Infraroodstralers of infraroodverwarmers zijn veelzijdig. De kachels worden gebruikt in badkamers en sauna’s, maar ook buitenshuis, bijvoorbeeld voor het terras of de serre. Zelfs voor de eigenlijke woonruimte zijn er nu kachels die de ruimte aangenaam verwarmen en als bijverwarming kosten besparen. Het gamma van infraroodverwarmers is groot. Om de juiste kachel te vinden, is het raadzaam u vooraf goed te informeren.
Wat zijn infraroodverwarmers?
Het zijn elektrische stralingsverwarmers die warmte produceren op een directe manier. Dit is mogelijk omdat de stralers infrarood uitstralen. Infrarood is een langegolfstraling die niet met het menselijk oog kan worden waargenomen. Daarom worden sommige infraroodstralers ook wel donkerstralers genoemd. Deze donkere stralers zenden geen zichtbaar licht uit, maar zenden infraroodstraling uit die door het lichaam wordt waargenomen als warmte.
Infraroodstralers hebben een ander effect dan andere stralers. Een kachel of radiator produceert warmte en geeft die af aan de lucht in de kamer. De lucht brengt dan op zijn beurt de warmte over op het menselijk lichaam. De warmte wordt dus indirect overgedragen. Een klassieke kachel of radiator heeft eerst wat tijd nodig om aangename warmte te geven.
Infrarood, daarentegen, heeft een direct effect. De stralen die door infraroodverwarmers worden uitgezonden, verwarmen niet eerst de lucht, maar rechtstreeks het lichaam dat zij raken. Afhankelijk van hun intensiteit dringen de stralen meer of minder diep in de huid en genereren een aangename diepe warmte. De opwarmtijd valt grotendeels weg.
Infraroodverwarmers passen technisch het principe toe van de verwarmende stralen van de zon. Daarom zijn ze ook geschikt voor gebruik buitenshuis, bijvoorbeeld als terrasverwarmers.
Hoe werken infraroodstralers?
De constructie van de radiatoren is zeer eenvoudig. De 4 belangrijkste onderdelen zijn:
- Huisvesting
- Verwarmingsspiraal
- Reflector
- Beschermrooster of -deksel
De straalkachel is aangesloten op het elektriciteitsnet. De verwarmingsspiraal is een elektrische weerstand. Door de stroom warmt hij op en zendt infrarood uit. De reflector richt de warmte (infrarood is warmte) in de gewenste richting. Een beschermrooster of -deksel voorkomt direct contact met de verwarmingsspiraal. Afhankelijk van het type verwarmer kan het verwarmingselement tot roodgloeiend verhitten (meer dan +700 °C).
Voordelen van infraroodverwarmingen
Stralers die infrarood uitstralen in plaats van eerst de lucht te verwarmen zoals andere verwarmers, hebben zowel gezondheids- als technisch/economische voordelen.
- Voordelen voor de gezondheid
- Natuurlijke warmte (zoals zonnestraling)
- warmte gaat onder de huid
- radiatoren stimuleren de bloedsomloop
- Infrarood zorgt voor welzijn en ontspanning
- geschikt voor mensen met een allergie, omdat er geen stof wordt opgeworpen
- Technische/economische voordelen
- geen bewegende delen
- lange levensduur
- geen werkingslawaai
- laag energieverbruik, omdat de lucht niet eerst hoeft te worden verwarmd
- kan zowel binnen als buiten worden gebruikt (terras – terrasverwarmer)
- geen stroomaansluiting nodig
- eenvoudige installatie
Infraroodstralers – Welke types zijn er?
De meeste infraroodverwarmingen zijn stationaire toestellen. De kachels worden met schroeven en pluggen bevestigd aan de muur of het plafond van de te verwarmen ruimte, die zij sneller verwarmen dan andere kachels. Andere infraroodverwarmers zijn mobiele toestellen. Dit zijn vaak straalkachels voor gebruik buitenshuis, bijvoorbeeld voor het terras of de serre. Zogenaamde terrasverwarmers zijn een milieuvriendelijk alternatief voor op gas werkende paddestoelverwarmers. Kleine infraroodverwarmingen zijn ook verkrijgbaar als vrijstaande eenheden. Ze dienen als extra verwarming, bijvoorbeeld om de badkamer of hobbyruimte te verwarmen.
Bijna alle infraroodverwarmingen werken op 220 volt wisselstroom. Een speciale stroomaansluiting is niet nodig.
De grootste verschillen zitten in de soorten constructie. De volgende typen infraroodverwarmingen worden onderscheiden:
Stralers met volledig spectrum
Full spectrum stralers dragen deze naam omdat zij het volledige infraroodspectrum uitstralen. Infrarood wordt onderverdeeld in de 3 categorieën IR-A, IR-B en IR-C, afhankelijk van de golflengte en de energiedichtheid. Stralers met een volledig spectrum zenden alle 3 de types uit in een evenwichtige verhouding. Daardoor hebben zij zowel een goed therapeutisch effect, als dragen zij bij tot ontspanning. Dit type radiator heeft een minimale opwarmtijd nodig. Het lichaam zal snel en intens opwarmen en overvloedig zweten. Dit is goed voor de zuivering omdat gifstoffen met het zweet worden afgevoerd. Stralers met een volledig spectrum werken echter slechts selectief. Je moet er recht voor gaan zitten om de weefsels tot in de diepte te verhitten.
Oppervlakte stralingsverwarming
Dit type straalkachel is zachter dan volspectrumstralers. Stralers gebruiken grote platen van verschillende materialen (koolstof of siliconen, bijvoorbeeld) als verwarmingsoppervlak. De platen warmen maar matig op, maar worden niet heet. Je kunt ze aanraken of er zelfs tegen leunen zonder gevaar. Daarom zijn deze infraroodverwarmers ook geschikt voor kinderen of senioren.
Keramische radiatoren
Deze radiatoren houden het midden tussen volspectrumradiatoren en paneelradiatoren. De verwarmingsspiraal van de radiator is bevestigd in een keramische buis die gevuld is met kwartszand. Als er stroom doorheen loopt, wordt de verwarmingsspiraal zeer heet. De keramische buis kan temperaturen bereiken van meer dan +700 °C. Daardoor zendt hij infrarode B- en B-straling uit. Als gevolg daarvan zendt hij infrarood B en C uit. Keramische radiatoren behoren ook tot de groep van puntradiatoren. Om deze infraroodstralers te laten werken, moet u er dicht bij gaan zitten of staan. Door de hoge hitte is er kans op brandwonden. Keramische radiatoren zijn niet geschikt voor kinderen.
Donkere radiatoren
Infraroodstralers worden in 2 categorieën onderverdeeld: Lichte radiatoren en donkere radiatoren. Lichtradiatoren worden zo genoemd omdat het verwarmingselement rood opgloeit en licht uitstraalt tijdens de werking. Donkere stralers daarentegen zenden geen zichtbaar licht uit. Niettemin straalt het infrarood door de lucht en verwarmt het vaste lichamen of oppervlakken die het raakt. Het effect wordt bereikt door het verwarmingselement te verblinden. Donkere radiatoren hebben het grote voordeel dat hun oppervlak niet zo heet wordt (+70 – +280 °C). Dit maakt ze veiliger dan andere infraroodverwarmers.
Infraroodstralers voor de sauna
Infraroodstralers hebben bewezen de beste keuze te zijn voor de sauna. Zij zorgen voor behaaglijke warmte zonder dat buitensporig hoge temperaturen nodig zijn. In een normale sauna verhitten de radiatoren de lucht tot meer dan +100 °C. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen met een zwak immuunsysteem. Dit kan belastend zijn voor mensen met een zwakke bloedsomloop. Aangezien infraroodstralers niet rechtstreeks de lucht verwarmen, maar de vaste stoffen in hun invloedsgebied, hoeft de temperatuur in de infraroodsauna niet zo hoog te zijn als in een klassieke sauna. In de meeste gevallen is gebleken dat een maximum van +60 °C voldoende is. Dit is niet alleen goed voor de circulatie, maar ook voor uw portemonnee (vanwege het lagere stroomverbruik).
Als u een nieuwe sauna wilt kopen, kunt u van meet af aan kiezen voor een infraroodcabine. Dit is een sauna als een complete set die gebruik maakt van infraroodstralers om warmte op te wekken. Als u al een sauna met een conventionele saunakachel bezit, hoeft u het nog steeds niet zonder de aangename diepe warmte van infrarood te stellen. U kunt infraroodstralers bestellen bij gerenommeerde online winkels en deze gebruiken om uw sauna achteraf aan te passen of om te bouwen. De installatie-inspanning is slechts gering. Gespecialiseerde kennis is normaliter niet vereist.
Andere toepassingsgebieden van infraroodstralers
Infraroodstralers zijn zeer veelzijdig. Zij verwarmen niet de lucht, maar de infrarode stralen verwarmen rechtstreeks alle voorwerpen die zij raken. Daardoor zijn ze niet alleen geschikt voor gebruik binnenshuis, maar ook voor gebruik buitenshuis. Op een beschutte plaats, bijvoorbeeld een terras, zorgt een infraroodstraler als terrasverwarmer voor een aangename warmte, zelfs wanneer de luchttemperatuur laag is. Als er geen harde wind staat, zal de radiator toch voor aangename warmte zorgen op het terras of op een andere beschutte plaats buiten.
Maar niet alleen buiten, op het terras, balkon of veranda, maar ook binnenshuis doet de infraroodstraler het goed. In huis worden de radiatoren hoofdzakelijk gebruikt als extra verwarming ter ondersteuning van het permanent geïnstalleerde verwarmingssysteem. Zij worden gebruikt in de overgangsperiode om het eigenlijke verwarmingssysteem te ontlasten en zo energie te besparen. Net als buiten op het terras worden infraroodstralers vaak binnenshuis gebruikt in ruimtes die slechts af en toe worden gebruikt, bijvoorbeeld in de badkamer of in de hobbykelder. Sinds kort zijn er zelfs donkere radiatoren voor de woonkamer, die eruit zien als een plaatje. Een infraroodverwarming is echter in het frame verborgen.
Tips voor onderhoud en verzorging van infraroodverwarmingen
De toestellen vergen weinig onderhoud en verzorging, omdat zij geen bewegende delen hebben. In principe is het voldoende als u ze van tijd tot tijd afstoffen. Van tijd tot tijd kunt u de radiatoren afnemen met een vochtige doek. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen. Lauw water is het beste. Reiniging mag alleen worden uitgevoerd wanneer de infraroodstraler is afgekoeld. De elektrische kabels en aansluitingen voor infraroodstralers op het terras of elders buitenshuis moeten ontworpen zijn voor werking buitenshuis.
Waar moet je op letten bij het kopen
Neem uw tijd en doe grondig onderzoek voordat u een aankoopbeslissing neemt. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar infraroodverwarmingen voor de sauna, raden deskundigen gecombineerde verwarmingssystemen aan. Dual systemen bestaan uit paneelradiatoren en keramische radiatoren, triplex systemen bestaan uit full spectrum radiatoren, keramische radiatoren en paneelradiatoren. Combisystemen combineren de voordelen van de afzonderlijke types infraroodverwarming. Indien u daarentegen een infraroodstraler op het terras wenst te installeren, moet u er absoluut zeker van zijn dat de straler geschikt is voor gebruik buitenshuis.
Kies kachels van bekende fabrikanten in plaats van goedkope producten. Kwaliteit loont altijd op de lange termijn. Merkproducten gaan langer mee en fabrikanten bieden een uitstekende klantenservice. U zult vele jaren plezier hebben van een kwaliteitsstraler.
Het stralingsverwarmingstoestel moet voldoende vermogen hebben voor het beoogde gebruik. De kachel moet zo goed worden bevestigd dat hij niet kan omvallen of omvallen.