Waterslag is een loodgietersvoorwaarde die maar al te bekend is. Het is een irritant geluid als een knal die grenst aan opzienbarend. En hoewel je het misschien wilt wegwuiven als een van die onschadelijke alledaagse geluiden, kan het uiteindelijk je loodgieterssysteem schaden. Als je de grondbeginselen van waterslag leert kennen en hoe je het kunt verhelpen, kun je je duizenden dollars aan reparaties besparen.
Hoe weet je of je waterslag hebt
Waterslag, of hydraulische schok, is zowel een geluid als een gewaarwording. Je draait een kraan dicht als een tamelijk hoorbare knal de pijpen doet trillen. Omdat geluid trilling is, is het vaak sterk genoeg om het onder je hand te voelen als je de kraan of het handvat vasthoudt. Je ziet zelfs de tik lichtjes verspringen.
De schok van het waterslaan kan zelfs serviesgoed en glazen in kasten doen trillen. Je kunt ook het geluid horen resoneren in de interne structuur van het huis.
Wat veroorzaakt waterslag
Waterslag ontstaat doordat het water snel wordt afgezet. Terwijl gootstenen, badkuipen en douchekranen waterslag kunnen veroorzaken, veroorzaken meer gebruikelijke wasmachines en vaatwassers waterslag omdat ze het water sneller kunnen afsluiten dan met de hand. Deze toestellen gebruiken magneetkleppen die kunnen sluiten in zo weinig als 30 milliseconden.
Het alarmerende geluid wordt veroorzaakt door het plotseling stoppen van de waterstroom. Hierdoor raken de watertoevoerbuizen bouten, balken, balken of zelfs andere watertoevoer- of afvoerbuizen.
Tip
Hoewel je het misschien niet zo luid hoort, kan waterslag ook een probleem zijn met kunststof waterleidingbuizen zoals CPCV en.PEX. En het mogelijke risico van leidingbeschadiging bestaat nog steeds. Als je open plekken hebt waar plastic leidingen bloot liggen, wees er dan op bedacht dat de leidingen kunnen bewegen en buigen als iemand de kranen abrupt dichtdraait. Waterslag in kunststof pijpen vraagt ook om herstelmaatregelen.Methoden om waterslag te repareren
Luchtkamers
Als je ooit mysterieuze 12 inch afgetopte pijpen hebt gezien die uit de toevoerleidingen steken, dan zijn dat luchtkamers die bedoeld zijn om waterslag te dempen. Gevuld met lucht werkt elke pijp als een schokdemper voor het water, dat plotseling tot stilstand komt. Lucht comprimeert, water niet. Dit betekent dat de lucht in de kamer als een kussen voor het water fungeert.
Deze eenvoudige oplossing vereist gevorderd loodgieterswerk voor de installatie. Ook kunnen de luchtkamers zich na verloop van tijd met water vullen, zodat de leidingen af en toe schoongemaakt moeten worden.
Waterleidingen moeten altijd goed vastzitten. Daarom is het altijd een goed idee om gebroken of losse bandjes te vervangen als onderdeel van goed huisonderhoud. Vervang zo mogelijk door beklede buisklemmen van staal en zacht EPDM rubber.
Waterslagbeveiligers
Een waterslagremmer verbetert het idee van een luchtkamer door er een met gas of lucht gevulde kamer aan toe te voegen, afgesloten met een zuiger of membraan. Het membraan scheidt het water van het gas of de lucht.
Wat is een membraan?
In loodgieterswerk is een membraan een flexibele schijf die op druk reageert om een afdichting te vormen en de waterstroom tegen te houden. Membranen zijn vaak gemaakt van verschillende soorten rubber, samen met andere materialen.
Waterslag kan ook ontstaan als de totale druk van de hoofdwaterleiding die het gebouw binnenkomt te hoog is. De normale waterdruk ligt tussen 40 en 60 psi pond per vierkante inch, en boven die hoge druk kan waterslag de bron zijn. Zeer hoge druk boven 100 psi kan ook de apparatuur beschadigen.
In dit geval kan het installeren van een waterdrukregelaar de waterslagproblemen oplossen. Als het mogelijk is, is het beter de waterdrukregelaar te installeren op het punt waar de hoofdwatertoevoer het huis binnenkomt, dan meerdere luchtkamers te installeren, want zo bescherm je ook vaatwassers, toiletten en andere toestellen en armaturen tegen hoge waterdruk.
Begin met de waterdruk te testen om te zien of die hoger is dan normaal. Nadat je de waterdrukregelaar aan de hoofdinlaat van de waterleiding geïnstalleerd hebt, stel je de regelaar in op een druk van minder dan 50 psi.
Wat je nodig hebt
- Uitrusting / gereedschap
- Emmer of handdoek
- Tand en groef tang of verstelbare moersleutel
- Oude handdoeken
- Materialen
- Bescherming tegen waterslag
- Loodgieters schroefdraad afdichtingstape
Instructies
Hoe een waterslag repareren met een waterslagdemper
- Sluit het water af
2. Sluit het water af in de wasmachine, vaatwasser of andere plaatsen met waterslag. Het toestel heeft meestal een afsluitklep die met de klok mee gedraaid kan worden om het water af te sluiten. In sommige gevallen vind je verderop in de pijp een tussenliggende afsluiter. Om meerdere waterslagbeveiligers te installeren, kun je
sluit de hele watertoevoer naar het huis af. Tip
De wasmachine heeft twee afsluitkranen, een voor warm en een voor koud. De vaatwasser heeft één afsluiter voor heet.
Slangen loskoppelen
3. Gebruik een kom om eventueel gemorst water van het verwijderen op te vangen. Houd ook wat oude handdoeken in de buurt. Gebruik een tang met messing en groef of een verstelbare moersleutel om de slangverbindingen los te maken.
Wikkel draadafdichtingsband
4. Omwikkel het mannelijke uiteinde van elke afsluitklep of waterinlaat met schroefdraadafdichtingstape. Wikkel drie of vier keer strak in de richting van de klok. Omwikkel ook alle mannelijke schroefdraden van de waterslagbeveiliger met tape.
Installeer de waterslagbeveiliger met draad : Bij waterslagbeveiligers met schroefdraad, schroef je het apparaat op elke klep of inlaat. Draai de binnenste schroeffitting met de hand met de klok mee en zet hem dan vast met een tang.
Compressie: Bij knelkoppelingen druk je de knelring tegen het ventiel, dan schroef je de knelmoer erop en draai je hem vast.
Push-Fit : Push-Fit waterslagdempers vereisen geen gereedschap voor de installatie, hoewel een klein plastic gereedschap nodig is voor het verwijderen. Maak bramen van koperen pijpen schoon. Zorg ervoor dat alle sneden haaks zijn. Duw de fitting stevig op de pijp.Sluit de toevoerslang of -slangen aan.
Gebruik de tang of moersleutel om de watertoevoerslang of slang op de waterslagdemper aan te sluiten. Draai de verbinding vast.
5. Zet het water aan
Zet de watertoevoer langzaam aan door de afsluitkraan tegen de klok in te draaien. Als je het water in het hele huis afsluit, kunnen kranen spetteren voor het water weer vrij stroomt. Gebruik een zaklamp om de verbindingen visueel op lekken te controleren. Laat elk toestel op een waterslagdemper werken in een testcyclus.