude zoden of een hobbelig gazon in een handomdraai. Een grondfrees maakt de grond los om wortels te verwijderen. Gebruik een kleine trilplaat om de opgevulde bovengrond te egaliseren. De minigraafmachine verplaatst moeiteloos een groot volume grond.

De laatste oneffenheden wegwerken met een fijne onderlaag – zo gaat dat
Geef de grond na de ruwe egalisatie ten minste 2 weken de tijd om te bezinken. Meet na deze periode het niveau opnieuw met een waterpas. Waar de grond is verzakt, egaliseert u deze laatste oneffenheden met een mengsel van teelaarde en compost. Bewerk het gebied met een hark en een grasroller tot u een fijn kruimelige grond hebt. Deze fijne ondergrond vormt de perfecte basis voor allerlei soorten planten.

Tips

Als u uw tuin aan het egaliseren bent, is dit een uitstekende gelegenheid om de kwaliteit van de tuingrond te verbeteren. Zandgrond wordt beter in het vasthouden van water en voedingsstoffen met rijpe compost. Maak verdichte leem- en kleigrond los met zand, perliet en bladaarde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in