Home Tips Hoe terracotta bloempotten schoon te maken en te onderhouden!

Hoe terracotta bloempotten schoon te maken en te onderhouden!

321
0

Terracotta potten die buiten staan krijgen na verloop van tijd lelijke aanslag. Hier leggen we uit hoe je er vanaf komt.

Tegenwoordig vind je in bijna elke tuin nog wel een terracotta pot. Deze speciale “accessoires” zijn niet alleen ongelooflijk praktisch, maar zien er tegelijkertijd ook eenvoudig en natuurlijk uit. Nog een voordeel: als u uw terracotta potten verzorgt en ze regelmatig schoonmaakt, gaan ze meestal lang mee.

Waarom moeten terracotta bloempotten worden schoongemaakt?

Het vuil dat na verloop van tijd op terracotta bloempotten verschijnt, is meestal kalk, verdigris of algen. Maar hoe doen deze “verschijnselen” zich eigenlijk voor? Heel eenvoudig: als de bloemen in de terracotta potten met leidingwater worden bewaterd, komen de planten of de potten niet alleen in contact met het water, maar ook met een mengsel van kalk en mineralen. Als het water verdampt, blijven kalk en mineralen achter in de pot. Na verloop van tijd vormen zich de karakteristieke lichte plekken op de pot – en dit is precies waar mos en algen groeien.

Verwijderen van kalkaanslag uit terracotta potten

Waarschijnlijk de meest klassieke methode om kalkaanslag te bestrijden, die overigens ook thuis in de badkamer helpt, is het gebruik van een mengsel van water en azijn. Voor het aanbrengen op terracotta kan het beste een mengsel van 1 (azijn) op 4 (water) worden gebruikt. Drenk vervolgens een doek in de vloeistof en wrijf ermee over de terracotta pot in kwestie. Als de kalkaanslag bijzonder hardnekkig is, kan de pan ook enkele uren in het mengsel worden gedompeld. Daarna moeten de potten grondig met helder water worden afgespoeld.

Kalk als een “vintage look

Hoe ongelooflijk het sommige mensen ook in de oren klinkt: veel tuineigenaren vinden het mooi als er kalk, een zogenaamd patina, op hun terracotta potten ontstaat. Als er echter tegelijkertijd ook verdigris opduikt, rijst onvermijdelijk de vraag hoe het patina kan worden bewaard, maar het verdigris kan worden verwijderd.

Het is heel eenvoudig. Je hebt alleen een borstel nodig. Zorg ervoor dat de pot droog is en borstel dan voorzichtig het verdigris af. Het patina wordt in dit geval meestal niet aangetast.

Pas op voor chemische reinigingsmiddelen!

Zoals zo vaak in de tuin zijn er natuurlijk chemische middelen beschikbaar voor het schoonmaken van terracotta potten. Bedenk in dit verband echter altijd dat deze niet alleen worden gebruikt om vuil te verwijderen, maar ook relatief dicht bij uw planten werken. Bijgevolg is het altijd mogelijk dat zij per ongeluk worden beschadigd, afhankelijk van het product.

Een langetermijnoplossing: terracotta potten impregneren

Er is nu onder meer impregnering voor terracotta potten beschikbaar. Deze voorkomen de vorming van kalkaanslag. De meest doeltreffende manier om dit te doen is de impregnering van binnen en van buiten op de droge (!) pot aan te brengen met een iets bredere kwast. Vergeet bovendien niet de potten elk jaar regelmatig te impregneren om de bescherming te behouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in