Home Aankoophulp Hoe vind je het juiste zwembadzeil!

Hoe vind je het juiste zwembadzeil!

411
0

In de zomer is een eigen zwembad een echte traktatie en zorgt ervoor dat u afkoelt, ontspant en plezier hebt. Zodra de zon onder is en het zwembad zijn werk heeft gedaan, moet u ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk vuil en afval in het water valt. Dit is waar een zwembadafdekking in het spel komt, want naast een zwembadfilter is een zwembadafdekking het belangrijkste onderdeel van de zwembaduitrusting. De zwembadafdekking biedt immers tal van voordelen en zorgt er niet alleen voor dat het water niet vuil wordt. Ook de energie en de tijd die in de reiniging van het water zouden moeten worden gestoken, worden sterk verminderd. U moet echter niet zomaar een zwembadafdekking kopen, maar goed kijken naar de verschillende aanbiedingen.

Waarom is een zwembadafdekking belangrijk?

U vraagt zich waarschijnlijk af waarom u uw zwembad moet afdekken.

Zwembadafdekking in de winter

U kunt uw zwembad in de winter zonder afdekking laten staan en het water het volgende jaar gewoon vervangen! Toch is het zinvol om voor een omslag te kiezen. Eerst en vooral bespaart u uzelf een hoop tijd. Na de winterperiode moet u het zwembad leegmaken of het ontdoen van afval zoals bladeren, stof en dergelijke. Dit kost veel tijd en het maakt het schoonmaken van het zwembad ook een stuk eenvoudiger.

Zwembadafdekking in de zomer

In de zomer voorkomt een zwembadafdekking warmteverlies en wordt vervuiling tegengegaan. Het water kan worden verwarmd door de zon of door een ingebouwde zwembadverwarmer. Gedurende de tijd dat u het water niet afdekt en vooral ’s nachts, ontsnapt de warmte. Als u weer in een goed getemperd zwembad wilt, moet u wachten tot de zon het water heeft opgewarmd of de verwarming zijn werk heeft gedaan. Een zwembadafdekking houdt de warmte in het water, wat u weer tijd en energie bespaart. In dit opzicht is een afdekking het enige onderdeel van een zwembad waarvan de kosten worden afgeschreven. Als u dus een zwembadafdekking aanschaft, betaalt u de kosten na verloop van tijd terug. U verbruikt immers minder energie en tegelijk bespaart u uzelf heel wat tijd.

Een zwembadafdekking vermindert of voorkomt dat puin en bladeren van bomen in het water vallen, omdat u het eenvoudigweg over het water plaatst of spant.

Het laatste voordeel is de veiligheid. Kleine kinderen en huisdieren kunnen gemakkelijk in het zwembad vallen en verdrinken. Hoewel een drijvend zwembadzeil niet volledig voorkomt dat kinderen en huisdieren erin wegzakken, komen ze nooit onder water. Dit verhoogt het veiligheidsniveau. Bovendien zijn er tegenwoordig veiligheidsafdekkingen verkrijgbaar die juist dit probleem moeten oplossen. Ze worden beschouwd als bijzonder stevig en stabiel, zodat niemand erin wegzakt.

Vereisten voor een zwembadafdekking

Om de perfecte cover te vinden, moet u enkele eisen stellen aan het model. Alleen als aan alle eisen is voldaan, kunt u er zeker van zijn dat u de juiste zwembadafdekking hebt aangeschaft. Eerst en vooral moet een zwembadafdekking u helpen om de onderhoudskosten te drukken. Een zwembadafdekking van hoge kwaliteit zal voorkomen dat het water vuil wordt en dat er veel warmte ontsnapt. Handige en eenvoudige bediening hoort er ook gewoon bij. Het zwembadzeil moet door één persoon kunnen worden gebruikt. Vooral als u alleen bent of geen tijd heeft, mag de veiligheidsafdekking niet veel werk en kracht kosten. Zelfs als je alleen bent, moet de zwembadafdekking aan je wil gehoorzamen.

De terugverdientijd moet in een redelijke verhouding staan tot de baten. Dit betekent dat als het zwembadafdekzeil veel geld kost, het ook veel moet kunnen presteren. Binnen de kortst mogelijke tijd moet de zwembadafdekking uw kosten terugverdienen, zodat u geld bespaart. Hoe goedkoper de offerte, hoe langer de dekking kan duren.

Bescherming tegen ongevallen is een ander punt dat een belangrijke vereiste is voor de zwembadafdekking. Dit betekent dat als kinderen of huisdieren in het zwembad vallen, zij niet door het zeil heen kunnen duwen en zo in het water zinken. In plaats daarvan zal het zeil de kinderen of huisdieren tegenhouden, zodat ze niet in groot gevaar zijn.

Niet te vergeten zijn de materiaaleigenschappen. Dat wil zeggen, kijk heel goed naar het materiaal, want vooral de laatste jaren zijn er steeds meer fabrikanten gekomen, die graag op het materiaal besparen. Een hoogwaardig materiaal voor een zwembadafdekking is robuust en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is het materiaal UV- en chemisch bestendig en bestand tegen hitte en koude. Dit betekent dat de hoes over het algemeen lang houdbaar moet zijn, zodat u hem vele jaren kunt gebruiken. Vooral de robuustheid is zeer belangrijk, omdat deze weer een belangrijke rol speelt bij de bescherming tegen ongevallen. De zwembadafdekking mag ook niet verkleuren of broos worden door zonlicht. Zelfs chloor in het water mag geen problemen veroorzaken.

Afdekking voor buitenzwembad

Als u de zwembadafdekking voor een buitenzwembad gebruikt, moet u op een andere eigenschap letten: wind- en stormbestendigheid. De zwembadafdekking wordt immers voortdurend blootgesteld aan de getijden, waaronder niet alleen de zon valt. Hij kan ook worden blootgesteld aan sterke wind of zelfs een storm. Slechte afdekzeilen zullen zich nu maken, loskomen van het zwembad of zelfs wegvliegen. Daarom is het belangrijk dat de zwembadafdekking wind- en stormbestendig is.

Er zijn modellen die u met haken aan de grond kunt vastmaken. Vermijd zwembadafdekkingen die u alleen over het water legt. De wind- en stormbestendigheid en de bescherming tegen ongevallen zijn niet gegarandeerd. De laatste vereiste voor een goede zwembadafdekking is dat ze de hydraulica van het zwembadwater niet beïnvloedt. De hydraulica van het zwembadwater is de uitwisseling tussen vers behandeld en oud afgevoerd water door het filtersysteem. Nu is het belangrijk dat het deksel precies dit proces niet beïnvloedt, want anders kan het tot muf water komen. Zelfs algenvorming is mogelijk.

Wat zijn precies de voordelen van een zwembadafdekking?

Waarom moet u een zwembadafdekking kiezen? Dit is een belangrijke vraag, die u kunt beantwoorden door te kijken naar de verschillende voordelen. Wij zullen u laten zien welke voordelen een zwembadafdekking heeft en waarom u er een zou moeten kiezen.

 • Hoge veiligheid, want een afdekking kan een zwembad kinderveilig maken, zodat het beschermd is tegen ongelukken.
 • Een goede afdekking vermindert de onderhoudskosten.
 • Weinig tot geen warmteverlies, omdat 70 tot 80 procent van de warmte uit het zwembad via het oppervlak verloren gaat. Dankzij een afdekking hoeft u het zwembad niet voortdurend opnieuw te verwarmen.
 • Geen verdamping via het wateroppervlak, waardoor de waterkosten voor supplementen dalen.
 • Een solarafdekking verwarmt het water, zodat de zwembadafdekking de energiekosten verlaagt.
 • U bespaart op waterchemicaliën omdat u niet voortdurend vers water hoeft te zuiveren. Dit leidt er op zijn beurt toe dat u minder geld investeert.
 • Vuil heeft geen kans meer met een deksel. Bladeren, insecten, aarde en ander vuil blijven op de afdekking liggen en kunnen later gemakkelijk worden verwijderd.
 • U bespaart veel tijd met een zwembadafdekking, omdat u het zwembad niet hoeft te behandelen, reinigen of voorbereiden. Alles is te danken aan de omslag.

Wat zijn de verschillende soorten zwembadafdekkingen?

De laatste jaren zijn er steeds meer zwembadafdekkingen gekomen, die tegenwoordig overtuigen met verschillende voordelen. Niet elke afdekking is echter geschikt voor elk zwembad. Afhankelijk van uw behoeften en eisen, moet u een andere zwembadafdekking kiezen. Wij zullen u de verschillende soorten laten zien, waar ze van gemaakt zijn en waar de voor- en nadelen liggen.

Veiligheidsafdekking

Een veiligheidsafdekking is een afdekking die het hele jaar door wordt gebruikt en die in de winter op het zwembad blijft. Het grote voordeel is dat de veiligheidskap kindveilig is. Het voldoet aan de Europese veiligheidsnorm DIN EN 16582, die verplicht is voor alle particuliere zwembaden. Als zich een ongeval voordoet, is naleving van de norm het eerste wat moet worden gecontroleerd. Tegelijkertijd heeft de veiligheidsafdekking een uitstekende prijs/prestatieverhouding. Dit betekent dat een veiligheidsdekking iets duurder is, maar u krijgt het geïnvesteerde geld zo snel mogelijk terug. Dit resulteert in een uitstekende kosten/baten-verhouding. De veiligheidskap is ook gemakkelijk door één persoon te bedienen, zodat u geen hulp nodig hebt. Omdat de afdekking zowel ’s zomers als ’s winters in het zwembad blijft, komt er geen vuil in het water.

De voordelen:

 • Kindveilig
 • Goede prijs/prestatieverhouding
 • Kan door één persoon bediend worden
 • Kan gebruikt worden als zomer- en winterhoes
 • Vuil komt niet in het water

De nadelen:

 • Niet altijd kindveilig
 • Winternet laat licht door

Zwembadoverdekking

Het laatste type afdekking is een zwembadoverdekking. Deze is permanent geïnstalleerd en wordt over het zwembad bewogen door middel van rails of rollers. Het is praktisch dat u de zwembadoverdekking in de zomer niet in een schuur of garage hoeft op te bergen, u schuift ze gewoon naar achteren. Vandaag de dag is de zwembadoverdekking er al in vele verschillende vormen, zoals vierkant, plat of halfrond. Verschillende hoogtes zijn eveneens mogelijk, zodat de zwembadoverdekking perfect over uw zwembad past. In de meeste gevallen duwt u de zwembadoverdekking met de hand over het wateroppervlak, maar er zijn ook aanbiedingen met motorbediening. Bovendien houdt de zwembadoverdekking vuil buiten en kan ze zowel in de zomer als in de winter worden gebruikt. Evenzo zijn er profielen van aluminium, die scoren met vullingen van helder glas of dubbele webpanelen. Het laatste grote voordeel is echter dat u onder de overdekking kunt zwemmen. Daarom is het zwembad ook in de winter toegankelijk.

De voordelen:

 • Omslag van zeer hoge kwaliteit
 • Verrijdbaar op rails of rollen
 • Verschillende vormen en hoogtes beschikbaar
 • Houdt vuil buiten
 • Geschikt voor zomer en winter
 • Zwemmen is mogelijk onder de overdekking
 • Hoge veiligheid

Wat is het verschil tussen een zwembadoverkapping en een zwembadafdekking?

U mag een zwembadoverkapping niet verwarren met een zwembadafdekking. Een zwembadoverkapping is een soort hal, die over het zwembad wordt bewogen door middel van rails of rollers. De behuizing is stabiel en onbuigzaam van vorm. Anderzijds rust het deksel alleen op de rand of op het water. Het is een beweegbaar dekzeil of rolluik dat onder druk meegeeft. Afhankelijk van welke dekking je hebt gekozen.

Welke zwembadafdekking is geschikt voor mijn zwembad?

Welke zwembadafdekking voor u geschikt is, hangt af van veel verschillende factoren. Ten eerste moet u kijken naar uw type zwembad. Eerst en vooral is de vorm van het zwembad van cruciaal belang, aangezien er geen afdekkingen bestaan die op alle vormen passen. U vindt hier de meeste afdekkingen voor rechthoekige zwembaden, dus u kunt hier vrij kiezen. Ook ovale zwembaden worden nog steeds goed bediend. Het kan moeilijker zijn met een rond of achtvormig zwembad. Als je daarentegen een zwembad hebt met een vrije vorm, wordt het ingewikkeld. Nu is een zwembadoverdekking die het hele terrein overdekt bijzonder geschikt. Een ander punt van overweging is of het zwembad volledig in de grond is ingebed of dat het uitsteekt. Vooral bij bovengrondse zwembaden is dat laatste het geval. Een ander punt bij het zwembad is een ladder of trap. Vooral ladders of trappen naar buiten kunnen het gebruik van een drijvend zwembadzeil beïnvloeden. Als een reling, ladder of trap te ver uit het water steken, kunt u meestal alleen een zeil met een uitsparing gebruiken. Nogmaals, omheiningen zijn meestal beter.

Natuurlijk mag ook uw comfort niet worden verwaarloosd. Wat hoopt u te bereiken met uw zwembadafdekking? Wilt u hem elke keer zelf over uw zwembad laten glijden, of moet hij met een druk op de knop automatisch over het wateroppervlak bewegen? Houd er rekening mee dat een automatische afdekking niet bij alle soorten zwembaden mogelijk is. Het laatste, maar niet minder belangrijke punt is, de begroting. Budget speelt een cruciale rol bij de aankoop van een zwembadafdekking, want er zijn zowel zeer betaalbare aanbiedingen als duurdere modellen. Houd er altijd rekening mee dat een zwembadafdekking van hoge kwaliteit misschien iets meer kost, maar dat u er meer voordelen voor terugkrijgt. Bovendien zijn de kosten snel gecompenseerd met een zwembadafdekking van hoge kwaliteit.

Zijn er zwembadafdekkingen die veilig zijn voor kinderen?

Het is niet omdat een zwembadafdekking er veilig uitziet of in de reclame als “kindveilig” wordt bestempeld, dat ze dat ook werkelijk is. U moet geen overhaaste beslissing nemen, maar nagaan of de afdekking is goedgekeurd volgens de Europese veiligheidsnorm DIN EN 16582 of de Franse norm NF P 90-308. Alleen deze veiligheidsnormen tonen aan dat het zwembadafdekzeil kindveilig is. Als de norm niet beschikbaar is, maar wel als “kindveilig” wordt aangeprezen, moet u sceptisch zijn en eerder een andere hoes kiezen.

Schuifbare zwembadafdekkingen zijn ook kindveilig omdat ze stevig over het wateroppervlak schuiven. Plus, je kunt de omheining afsluiten zodat kinderen niet zomaar binnen kunnen lopen. U moet echter niet alleen aandacht besteden aan de veiligheid van kinderen als u kinderen hebt. Een zwembad kan ook een groot gevaar vormen voor huisdieren. Vooral als de dieren niet meer zonder hulp uit het water kunnen komen. Op een gegeven moment valt de stroom uit en verdrinken de dieren. Het kan snel gebeuren dat huisdieren in het zwembad terechtkomen. Zelfs één verkeerde stap of te veel stoeien kan ervoor zorgen dat huisdieren in het zwembad terechtkomen. Zelfs nu helpt het als de hoes kindveilig is, omdat je dan dezelfde voordelen hebt als bij peuters.

Hoeveel kost een zwembadzeil?

De kosten verschillen aanzienlijk. Ze hangen af van veel verschillende factoren. Daaronder de eigen zwembadvorm, want hoe ongebruikelijker en groter de zwembadvorm is, hoe duurder de afdekking zal zijn. Maar het gewenste comfort bepaalt ook de prijs. De goedkoopste modellen kosten minder dan 100 euro, maar daarvoor mag u geen al te hoge kwaliteit verwachten. In het middenveld vindt u aanbiedingen tussen 1.000 en 3.000 euro. De high-end producten, daarentegen, kosten enkele 10.000 euro.

Houd er rekening mee dat de aankoop van een zwembadafdekking van hoge kwaliteit een eenmalige investering is. Daarom is het soms goed om meer geld te investeren en een model van hoge kwaliteit aan te schaffen in plaats van de bekleding al na een paar jaar te moeten vervangen. Dit betaalt zich uit als je eenmaal aan het rekenen bent.

Als u één keer 10.000 euro betaalt voor een rolluikafdekking of een zwembadoverdekking van hoge kwaliteit, zal die tientallen jaren meegaan. Als u daarentegen elk jaar voor 1.000 euro een nieuwe dekking koopt, betaalt u vanaf het elfde jaar meer dan voor het model dat één keer 10.000 euro kostte. Bovendien breekt het dekzeil van 10.000 euro de aankoopprijs al af in de vorm van energie-, chemicaliën- en tijdsbesparing, terwijl je met een dekzeil van 1.000 euro steeds nieuw geld moet investeren.

Je krijgt dus nooit waar voor je geld, en daarom is een hogere investering de moeite waard. In de eerste plaats als u een permanent geïnstalleerd zwembad heeft dat vele jaren zal worden gebruikt.

Hoe wordt een zwembadafdekking geïnstalleerd?

De installatie van de afdekking hangt altijd af van het type dat u hebt gekozen. Een solarzeil wordt bijvoorbeeld anders geïnstalleerd dan een zwembadoverdekking. Een eenvoudige winterafdekking voor een bovengronds zwembad, die niet is ingebed, heeft een spankoord. Dankzij oogjes wordt het touw gespannen en vastgemaakt rond het zwembad.

Een drijvende afdekking vereist altijd een oprolinrichting.

Als u een volledig verzonken zwembad hebt, moet u een veiligheidsdekzeil op de grond aanbrengen. Op zachte ondergronden, zoals gras of aarde, gebruikt u eenvoudige tentharingen of haringen om de afdekking vast te zetten. Op vaste grond, zoals beton of boordstenen van het zwembad, gebruikt u grondcontactdozen.

De montage van opblaasbare hoezen is vergelijkbaar, maar u krijgt veren met grondhulzen of een rubberen koord dat u zigzag door de zeilringen haalt.

De zwembadoverdekking is een beetje anders. Ofwel moet u aan de rand van het zwembad een rail aanbrengen waar u later de overdekking langs rijdt, ofwel gebruikt u een model met rollen die u over het zwembad trekt. Het is praktisch als u kiest voor overdekkingen die u in elkaar kunt schuiven. Op deze manier heb je niet zoveel ruimte nodig.

Er zijn echter nog veel meer soorten montage, dus u moet van tevoren goed opletten welk type zwembad u heeft, hoeveel ruimte u heeft en hoeveel comfort u wenst. Dienovereenkomstig kunt u het juiste type montage kiezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in